Zasavica – 5th and 6th classes

Ambijentalna nastava za učenike petih i šestih razreda naše škole realizovana je 28. maja 2018. godine.
Prva destinacija bila je Muzej hleba u Pećincima gde su se učenici upoznali sa narodnom tradicijom ovog kraja u pravljenju hleba, kao i sa likovnim radom poznatog umetnika Slobodana Jeremića-Jeremije. Nakon nesvakidašnjeg prostora i veoma zanimljive priče o hlebu i običajima vezanim za njega, put smo nastavili ka Sremskoj Mitrovici.
Đaci su posetili Muzej Srema i obišli Stalnu postavku iz perioda postojanja Sirmiuma, a potom i arheološku postavku fosilnih životinja, ostataka ljudske civilizacije iz neolita, kao i materijal vezan za kulturu Kelta koji su ovaj prostor naseljavali u IV veku.
Prešavši jedan od najdužih pešačkih mostova u Evropi koji spaja Srem i Mačvu, put smo nastavili ka Prirodnom rezervatu Zasavica.
Tokom kratke, ali očaravajuće vožnje brodom kroz jedan deo ovog rezervata, imali smo priliku da se upoznamo sa prirodnim bogatstvima Zasavice, njenim biljnim i životinjskim svetom i da uživamo u prizorima koji se ne zaboravljaju.
Zvanični deo puta završen je obilaskom manastira Hopovo koji je smešten u mirisnim šumama Fruške gore. Jedan od najpoznatijih detalja prebogate istorije ovog manastira je činjenica da se upravo u njemu zamonašio naš poznati prosvetitelj, Dositej Obradović.
Obilazak Fruške gore završen je njenim panoramskim razgledanjem.
U večernjim časovima, sa zalaskom sunca, učenici su se vratili u Tavankut umornih, ali nasmejanih lica.

Leave a Reply