Saradnja

Saradnja naše škole sa drugim školama, lokalnom i širom zajednicom, drugim gradovima, drugim regijama, drugim državama…


31. avgust 2023. godine
Poseta Prve zagrebačke gimnazije

U gostima našoj školi

Prva gimnazija iz Zagreba je, u četvrtak 31. avgusta - a u okviru svog izleta, posetila našu školu.
„Tradicionalno organizujemo izlet svake godine s ciljem upoznavanja novih krajeva. U Tavankutu smo bili 2014. godine, ali od tad se stalno spominjao taj izlet i nije bilo druge - nego ponoviti ga, i to ovaj put, na dan duže.“ - izjavila je organizatorka posete.
Razovaralo se o mogućnostima buduće saradnje. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branka Milojević


Decembar 2022. godine
Stručni skup

Poseta Novoj Gorici i Zagrebu

Predstavnici naše škole bili su u stručnoj poseti Velikoj Gorici i Zagrebu u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom, u pratnji Rudolfa Vujevića direktora Državne škole za javnu upravu, organizovani su prijemi u: gradskoj upravi Velike Gorice kod Darka Bekića - predsednika Gradskog veća i saradnika, turističkoj zajednici grada Velike Gorice, gde smo na savremen i interaktivni način videli lepote Turopolja na jednom mestu, Osnovnoj školi „Nikoli Hribaru“ - direktoru Stjepanu Maraviću i radnicima škole: Mariji Patrlj i Branki Kopilović, sa kojima su razmatrane mogućnosti saradnje na međunarodnim Erasmus+ projektima.
U „Školskoj knjizi“ smo razgovarali sa vlasnikom - dr. sc Antom Žužulom i saradnicima, o udžbenicima izdavačkih kuća „Školske knjige“ i „BIGZ“-a.
U Državnoj školi za javnu upravu, direktor škole - Rudolf Vujević, dugogodišnji saradnik i prijatelj naše škole, upoznao je predstavnike iz Tavankuta sa načinom rada te škole.
Predstavnici naše škole izražavaju veliku zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu, kao i spremnost za dalju saradnju. Pogledajte galeriju slika.


Međunarodni kamp tehničkih veština

23. do 26. februara 2023. godine

Drugi Međunarodni kamp tehničkih veština, u organizaciji naše škole i Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, održan je u prostorijama škole.
Učenici viših razreda imali su priliku učestvovati u radionicima koje su za njih pripremili i vodili predstavnici Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba. Voditelji Arduino radionice za učenike bili su Krešimir Topolovec, magistar inženjer računarstva i Nikola Jerković, magistar inženjer računarstva, dok su radionice maketarstva i elektronike vodile Terezija Šestak, diplomirani inženjer i Valentina Dijačić, sveučilišni specijalist ekoinženjerstva u području tehničkih nauka.
U sklopu kampa održan je i seminar za nastavnike subotičkih osnovnih i srednjih škola, na kom su bili - pored predstavnika naše škole, predstavnici: OŠ „Jovan Mikić, OŠ „Kizur Ištvan”, OŠ „Ivan Goran Kovačić” i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice, OŠ „Petefi Šandor” iz Hajdukova, OŠ „Pionir” iz Starog Žednika, OŠ „Vladimir Nazor” iz Đurđina, kao i subotičke srednje škole: Tehnička škola „Ivan Sarić” i Politehnička.
Seminar se odvijao iz dva dela i to: Arduino - osnovni kurs i Arduino - rad s LCD-om. Seminar su vodili: Krešimir Topolovec, Nikola Jerković i predsednik Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, Ivan Jurić. Stečena praktična znanja moguće je primeniti u predmetima: Tehnika i tehnologija, Informatika i računarstvo, Robotika i Automatika. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


24. i 25. septembar 2022. godine

„Primeri dobre prakse” - Zadar 2022.

U prostorijama naše škole, 10. i 11. juna, održan je prvi Međunarodni kamp tehničkih veština. Voditeljica dve radionice iz elektronike i mašinstva bila je nastavnica Tehničke kulture Valentina Dijačić iz OŠ Retkovec iz Zagreba, Republika Hrvatska. Koleginica Valentina je, ujedno i, članica Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Zagreba.
Saradnja je nastavljena posetom nastavnika Tehnike i tehnologije, Branka Stantića, stručnom skupu nastavnika tehničke kulture Primeri dobre prakse 2022., a na poziv Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Stručni skup održan je 24. i 25. septembra 2022. u Zadru, u hotelu Donat.
Stručnom skupu je prisustvovalo preko stotinu nastavnika Tehničke kulture. Predstavnici Zajednica tehnčke kulture iz svake županije iz Republike Hrvatske, ukratko, predstavljanju primere dobre prakse iz nastave protekle školske godine. Zajedničku prezentaciju o Međunarodnom kampu tehničkih veština odražili su i koleginica Valentina Dijačić i Branko Stantić. Predstavljena su 24 primera dobre prakse, a organizovana je i izložba praktičnih radova iz nastave i vannastavnih aktivnosti.
Za vreme stručnog skupa održan je i terenski deo. Posećen je Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu u pratnji vodiča, a imali smo i priliku da prisustvujemo otvaranju i vožnji bicikla na poligonu spretnosti u okviru Evropskog takmičenja Sigurno u saobraćaju-2022.
S Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture postignut je i načelni dogovor o nastavku saradnje i usaglašen je Sporazum o saradnji. Pogledajte galeriju slika.


5. do 8. septembar 2022. godine
Gosti iz Minhena


Naša škola je, negujući dugogodišnju saradnju sa gradom Minhenom, ugostila 7. učenika i 4. odrasla predstavnika. Tokom četvorodnevne posete našoj školi realizovane su aktivnosti na razvijanju multikulturalnosti i očuvanju tradicije.
Goste su sačekali učenici-domaćini, naše škole u nošnjama deleći im srca prijateljstva, a dobrodošlicu svima je poželela i direktorica Stanislava Stantić Prćić.
Posle osveženja, usledila je prezentacija o našoj školi i radionice upoznavanja i tolerancije za učenike i nastavnike. Tom prilikom, gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa svojim domaćinima.
U popodnevnim satima, održana je muzička radionica i folklorno veče. Dan je završen sumiranjem utisaka, a druženje će biti nastavljeno i u narednim danima.
Drugi dan aktivnosti u Tavankutu.
Posle doručka gosti i domaćini su posetili seosko gazdinstvo Marinka Franciškovića, a vozili su se i špediterom.
Nakon izleta, odrasli predstavnici su otišli u Suboticu, u Gradsku kuću, gde ih je sačekala Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulturu. Tokom razgovora, istakli su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje i istakli važnost razmene iskustava dve države u oblasti obrazovanja i kulture.
Učenici i njihovi domaćini su pravili gomboce i Berliner, tradicionalne nemačke krofne koje su napravljene od slatkog testa, pržene u ulju sa različitim punjenjem, posute šećerom.
U popodnevnim satima, za decu su bile organizovane radionice učeničke zadruge naše škole (izrada drvenih predmeta i slamarska radionica), gde su gosti izrađivali narukvice, minđuše, magnete za frižider, obeleživače stranica i priveske za ključeve, a imali su priliku i da pogledaju i oprobaju se u roljanju, nekadašnjoj tehnici peglanja.
Iako umorni, učenici su sumirali utiske na školskom dvorištu kroz sportske aktivnosti i tako proveli još jedan dan na ovom zanimljivom gostovanju punom druženja, razmene iskustava i stvaranja novih uspomena.
U okviru projekta Tolerancija - poštovanje različitosti - tradicija, nastavljene su aktivnosti u Tavankutu. Gosti i domaćini su obišli seosku biblioteku, i Tavankut. Posetili su Galeriju slika od slame, gde su imali priliku da saznaju više o tehnici izrade predmeta od slame, da vide slike od slame i kupe suvenire. Na Etno salašu „Balažević", upoznali su se sa pojmom „salaš”, obišli prostorije i u hladovini napravili pauzu za predah i odbojku. Obilazak su završili posetom župne crkve Presveto Srce Isusovo.
Na školskom terenu postavljen je poligon za vožnju električnog automobila. Nakon vožnje automobilom, nastavili su vožnju traktorom u voćnjaku gde su videli berbu jabuka, a i sami brali jabuke sa prikolice što im se izuzetno svidelo. Za vreme večere uz razmenu poklona gosti su se zahvalili i izrazili želju za nastavkom saradnje.
U večernjim satima usledio je rastanak sa novim prijateljima sa nadom i željom za ponovnim susretom.
Ovo je bilo predivno iskustvo za sve. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović