Saradnja

Saradnja naše škole sa drugim školama, lokalnom i širom zajednicom, drugim gradovima, drugim regijama, drugim državama…


Beli Manastir

Marta 2024. godine

Nastavak saradnje naše škole sa školama u susedstvu

Direktorica škole Stanislava Stantić Prćić sa saradnicima: Milenom Predojević, Nikolom Balažević i Ivanom Horvat su boravili u Republici Hrvatskoj u cilju uspostavljanja i nastavka međunarodne saradnje sa školama u susedstvu.
Tom prilikom održan je radni sastanak sa direktorom Markom Ilijaševim i zaposlenima „Prve srednje škole” iz Belog Manastira. Naše dve škole su učestvovale, pre nekoliko godina, u realizaciji međunarodnog projekta koji se odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, uz učestvovanje i Gimnazije „Svetozar Marković” iz Subotice i Osnovne škole „Julija Benešića” iz Iloka. Tokom sastanka podsetili smo se nekadašnje saaradnje i dogovoren je nastavak kroz novi projekat „Očuvanje tavankutsko-baranjske tradicije”. Prvi deo projekta planira se realizovati krajem aprila ove godine.
Narednog dana obišli smo Kulturni centar „Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu i susreli se sa predstavnicom Osnovne škole „Slavko Kolar” iz Hercegovca - učiteljicom Danijelom Gjura. Razgovarali smo o mogućnostima otpočinjanja međunarodne saradnje između naše škole i škole iz Hercegovca u sklopu projekta „Vlak u snijegu”. Ovim projektom se planira podrobnije upoznati decu i nastavnike s likom i delom jednog od najznačajnijih pisaca za djecu, hrvatskog govornog područja, Matom Lovrakom. Pogledajte galeriju slika.


Međunarodna kolonija mladih - Ernestinovo

Aprila 2024. godine

21. Kolonija mladih

Učenice: Maja Matić, Nikolina Jurić i Katarina Mamužić, u pratnji svojih nastavnica - Ivane Horvat i Nevene Ivić, učestvovale su na 21. Međunarodnoj koloniji mladih u Ernestinovu.
Ovogodišnja kolonija organizovana je pod geslom Avantura iz zemlje snova. Okupila je stotinak polaznika iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji su imali mogućnost opredeliti se za keramičku, kiparsku, slikarsku, plesnu radionicu, radionicu izrade slikovnica i druge. Naše učenice izabrale su da pohađaju plesnu radionicu koju je vodila Mira Sekereš, voditeljka Plesne zajednice Shine.
Prvog dana, nakon radionica, obišli smo Đakovo, a drugog dana Osijek. Posetili smo katedrale, prošetali gradskim parkovima i trgovima, upoznavali i družili se. Trećeg dana održana je završna svečanost - izložba radova i priredba na kojoj su nastupale i naše učenice.
Njihovom tačkom i pozdravnim govorom načelnice za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije - Mirande Glavaš-Kul zatvorena je ovogodišnja kolonija.
Sklopljena su nova prijateljstva, istražena su nova mesta, te smo se puni lepih utisaka vratili za Tavankut. Pogledajte galeriju slika.


Poseta Prve zagrebačke gimnazije

31. avgusta 2023. godine

U gostima našoj školi

Prva gimnazija iz Zagreba je, u četvrtak 31. avgusta - a u okviru svog izleta, posetila našu školu.
„Tradicionalno organizujemo izlet svake godine s ciljem upoznavanja novih krajeva. U Tavankutu smo bili 2014. godine, ali od tad se stalno spominjao taj izlet i nije bilo druge - nego ponoviti ga, i to ovaj put, na dan duže.“ - izjavila je organizatorka posete.
Razovaralo se o mogućnostima buduće saradnje. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branka Milojević


Stručni skup

Decembra 2022. godine

Poseta Novoj Gorici i Zagrebu

Predstavnici naše škole bili su u stručnoj poseti Velikoj Gorici i Zagrebu u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom, u pratnji Rudolfa Vujevića direktora Državne škole za javnu upravu, organizovani su prijemi u: gradskoj upravi Velike Gorice kod Darka Bekića - predsednika Gradskog veća i saradnika, turističkoj zajednici grada Velike Gorice, gde smo na savremen i interaktivni način videli lepote Turopolja na jednom mestu, Osnovnoj školi „Nikoli Hribaru“ - direktoru Stjepanu Maraviću i radnicima škole: Mariji Patrlj i Branki Kopilović, sa kojima su razmatrane mogućnosti saradnje na međunarodnim Erasmus+ projektima.
U „Školskoj knjizi“ smo razgovarali sa vlasnikom - dr. sc Antom Žužulom i saradnicima, o udžbenicima izdavačkih kuća „Školske knjige“ i „BIGZ“-a.
U Državnoj školi za javnu upravu, direktor škole - Rudolf Vujević, dugogodišnji saradnik i prijatelj naše škole, upoznao je predstavnike iz Tavankuta sa načinom rada te škole.
Predstavnici naše škole izražavaju veliku zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu, kao i spremnost za dalju saradnju. Pogledajte galeriju slika.


Međunarodni kamp tehničkih veština

Aprila 2024. godine

U organizaciji Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba i naše škole održan je 3. Međunarodni kamp tehničkih veština.
Valentina Dijačić, univ.spec.oecoing., predsednica Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba, otvorila je 3. Međunarodni kamp tehničkih veština. Skup je pozdravila i direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, a otvaranju je prisustvovao i podpredsednik HNV-a - Slavko Benčik. Podršku radu su dale i direktorica OŠ „Matko Vuković” iz Subotice - Mirjana Stevanović, kao i članica Gradskog veća - Milanka Kostić, koja je u ime gradonačelnika Stevana Bakića pozdravila skup. Za organizaciju kampa zadužen je bio Branko Stantić, nastavnik Tehnike i tehnologije.
Učenici viših razreda imali su priliku da učestvuju na radionicama koje su za njih pripremili i vodili predstavnici Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba. Voditelji modelarske radionice i radionice mašinstva za učenike bili su Svjetlana Seljanec Savković mag.educ.polytech. et inf., Valentina Dijačić univ.spec.oecoing. i nastavnik Tehnike i tehnlogije u našoj školi - Branko Stantić. Na radionici modelarstva učenici su izrađivali kutiju-sef od šperploče, dok su na radionici mašinstva izrađivali stonu lampu.
U sklopu kampa održan je i seminar - praktična obuka na temu: Praktična primena elektronike za nastavnike i profesore subotičkih osnovnih i srednjih škola, na kom su prisutni bili predstavnici: OŠ „Jovan Mikić”, OŠ „Kizur Ištvan” i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice, Tehničke škole „Ivan Sarić” iz Subotice, OŠ „Vuk Karadžić” iz Bača, OŠ „Vladimir Nazor” iz Đurđina, kao i - škole domaćina. Voditelji seminara za nastavnike i profesore bili su: prof. Petar Dobrić i mag.educ.polytech. et inf Svjetlana Seljanec Savković. U pauzi između dve radionice održan je i stručni skup na temu: Organizacija nastave Tehničke kulture i Tehnike i tehnologije, vannastavnih i vanškolskih aktivnosti u osnovnim školama.
Stečena praktična znanja moguće je kasnije primeniti u predmetima: Tehnika i tehnologija, Informatika i računarstvo, Robotika i Automatika. Pogledajte galeriju slika.


23. do 26. februara 2023. godine

Drugi Međunarodni kamp tehničkih veština, u organizaciji naše škole i Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, održan je u prostorijama škole.
Učenici viših razreda imali su priliku učestvovati u radionicima koje su za njih pripremili i vodili predstavnici Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba. Voditelji Arduino radionice za učenike bili su Krešimir Topolovec, magistar inženjer računarstva i Nikola Jerković, magistar inženjer računarstva, dok su radionice maketarstva i elektronike vodile Terezija Šestak, diplomirani inženjer i Valentina Dijačić, sveučilišni specijalist ekoinženjerstva u području tehničkih nauka.
U sklopu kampa održan je i seminar za nastavnike subotičkih osnovnih i srednjih škola, na kom su bili - pored predstavnika naše škole, predstavnici: OŠ „Jovan Mikić, OŠ „Kizur Ištvan”, OŠ „Ivan Goran Kovačić” i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice, OŠ „Petefi Šandor” iz Hajdukova, OŠ „Pionir” iz Starog Žednika, OŠ „Vladimir Nazor” iz Đurđina, kao i subotičke srednje škole: Tehnička škola „Ivan Sarić” i Politehnička.
Seminar se odvijao iz dva dela i to: Arduino - osnovni kurs i Arduino - rad s LCD-om. Seminar su vodili: Krešimir Topolovec, Nikola Jerković i predsednik Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, Ivan Jurić. Stečena praktična znanja moguće je primeniti u predmetima: Tehnika i tehnologija, Informatika i računarstvo, Robotika i Automatika. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branko Stantić


24. i 25. septembra 2022. godine

„Primeri dobre prakse” - Zadar 2022.

U prostorijama naše škole, 10. i 11. juna, održan je prvi Međunarodni kamp tehničkih veština. Voditeljica dve radionice iz elektronike i mašinstva bila je nastavnica Tehničke kulture Valentina Dijačić iz OŠ Retkovec iz Zagreba, Republika Hrvatska. Koleginica Valentina je, ujedno i, članica Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Zagreba.
Saradnja je nastavljena posetom nastavnika Tehnike i tehnologije, Branka Stantića, stručnom skupu nastavnika tehničke kulture Primeri dobre prakse 2022., a na poziv Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Stručni skup održan je 24. i 25. septembra 2022. u Zadru, u hotelu Donat.
Stručnom skupu je prisustvovalo preko stotinu nastavnika Tehničke kulture. Predstavnici Zajednica tehnčke kulture iz svake županije iz Republike Hrvatske, ukratko, predstavljanju primere dobre prakse iz nastave protekle školske godine. Zajedničku prezentaciju o Međunarodnom kampu tehničkih veština odražili su i koleginica Valentina Dijačić i Branko Stantić. Predstavljena su 24 primera dobre prakse, a organizovana je i izložba praktičnih radova iz nastave i vannastavnih aktivnosti.
Za vreme stručnog skupa održan je i terenski deo. Posećen je Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu u pratnji vodiča, a imali smo i priliku da prisustvujemo otvaranju i vožnji bicikla na poligonu spretnosti u okviru Evropskog takmičenja Sigurno u saobraćaju-2022.
S Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture postignut je i načelni dogovor o nastavku saradnje i usaglašen je Sporazum o saradnji. Pogledajte galeriju slika.


Gosti iz Minhena

5. do 8. septembra 2022. godine


Naša škola je, negujući dugogodišnju saradnju sa gradom Minhenom, ugostila 7. učenika i 4. odrasla predstavnika. Tokom četvorodnevne posete našoj školi realizovane su aktivnosti na razvijanju multikulturalnosti i očuvanju tradicije.
Goste su sačekali učenici-domaćini, naše škole u nošnjama deleći im srca prijateljstva, a dobrodošlicu svima je poželela i direktorica Stanislava Stantić Prćić.
Posle osveženja, usledila je prezentacija o našoj školi i radionice upoznavanja i tolerancije za učenike i nastavnike. Tom prilikom, gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa svojim domaćinima.
U popodnevnim satima, održana je muzička radionica i folklorno veče. Dan je završen sumiranjem utisaka, a druženje će biti nastavljeno i u narednim danima.
Drugi dan aktivnosti u Tavankutu.
Posle doručka gosti i domaćini su posetili seosko gazdinstvo Marinka Franciškovića, a vozili su se i špediterom.
Nakon izleta, odrasli predstavnici su otišli u Suboticu, u Gradsku kuću, gde ih je sačekala Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulturu. Tokom razgovora, istakli su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje i istakli važnost razmene iskustava dve države u oblasti obrazovanja i kulture.
Učenici i njihovi domaćini su pravili gomboce i Berliner, tradicionalne nemačke krofne koje su napravljene od slatkog testa, pržene u ulju sa različitim punjenjem, posute šećerom.
U popodnevnim satima, za decu su bile organizovane radionice učeničke zadruge naše škole (izrada drvenih predmeta i slamarska radionica), gde su gosti izrađivali narukvice, minđuše, magnete za frižider, obeleživače stranica i priveske za ključeve, a imali su priliku i da pogledaju i oprobaju se u roljanju, nekadašnjoj tehnici peglanja.
Iako umorni, učenici su sumirali utiske na školskom dvorištu kroz sportske aktivnosti i tako proveli još jedan dan na ovom zanimljivom gostovanju punom druženja, razmene iskustava i stvaranja novih uspomena.
U okviru projekta Tolerancija - poštovanje različitosti - tradicija, nastavljene su aktivnosti u Tavankutu. Gosti i domaćini su obišli seosku biblioteku, i Tavankut. Posetili su Galeriju slika od slame, gde su imali priliku da saznaju više o tehnici izrade predmeta od slame, da vide slike od slame i kupe suvenire. Na Etno salašu „Balažević", upoznali su se sa pojmom „salaš”, obišli prostorije i u hladovini napravili pauzu za predah i odbojku. Obilazak su završili posetom župne crkve Presveto Srce Isusovo.
Na školskom terenu postavljen je poligon za vožnju električnog automobila. Nakon vožnje automobilom, nastavili su vožnju traktorom u voćnjaku gde su videli berbu jabuka, a i sami brali jabuke sa prikolice što im se izuzetno svidelo. Za vreme večere uz razmenu poklona gosti su se zahvalili i izrazili želju za nastavkom saradnje.
U večernjim satima usledio je rastanak sa novim prijateljima sa nadom i željom za ponovnim susretom.
Ovo je bilo predivno iskustvo za sve. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović