Zasavica – 5. i 6. razredi

Ambijentalna nastava za učenike petih i šestih razreda naše škole realizirana je 28. svibnja 2018. godine.
Prvo je odredište bio Muzej kruha u Pećincima gdje su se učenici upoznali s narodnom tradicijom ovoga kraja u pravljenju kruha, kao i s likovnim radom poznatoga umjetnika Slobodana Jeremića-Jeremije. Nakon nesvakidašnjega prostora i vrlo zanimljive priče o kruhu i običajima vezanim za njega put smo nastavili k Srijemskoj Mitrovici.
Učenici su posjetili Muzej Srijema i obišli Stalnu postavu iz razdoblja postojanja Sirmiuma, a potom i arheološku postavu fosilnih životinja, ostataka ljudske civilizacije iz neolita, kao i materijal vezan za kulturu Kelta, koji su ovaj prostor naseljavali u IV. stoljeću (vidi galeriju slika).
Prešavši jedan od najdužih pješačkih mostova u Europi, koji spaja Srijem i Mačvu, put smo nastavili k Prirodnom rezervatu Zasavica.
Tijekom kratke, ali očaravajuće plovidbe brodom kroz jedan dio ovoga rezervata, imali smo priliku upoznati se s prirodnim bogatstvima Zasavice, njenim biljnim i životinjskim svijetom i uživati u prizorima koji se ne zaboravljaju.
Službeni dio puta završen je obilaskom manastira Hopovo koji je smješten u mirisnim šumama Fruške gore. Jedan od najpoznatijih detalja prebogate povijesti ovoga manastira činjenica je da se upravo u njemu zaredio naš poznati prosvjetitelj, Dositej Obradović.
Obilazak Fruške gore završen je njenim panoramskim razgledanjem.
U večernjim satima, sa zalaskom sunca, učenici su se vratili u Tavankut umornih, ali nasmijanih lica.

Odgovori