Zasavica- 5. ás 6. osztály

A környezet ismeretszerző kirándulás az ötödik és hatodik osztályos tanulóink részére 2018. május 28-án lett megtartva.
Az első úticél a pecsincei Kenyérmúzeum volt, ahol a gyerekek megismerkedhettek a hagyományos kenyér készítéssel, valamint az ismert festő Slobodana Jeremić-Jeremija munkáival. A nem mindennapi helyiség, a nagyon érdekes mesével a kenyérről és a hozzá kötődő hanyományokkal az utat Sremska Mitrovica felé folytattuk.
A diákok meglátogatták a Szerémségi Múzeumot és körüljárták az állandó jelleggel beállított részt Sirmium időszakából, és azután az arheológiai beállítást is az állatok kövületéből, az emberi civilizáció maradványait a neolit korból, mint ahogy a Keltai kultúrához kapcsolódó anyagot, akik ezt a helységet a IV. században népesítették be (nézze meg a képgalériát).
Át lett haladva az egyik leghosszabb gyalogos hídon Európában, mely összeköti Szerémséget és Mácsvát. Az utat a  zasavicai Természeti rezervátum felé folytattuk.
Rövid, de csodálatos hajóút során e rezervátum egy részén, alkalmunk volt megismerkedni a zasavicai természeti sokrétűséggel, az ő növény és állatvilágával és élvezhettük a feledhetetlen látnivalókat.
Az út hivatalos részének a végén körüljártuk a Hopovo kolostort, amely Fruska Gora illatos erdeiben van elhelyezve. Az egyik legismertebb tény a  kolostor túl gazdag történelméből, hogy  Dositej Obradović az egyik leghíresebb felvilágosító ebbe a kolostorba vonult be.
Fruska Gora körbejárása a végén egy panorámai nézettel zárult.
Az esti órákban, a naplementében a diákok visszatértek Tavankútra fáradtan, de mosolygós arcokkal.

Vélemény, hozzászólás?