OŠ „Rudeš” u poseti našoj školi

Našu školu posetili su učenici Osnovne škole „Rudeš” iz Zagreba, iz Republike Hrvatske, a sa njima i: direktorica škole - Sanja Krstanović, profesorke hrvatskog jezika: Mirjana Jukić, Meri Farac Jemrić, Kristina Mlinar i Miranda Kekez, kao i viša savetnica Agencije za vaspitanje i obrazovanje - Marijana Češi.
U dnodnevnom boravku, dragih nam gostiju, ostvarili smo brojne radionice i aktivnosti. Prvog dana gosti su obišli Tavankut i posetili: Galeriju, salaš Balažević i Crkvu Presvetog Srca Isusovog. Nakon obilaska sela, usledila je radionica upoznavanja za goste i učenike-domaćine, koju su vodile psihologinje naše škole: Dragana Miranović i Anamarija Došenović. Nastavnici naše škole, koji imaju nastavu na hrvatskom jeziku kao i direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, učestvovali su na stručnom skupu koji je vodila viša savetnica - Marijana Češi, na temu: „Mogućnosti saradnje među školama i pomoć Agencije za vaspitanje i obrazovanje” iz Republike Hrvatske. Za učenike dveju škola organizovano je druženje i takmičenje u društvenim igrama.
Drugog dana boravka, učenika i nastavnika OŠ „Rudeš” u tavankutskoj školi, organizovane su radionice za učenike obe škole. Najpre su profesorice škole iz Zagreba održale dve radionice: „Svevremenost mudrih izreka u hrvatskom jeziku” i „Kod nas je ovako, a kako je kod vas?” Nakon ovih radionica, gosti su prisustvovali slamarskoj radionici, gde su izrađivali bookmarkere od slame u radionici „roljanja“ na kojoj su se upoznali sa starim načinom peglanja. U poslepodnevnim časovim uputili smo se u Suboticu. U pratnji vodiča obišli smo najznačajnije znamenitosti grada: katedralu Svete Terezije Avilske, subotičku Sinagogu, Olimpijsku česmu, Franjevačku crkvu, kao i Gradsku kuću. Nakon šetnje gradom i slobodnog vremena uputili smo se u Dečje pozorište gde su učenici i članovi dramske sekcije naše škole izveli predstavu „U tuđim cipelama”. Potom smo posetili Klub „Zvuci srca” - divan lokal u kome rade i stvaraju osobe sa smetnjama u razvoju. Oni su nas srdačno ugostili i poslužili sokom od lavande, limunadom, štrudlom s makom i medenjacima. Po povratku u Tavankut učenici su se družili u školi u okviru Kluba „Mjesečina 9”. U nedelju ujutro rastali smo se od dragih gostiju i novih prijatelja u nadi da ćemo se uskoro ponovo sresti. Pogledajte galeriju slika.
Utisci „Rudeš" škole o boravku u našoj školi.

Poseta školi u Jarmini

Predstavnice naše škole: direktorica - Stanislava Stantić Prćić, nastavnice - Milena Predojević i Ivana Horvat, kao i župnik žedničke župe „Svetog Marka Evanđeliste“, a donedavni župnik tavankutske župe - Franjo Ivanković, boravili su u Jarmini u Republici Hrvatskoj povodom obeležavanja pedeset godina od osnivanja Osnovne škole „Matija Gubec” u ovom mestu. Kako naše škole nose ime ovog istaknutog borca za ljudska prava rado smo se odazvali pozivu i nastavili negovati dugogodišnje prijateljstvo i dobru saradnju. Prisustvovali smo priredbi koju su pripremili učenici i nastavnici škole, a potom smo obišli i klon Gupčeve lipe. Nakon priredbe posetili smo Vinkovce, koji u kontinuitetu postoje duže od 8200 godina, što ih čini najstarijim gradom u Evropi - evropski Jerihon. Pogledajte galeriju slika.