Bogatstvo različitosti

Međunarodni konkurs „Bogatstvo različitosti"

Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs „Bogatstvo različitosti" školski je projekat kojim se podstiču deca osnovnoškolskog uzrasta na promišljanje o vrednostima kulturne raznolikosti i važnosti uvažavanje drugačijeg, ističući one najplemenitije porive i ljudske vrednosti. Konkurs je pokrenut 2013. godine kao odjek istoimenog projekta Vlade APV Vojvodine u koji je bilo uključeno i tavankutsko Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Matija Gubec", a kojim su se promovisale vrednosti multikulturalnosti u Vojvodini i Podunavlju kroz prizmu turizma. Svojim uspešnim učešćem u projektu naše je mesto potvrdilo svoju otvorenost i širinu, ali i kulturno bogatstvo i raznolikost.

» Više...

Upravo je uspeh HKPD-a „Matija Gubec" nadahnuo i pokretanje školskog konkursa koji će najmlađima omogućiti da pokažu svoje znanje i veštine u poimanju multikulturalnosti, te vrednovanju kulturne raznolikosti. U dosadašnjih pet održanih konkursa učestvovali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske i Srbije, a svojim su radovima odgovorili na zadate teme: „Kako nas različitosti obogaćuju" (novinarski radovi za 2013. godinu), „Nijedan čovek nije ostrvo" (likovni i literarni radovi za 2013. godinu), „Priča o prijateljstvu" (2014. godina), „Pokušajmo voleti, možda uspe" (2015. godina), „Najbolji prijatelj je onaj uz kojeg postajemo bolji" (2016. godina), „Veliki snovi malih prijatelja" (2017. godina), „Dobrim delima promenimo svet“ (2018. godina), „Želim ti biti prijatelj“ (2019. godina), „Nijedno prijateljstvo nije slučajno“ (2020. godina),
Jedan je od ciljeva konkursa i okupljanje autora najuspešnijih radova koji se, tokom višednevnog boravka u Tavankutu, imaju prilike upoznati, družiti, zabavljati i učiti kroz razne zabavne i poučne radionice. Tako nastaju vredna iskustva i razvijaju se prijateljstva koja ostaju kao trajna i neizbrisiva vrednost svim učesnicima.

» ...Manje

2021. godina


9. Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs
„Bogatstvo različitosti“ za 2021. godinu

Tema: Jabuka

Tekst Konkursa za 2021. godinu glasi:

Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta organizuje međunarodni nagradni literarni, novinarski i likovni konkurs „Bogatstvo različitosti“ za učenike osnovnih škola, kojim se deca žele podstaći na raspravu o temama suživota sa drugima i drugačijima i razvijanje solidarnosti i povezivanje sa vršnjacima iz različitih krajeva.
Tema ovogodišnjeg konkursa: „JABUKA
Konkurs je otvoren do 15. marta 2021. godine. Sve pristigle radove...

Pročitajte celokupan tekst 9. Međunarodnog konkursa Bogatstvo različitosti.


Dragi posetioci naše veb-stranice, dragi učesnici konkursa,
u nastavku vam donosimo popis nagrađenih i pohvaljenih učenika i mentora mlađih i starijih uzrasta 9. međunarodnog likovno-literarno-novinarskog konkursa Bogatstvo različitosti. Ponosni smo i srećni jer se naš konkurs ove godine znatno uvećao u poogledu broja pristiglih radova. Hvala vam svima na podršci i na učestvovanju - posebno u ovim okolnostima u kojima, verujemo, da nije bilo nimalo lako motivisati učenike.
Nagrađenima i pohvaljenima šaljemo njihove zahvalnice i diplome poštom (već sledeće sedmice), a svim učesnicima ćemo e-poštom poslati skenirane, ispisane, zahvalnice za učestvovanje na konkursu, na koje trebate upisati imena svojih učenika i njihovih mentora. Zahvalnice očekujte na svojim adresama e-pošte do kraja maja meseca.
Još jednom - hvala svima na učestvovanju, a nagrađenima i pohvaljenima čestitamo na uspehu i sjajnim radovima! Budite ponosni na svoje učenike i na sebe, jer ste najsjanija - u mnoštvu sjajnih zvezda, koje su ove godine osvetlile naše nebo!
S obzirom na nepovoljnu epidemijsku situaciju, pretpostavljamo da ove godine manifestacija Bogatstva različitosti neće biti održana, ali vas pozivamo, već sada, da nam se javite i sledeće godine! Veselimo se budućim saradnjama, konstruktivnim dijalozima i kvalitetnim radovima!

Pogledajte Spisak NAGRAĐENIH i POHVALJENIH učesnika.

2020. godina


8. Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs
„Bogatstvo različitosti“ za 2020. godinu

Tema: Nijedno prijateljstvo nije slučajno

Tekst Konkursa za 2020. godinu glasi:

Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta organizuje međunarodni nagradni literarni, novinarski i likovni konkurs „Bogatstvo različitosti“ za učenike osnovnih škola, kojim se deca žele podstaći na raspravu o temama suživota sa drugima i drugačijima i razvijanje solidarnosti i povezivanje sa vršnjacima iz različitih krajeva.
Tema ovogodišnjeg konkursa:
NIJEDNO PRIJATELJSTVO NIJE SLUČAJNO
Konkurs je otvoren do 15. marta 2020. godine. Sve pristigle radove...

Pročitajte celokupan tekst 8. Međunarodnog konkursa Bogatstvo različitosti.

Pogledajte:
Spisak svih učesnika i
Spisak NAGRAĐENIH učesnika.

2019. godina


7. Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs
„Bogatstvo različitosti“ za 2019. godinu

Tema: „Želim ti biti prijatelj”

Tekst konkursa

Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta organizuje međunarodni nagradni literarni, novinarski i likovni konkurs „Bogatstvo različitosti“ za učenike osnovnih škola kojim se želi podstaći decu na raspravu o temama suživota s drugima i drugačijima, te razvijanje solidarnosti i povezivanje s vršnjacima iz različitih krajeva.
Tema ovogodišnjeg konkursa je: „Želim ti biti prijatelj”.
Konkurs je otvoren do 11. marta 2019. godine.
Sve pristigle radove ocenjivaće žiri, a nagradiće se po tri najbolja literarna, novinarska i likovna rada u dve starosne grupe (prva od 1. do 4. i druga od 5. do 8. razreda osnovne škole). Nagrade će se autorima i mentorima uručiti na glavnoj svečanosti 5. aprila 2019. godine u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Tavankutu, a za nagrađenog učenika i mentora biće osiguran smještaj i ishrana.

» Više...

Uputstvo za slanje radova:
Literarni i novinarski radovi šalju se na adresu elektronske pošte škole: info@osmgubec.edu.rs, a svaki rad obavezno mora sadržati sledeće podatke:
Ime i prezime autora;
Razred;
Ime i podatke za kontakt nastavnika (telefon, e-mail adresu);
Ime i adresu škole.
Svaki učenik na konkursu može učestvovati s najviše dva literarna rada, jednim novinarskim i jednim likovnim radom. Literarni radovi mogu biti i pesme i prozni sastavi.
Literarni i novinarski radovi mogu biti pisani na jezicima zemalja učesnica konkursa, kao i jezicima nacionalnih manjina.
Tekstovi literarnih radova treba da budu napisani fontom Times New Roman, veličinom slova 12 i u .doc ili .docx formatu.
Radovi koji su nepotpuno označeni ili ne sadrže potrebne podatke ne mogu ući u konkurenciju. Škola zadržava pravo objavljivanja radova.
Radove na konkurs mogu slati osnovne škole i druge institucije ili organizacije koje se bave osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem.
Likovni radovi se šalju isključivo na adresu:
OŠ „Matija Gubec“ (za konkurs „Bogatstvo različitosti“)
Marka Oreškovića 12/a
24214 Donji Tavankut, Vojvodina
Republika Srbija
Radovi ne smeju biti ranije objavljivani i nakon konkursa se ne vraćaju.

» ...Manje


Održan 7. Međunarodni konkurs
„Bogatstvo različitosti“

Naša škola je sedmu godinu zaredom organizovala Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs „Bogatstvo različitosti“. Konkurs ima za cilj da podstakne učenike osnovnoškolskog uzrasta na razmišljanje o vrednostima različitosti u društvu i važnosti tolerancije.
Ove godine svojim radovima su odgovorili na temu: „Želim ti biti prijatelj“. Na adresu škole pristiglo je preko 400 radova, računajući sve tri kategorije konkursa, a učestvovali su učenici iz Srbije i Hrvatske.
Vrhunac ovog konkursa je trodnevno druženje koje se održalo od 4. do 6. aprila, tokom kojeg su se učesnici kroz osmišljene aktivnosti bolje upoznali i sprijateljili. Učestvovali su u kreativnim radionicama: „Poštujemo različitosti“, „Glagoljica - potraga za skrivenim blagom“, „Roljanje“, kao i u radionicama „Kviz opšte kulture“, „Karaoke“, „Slamarka radionica“, „Mjesečina 9“ i „Učimo divanit bunjevački“.
Centralni događaj ove ove već tradicionalne manifestacije održan je 5. aprila 2019. godine u fiskulturnoj sali škole, na kojem su dodeljene nagrade i diplome autorima najuspelijih radova i njihovim mentorima. Specijalni gosti na dodeli nagrada bila su deca iz „Kolevke“, koja su dobila poseban aplauz. Nakon zvaničnog programa, na školskom terenu za košarku priređeno je veliko iznenađenje za sve prisutne. Bajkeri iz Osijeka su na svojim motorima, preobučeni u kostime velikih zečeva, ušli među oduševljenu decu i podelili im slatkiše. Osmesi na njihovim licima govorili su više od hiljadu reči.
Poslednjeg dana druženja, gosti su uživali u vožnji zaprežnim kolima po Tavankutu, posetivši jedan lokalni voćnjak i Čikerijsku šumu.
Tavankut je ove godine bio trodnevni dom učenicima iz Hrvatske (Primošten, Vrbovec, Donja Pušća i Samobor) i Srbije (Kragujevac, Kraljevo, Gakovo, Subotica, Bačko Dušanovo), koji su obećali na rastanku da će se vratiti i sledeće godine na 8. Međunarodni konkurs „Bogatstvo različitosti“.

Tekst: Sandra Ilić Kostić

2018. godina


6. Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs
„Bogatstvo različitosti“ za 2018. godinu

  • TEMA: Dobrim delima promenimo svet

Naša škola je šestu  godinu zaredom organizovala Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs "Bogatstvo različitosti". Konkurs je ovo kojim se podstiče učenike osnovnoškolskog uzrasta na promišljanje vrednosti različitosti u društvu i važnosti tolerancije. Ove godine su svojim radovima odgovorili na temu "Dobrim delima promenimo svet". Pristiglo je preko 540 radova, a učestvovali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Nemačke, Slovačke, Hrvatske i Srbije.

» Više...

Vrhunac ovog konkursa je trodnevno druženje koje se održalo od 18. do 20. aprila, a tokom kog su se učesnici kroz osmišljene aktivnosti bolje upoznali i sprijateljili. Učestvovali su u radionicama "Upoznajmo čula", "Putevima glagoljice", "Starinske sportske igre", radionici roljanja, i muzičkim večerima disko muzike i karaoka. Gosti su takođe prijatne i poučne trenutke proveli tokom turističkih obilazaka Palića, Subotice i Tavankuta. Vrhunac manifestacije je bio u petak, 20. aprila kada su u biblioteci na Paliću dodeljene nagrade i diplome autorima najuspjelijih radova i njihovim mentorima.
U Tavankutu su ove godine boravili učenici iz Bosne i Hercegovine (Usora), Hrvatske (Bjelovar, Oroslavje, Osijek, Piškorevci, Primošten, Vrbovec) i Srbije (Subotica i Sombor) obećavši na rastanku da će se vratiti i sledeće godine na 7. Međunarodno takmičenje "Bogatstvo različitosti".

» ...Manje