ErasmusPlus

Školska 2022/23. godina


Međunarodni susret GO-CAR-GO PLUS 2023.


Naziv projekta: KeychainU okviru poslednje mobilnosti, u sklopu projekta Erazmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posetili školu „Curt Nicolin" u Finspongu u Kraljevini Švedskoj, zajedno sa drugim školama partnerima iz - Rumunije i Letonije. Nažalost, partneri iz Turske nisu mogli prisustvovati ovom sastanku.
Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić i nastavnici: Miroslav Rauš, Slavko Benčik, Bela Anišić. Slavica Kovačević i Aleksandar Planić. Cilj projekta KEYCHAIN je da poveća kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne nauke, tehnologija) i da prikaže povezanost ovih predmeta sa svakodnevnim životom, te ih na taj način učenicima učini pristupačnijim i zanimljivijim.
Prilikom posete upoznali smo način rada škole koja je, kao i neke naše srednje škole, uključena u sistem dualnog obrazovanja. Uz modernu opremu, učenici stiču i teorijska i praktična znanja,a kompanije su i većinski vlasnik škole te nude zaposlenje nakon završetka školovanja.
Obišli smo i grad Norćoping, koji je nekada bio centar tekstilne industrije u Švedskoj. Mnoge industrijske zgrade su pretvorene u muzeje i na taj način prikazuju nekadašnji način života. Posetili smo i obližnju fabriku stakla Reijmyre u kojoj smo se upoznali sa načinom izrade umetničkih predmeta od stakla, a odmah pored nje smo mogli videti i radionice starih zanata, kao što su kovačka i krznarska.
Pred povratak, uspeli smo nakratko posetiti i prestonicu Kraljevine Švedske - Štokholm. Obišli smo stari centar grada i muzeje u sklopu Kraljevske palate, koji su nas zadivili svojim postavkama.
Ovom aktivnosšću se završava projekat koji je trajao tri godine, tokom kojih su učenici i nastavnici razmenjivali iskustva i sticali nova znanja, a pre svega stekli nove prijatelje širom Evrope. Pogledajte galeriju slika.

Prevod: Miroslav RaušU okviru mobilnosti i u sklopu projekta Erazmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posetili osnovnu školu Gaigalava u Letoniji, zajedno sa školama iz Rumunije i Švedske. Nažalost, partneri iz Turske nisu mogli prisustvovati ovom sastanku. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnici: Miroslav Rauš i Biljana Vojnić Hajduk i učenici: Nemanja Saulić, Maja Matić, Ana Serenče, Nemanja Vojnić Hajduk i Nikolina Jurić.
Cilj projekta KEYCHAIN je da poveća kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne nauke, tehnologija), stoga se tokom zajedničkih sastanaka veliki akcenat stavlja na posetu školama i ustanovama čije je područje rada vezano za STEM predmete. Domaćini su organizovali bogat program, koji je ispunio ciljeve našeg projekta - primena predmeta u području STEM-a u svakodnevnom životu, kao i primeri dobre prakse u školi domaćinu.
U školi su bile organizovane interaktivne radionice uz upotrebu savremene tehnologije, kao što su microbit uređaji i Scottie Go!, a takođe smo posetili i Tehničku srednju školu i Tehnološku akademiju u gradu Rezekne. Upoznali smo ekosistem močvare prošetavši močvarnom stazom Teirumnīki, a posetili smo i zdanje Lūznava u okviru kog se nalazi interaktivni muzej. Videli smo originalna umetnička dela napravljena od mehaničkih delova i starih vozila u umetničkoj galeriji Nester Custom, posetili baziliku u Agloni, svirali stare muzičke instrumente u seoskom muzeju posvećenom njima. Organizovan je bio i jednodnevni izlet do letonske prestonice Rige, koja nas je oduševila svojom raznovrsnom arhitekturom i bogatom istorijom. Prošetali smo starim centrom grada i posetili Muzej motora, gde smo mogli videti sjajno očuvana stara vozila.
Osim novih znanja, učenici su stekli nova poznanstva, poboljšali svoje komunikacijske veštine i upoznali kulturu i istoriju zemlje domaćina. Zahvaljujemo se domaćinima i radujemo se novom susretu. Pogledajte galeriju slika.

Prevod: Miroslav Rauš


U nastavku projekta Erazmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posetili školu „Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi” u gradu Kahramanmaraš u Turskoj, zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Rumunije i Letonije. Nažalost, partneri iz Švedske nisu mogli prisustvovati ovom sastanku. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnici - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici: Jelena Ivanić, Dušan Ištvanov, Darijan Janečić, Lara Prćić i Lara Šegina.
Cilj projekta KEYCHAIN je da poveća kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne nauke, tehnologija), stoga se tokom zajedničkih sastanaka veliki akcenat stavlja na posetu školama i preduzećima vezanim za različite STEM predmete. Domaćini su organizovali bogat program koji je ispunio ciljeve našeg projekta - primena predmeta u području STEM-a u svakodnevnom životu, kao i primeri dobre prakse u školi vezane za nastavu matematike.. Posetili smo srednje škole „Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Vocational and Technical Anatolian High School”, „Mükrime Hatun Vocational and Technical Anatolian High School” gde smo se upoznali sa primenom prirodnih nauka u obradi tekstila, ugostiteljstvu, ličnim uslugama i izradi didaktičkih materijala. Posetili smo školu „Altın Bilgi School” u sklopu koje se nalazi planetarijum, kao i tekstilnu fabriku Kipaş Textile Factory. U školi domaćinu, naši učenici su učestvovali u zanimljivim matematičkim radionicama, gde su naučili tursku igru Mangala i u timovima slagali geometrijske oblike pomoću Soma kocki. Primio nas je i gradonačenik Kahramanmaraša, koji nam je predstavio neverovatan projekat grada za EXPO 2023. Posetili smo i rimski lokalitet Germanicea, na kom se nalaze očuvani rimski podni mozaici
Jedan od glavnih ciljeva svih ovakvih susreta nije samo da se saznaju nove informacije, već da učenici nauče kako da sarađuju u multinacionalnim grupama, da rade zajedničke zadatke i na taj način ne stiču samo nove veštine, već i ruše stereotipe i prevazilaze komunikacijske barijere. Učenici su uživali tokom boravka u Turskoj stvarajući nova prijateljstva koja će, verujemo, potrajati. Izuzetno smo zahvalni našim domaćinima u Turskoj i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za april u Letoniji Pogledajte galeriju slika.

Prilog lokalne televizije o projektu.

Tekst: Miroslav Rauš


Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posetili školu „Constantin Brâncuși” u gradu Kluž-Napoka u Rumuniji zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Turske, Švedske i Letonije. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnici - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici - Ivana Moravčić, Matea Balaž, Teolinda Glavaš, Marko Balažević i Jonatan Sijanta.
Učenici i nastavnici su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
Tokom našeg boravka posetili smo brojne institucije čije delatnosti spadaju u područje STEM-a što čini okosnicu našeg projekta. Posetili smo kompaniju Accenture Software Industrial Solutions koja se bavi programiranjem i razvojem robotike, Astronomski opservatorijum Univerziteta „Babes - Bolyai”. Takođe smo posetili i Poljoprivredno-veterinarski, Geografski i Tehnički fakultet gde su se učenici mogli upoznati sa primenom prirodnih nauka u svakodnevnom životu kao što su pravljenje lekova i meteorologija. Zatim su su usledile i posete Univerzitetskoj biblioteci, Zoološkom muzeju i Botaničkoj bašti koji su takođe sastavni deo Univerziteta „Babes - Bolyai”.
Učenici su uživali tokom boravka u Rumuniji stvarajući nova prijateljstva koja će, verujemo, potrajati. Osim druženja sa vršnjacima iz drugih zemalja imali su i određene zadatke. Bili su podeljeni u 4 grupe i zadatak svake grupe je bio da naprave vlog koji će prikazati ono što videli i iskusili tokom svoje posete. Veliko hvala našim domaćinima u Rumuniji i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za novembar u Turskoj. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Miiroslav Rauš

Školska 2021/22. godina


Naziv projekta: Keychain

U nastavku aktivnosti Erazmus+ projekta KEYCHAIN ugostili smo partnere iz Švedske, Letonije, Turske i Rumunije.
Učenici i nastavnici su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
U sklopu aktivnosti, učesnici su posetili: Tehničku školu „Ivan Sarić” u Subotici i prisustvovali otvarenju Projektne nedelje, Visoku tehničku školu strukovnih studija, gde ih je dočekao direktor ove ustanove Igor Fürstner, te Hemijsku školu u Subotici. Kroz primere dobre prakse razmenjivali su iskustva u sferi prirodnih nauka, tehnike i tehnologije, kao i IT veština i u našoj školi. Pored toga upoznali su i tradiciju i kulturu naše zemlje i upoznali Suboticu i Tavankut.
Posetili su i kompaniju „Flender” i prisustvovali radionicama u našoj školi. Naredna aktivnost će se sprovoditi u Rumuniji, u septembru ove godine. Do tada nastavljamo sa ostalim aktivnostima u sprovođenju projekta i pripremamo se za posetu.
Stvorena su mnoga nova poznanstva, iskustva i želje i potrebe za izgradnjom novih, sličnih projekata. Pogledajte galeriju slika.


Putevima Erasmus-a

Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posetili školu „Curt Nicolin” u Finspongu u Švedskoj zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Turske, Rumunije i Letonije. Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, nastavnik - Nikola Balažević i učiteljica - Josipa Kojić.
Dogovorene su aktivnosti predviđene projektom, te naredna aktivnost koja će se sprovoditi u maju, u našoj školi. Učitelji i deca iz škola partnera posetiće našu školu od 10. do 14. maja.
Sprovođenjem ovog projekta poboljšaće se kompetencije učenika u STEM-u, povećaće se znanje i svest učesnika o sopstvenim mogućnostima u kontekstu potreba tržišta rada, te će se proširiti njihova sposobnost primene naučnih saznanja u industriji, tehnologiji i upravljanju prirodnim resursima i digitalnoj tehnologiji.
Projekat je namenjen učenicima uzrasta od 12 do 19 godina, koji su suočeni sa izborom daljnjeg obrazovanja. Projektne aktivnosti se zasnivaju na iskorišćavanju industrijskog i naučnog potencijala partnerskih školskih regiona kako bi se učesnicima demonstrirala praktična primena znanja stečenog u školi. U tu svrhu biće organizovana nastava u industrijskim objektima, naučnim centrima, biološkoj laboratoriji, astronomskom opservatorijumu, muzeju tehnike i dr. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Josipa Kojić


Naziv projekta: Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS, održana je 18. i 19. maja na terenu Školskog centra Ptuj u Sloveniji. Učenici naše škole izradili su električno vozilo pod nazivom Noddy racing team. Na završnoj svečanosti ekipu su činili učenici osmih razreda: Bojana Knežević, Dajana Vujković Bukvin, Nađa Kopilović, Lenka Todosijević, Vedran Vojnić Hajduk i Luka Vuković, u pratnji mentora - Branka Stantića i direktorice škole - Stanislave Stantić Prćić.
U Erasmus+ projekat uključeno je sedam osnovnih škole (pet iz Republike Slovenije, jedna iz Republike Hrvatske i iz Republike Srbije - naša škola). Takmičenje se odvijalo u tri takmičarske discipline (u vožnji: pravo, slalomu i kružnoj vožnji), a merilo se vreme potrebno za prelazak staze. Pored toga, svaka ekipa je ocenjivala izgled ostalih vozila. Ekipa naše škole, Noddy racing team, osvojila je treće mesto u vožnji pravo, treće mesto u slalomu i treće mesto po izboru takmičarskih ekipa za izgled vozila. Takođe smo dobili i priznanje za vrednost poruke i aktuelnost u konstrukciji nadogradnje.
Nakon takmičarskog dela i ručka, održano je svečano zatvaranje i podela priznanja. Svi učesnici dobili su dobili potvrdu za učešće i nagrade. Kako bi Erasmus+ projekat priveli kraju, preostalo je još online ocenjivanje vozila, nakon objave fotografija timova na aplikaciji izrađenoj u svrhu projekta. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


Poseta preduzeću BFI Burgenland

U Oberwartu (Austrija), u prostorijama preduzeća BFI Burgenland, nakon uvodnog pozdrava domaćina Kristijana Pelcmana, održan je radni sastanak svih partnera u projektu.
Našu školu su predstavljali: nastavnica matematike - Ivana Vuković i troje učenika osmih razreda.
Nakon sastanka usledile su radionice zavarivanja, narezivanja navoja, obrada metala, prikaz rada na 3D štampaču, virtuelna realnost. Naši učenici su se takmičili u vožnji električnim trotinetom i kvadom (quad).
Završetak projekta održaće se u Školskom centru u Ptuju, gde će se na smotri učenici, svojim vozilima, takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković


Naša škola - partner u Erasmus+ KA2 projektu Go-Car-Go PLUS

Bili smo domaćini radnog sastanka partnerima u okviru Erasmus+ KA2 projekta, pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru kojeg će učenici izrađivati električni ekstramobil (karting) na zadato podvozje (šasiju). Projekt je nastavak projekta Go-Car-Go, a nosilac projekta je Školski centar iz Ptuja. Ostali partneri u projektu su: škole iz Slovenije - (OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas), Hrvatske (OŠ Hodošan), Austrije (BFI Burgenland) i Srbije (OŠ Matija Gubec iz Tavankuta).
Učenici Školskog centra iz Ptuja izrađuju podvozje (šasiju) ekstramobila, BFI Burgenland iz Austrije električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola nadograđuju ekstramobil sa svojom idejom karoserije. Završetak projekta održaće se u Školskom centru u Ptuju, gde će na smotri učenici svojim vozilima takmičiti se u različitim kategorijama i disciplinama.
Našu školu su na radnom sastanku predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, školski pravnik - Stojan Maravić, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, kao i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na radnom sastanku, nakon pozdravnog govora direktorice škole i predstavljanja rada škole, svi partneri u projektu predstavili su svoj dosadašnji rad na ekstramobilu. Demostriran je i rad, do sada urađenog ekstramobila, osnovne škole Matija Gubec Tavankut. Na radnom sastanku, razgovaralo se i o hodogramu održavanja pojedinih aktivnosti do kraja projekta i finansiranju projekta.
Iz svake partnerske škole, radnom sastanku prisustvovalo je dvoje mentora, a iz svake osnovne škole u posetu nam je došlo i po troje učenika, kojima su domaćini bili učenici osmih razreda.
Osim radnog sastanka, organizovane su i različite radionice: Prikaz rada nastave predmeta tehnike i tehnologije, radionica Roljanja, radionica izrade upotrebnih predmeta od slame, a posetili smo i Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, župu i župnu crkvu Srce Isusovo i Etno salaš Balažević u Tavankutu. U obilasku Subotice, uz pratnju stručnog vodiča, posetili smo Sinagogu, Gradsku kuću te srednju tehničku školu „Ivan Sarić“. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


Radni sastanak u našoj školi

Pozivnica i program radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS na kome će učestvovati, pored domaćina - naše škole, i gosti iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Pogledajte program radnog sastanka.

Tekst: Branko Stantić


Likovni radovi učenika škole u „Galeriji“

U prostoru Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, u Tavankutu, postavljena je izložba najboljih učeničkih radova sa realizovanog internog likovnog konkursa „Dizajniraj Go-Car-Go PLUS vozilo“, a u okviru projekta „Pedeset dvi nedilje tradicijske kulture u Tavankutu“. Likovni konkurs je organizovan povodom učešća naše škole na Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS, čiji je cilj bio osmisliti novi izgled vozila, koga će učenici, kasnije, i izraditi.
Go-Car-Go PLUS je jednogodišnji projekat čiji je nosilac Školski centar iz Ptuja, a partneri su, osim naše škole, i osnovne škole iz Slovenije i Hrvatske, kao i škola za obrazovanje mladih iz Austrije.
Zatvaranje izložbe je u četvrtak, 27. januara, kada je predviđena i podela zahvalnica i nagrada učenicima. Pogledajte izložene radove učenika.

Tekst: Branko Stantić


Izveštaj sa prvog radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta Go-Car-Go PLUS

Od ove godine, naša škola po prvi put učestvuje u Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru koga će učenici izrađivati ekstramobil (karting) na zadatu šasiju (podvozje). Ovaj projekat je nastavak projekta Go-Car-Go autora Stanka Kostanjevca iz Školskog centra Ptuj. Nosilac projekta i ove godine je Šolski center Ptuj na čelu sa direktoricom Anjom Jesenek Grašič. Oni će izraditi šasiju ekstramobila, BFI Burgenland, iz Austrije, će izraditi električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola će - na te već izrađene delove, izraditi nadogradnju. Na kraju projekta održaće se takmičenje i smotra u kojem će se učenici svojim vozilima takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama.
U Donjem Kraljevcu (Republika Hrvatska) je 10. novembra, u prostorijama preduzeća Tehnix d.o.o., održan prvi radni sastanak svih partnera u projektu. Učestvovao je nosioc projekta - Šolski center Ptuj (Republika Slovenija) te ostali partneri iz Republike Slovenije: OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas, Republike Hrvatske - OŠ Hodošan, Republike Austrije - BFI Burgenland, i iz Republike Srbije - OŠ Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta.
Našu školu su, na sastanku, predstavljali: nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, nastavnik hemije - Slavko Benčik i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na sastanku su se kratko predstavili partneri u projektu, predstavljen je sam projekat, redosled održavanja pojedinih aktivnosti tokom godine i finansiranje projekta.
Nakon sastanka svi prisutni posetili su OŠ Hodošan te Riznicu Međimurja i Razvojno - edukativni centar za metalsku industriju Metalsku jezgru u Čakovcu.
Naredni radni sastanak održaće se u Austriji 12. januara 2022. godine, na kome bi trebali prisustvovati po dvoje mentora i troje učenika iz svake škole, koja učestvuju u projektu. Radni sastanak u našoj školi bi se trebao održati 24. marta (naredne godine), dok će se smotra i takmičenje održati 18. maja, naredne godine, u Ptuju. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić