Evropski dan jezika

U našoj školi smo, 27. septembra, obeležili Evropski dan jezika. Učenici 5.a razreda, pod mentorstvom nastavnika hrvatskog jezika Brune Dronjića, istakli su zašto je važno brinuti o jeziku, kako se jezik kroz vreme menja, koji jezici pripadaju južnoslavenskoj jezičkoj zajednici, o međujezičnoj komunikaciji i jezičkom „pozajmljivanju“...
Nakon početnog izlaganja, svi učenici podeljeni su u parove, zatim su odigrali memory igru u kojoj je cilj bio spojiti reči škola na različitim jezicima. Učenici su bili vrlo pažljivi, radosni i zainteresovani, a s obzirom da je rezultat bio izjednačen, morali smo odigrati i drugi krug igre u kojoj smo spajali reč jezik. Na kraju radionice najuspješnijim učenicima podeljene su nagrade, a mi ostali zasladili smo se bombonama, kao utešnom nagradom.
Učenici 6.a razreda, s nastavnikom Miroslavom Raušem, učestvovali su u eTwinnning projektu European Day of Languages Challenges. Projekat se sastojao iz nekoliko kratkih zadataka. U prvom zadatku, učenici su pisali razglednice svojim vršnjacima iz Francuske, Poljske, Češke, Rumunije, Turske, Portugala i Italije - na engleskom i srpskom jeziku. Potom su svi učesnici snimili svoje glasove kako bi oni koji dobiju razglednice znali pročitati na originalnom jeziku. Drugi zadatak bio je snimiti brzalice na maternjem jeziku i postaviti ih na stranicu projekta, a treći je izabrati brzalicu iz nekog od jezika učesnika i snimiti pokušaj izgovaranja iste. Kada pristignu sve razglednice, biće izložene na panou u učionici.
Na temelju sprovedenih aktivnosti i radionica možemo zaključiti da su jezici različiti pogledi na svet i da što ih više znamo, više boja svet koji gledamo ima. Pogledajte galeriju slika.

Ostavite odgovor