A nyelv európai napja

U našoj školi 27. rujna 2021. obilježili smo Europski dan jezika. Učenici 5. a razreda, pod mentorstvom nastavnika hrvatskoga jezika Brune Dronjića, istaknuli su na početku zašto je važno brinuti o jeziku, kako se jezik kroz vrijeme mijenja, koji jezici pripadaju južnoslavenskoj jezičnoj zajednici, o međujezičnoj komunikaciji i jezičnome posuđivanju...
Nakon početnoga izlaganja, svi učenici podijeljeni su u parove te su odigrali memori igru u kojoj je cilj bio spojiti riječi škola na različitim jezicima. Učenici su bili vrlo pažljivi, radosni i zainteresirani, a s obzirom da je rezultat bio izjednačen, morali smo odigrati i drugi krug igre u kojoj smo spajali riječ jezik. Na kraju radionice najuspješnijim učenicima podijeljene su nagrade, a mi ostali zasladili smo se bombonima kao utješnom nagradom.
Učenici 6. a razreda, s nastavnikom Miroslavom Raušom, sudjelovali su u eTwinnning projektu European Day of Languages Challenges. Projekt se sastojao iz nekoliko kratkih zadataka. U prvom zadatku, učenici su pisali razglednice svojim vršnjacima iz Francuske, Poljske, Češke, Rumunjske, Turske, Portugala i Italije na engleskom i srpskom jeziku. Potom su svi sudionici snimili svoje glasove kako bi oni koji dobiju razglednice znali pročitati na originalnom jeziku. Drugi zadatak bio je snimiti brzalice na materinskom jeziku i postaviti ih na stranicu projekta, a treći je izabrati brzalicu iz nekog od jezika sudionika i snimiti pokušaj izgovaranja iste. Kada pristignu sve razglednice, bit će izložene na panou u učionici.
Na temelju provedenih aktivnosti i radionica možemo zaključiti da su jezici različiti pogledi na svijet i da što ih više znamo, više boja svijet koji gledamo ima. Lásd a képgalériát.

Vélemény, hozzászólás?