Bogatstvo različitosti

2018. godina


6. Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs
„Bogatstvo različitosti“ za 2018. godinu

  • TEMA: Dobrim delima promenimo svet

Dodela nagrada, pohvalnica i zahvalnica

Naša škola je šestu  godinu zaredom organizovala Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs "Bogatstvo različitosti". Konkurs je ovo kojim se podstiče učenike osnovnoškolskog uzrasta na promišljanje vrednosti različitosti u društvu i važnosti tolerancije. Ove godine su svojim radovima odgovorili na temu "Dobrim delima promenimo svet". Pristiglo je preko 540 radova, a učestvovali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Nemačke, Slovačke, Hrvatske i Srbije.

» Više...

Vrhunac ovog konkursa je trodnevno druženje koje se održalo od 18. do 20. aprila, a tokom kog su se učesnici kroz osmišljene aktivnosti bolje upoznali i sprijateljili. Učestvovali su u radionicama "Upoznajmo čula", "Putevima glagoljice", "Starinske sportske igre", radionici roljanja, i muzičkim večerima disko muzike i karaoka. Gosti su takođe prijatne i poučne trenutke proveli tokom turističkih obilazaka Palića, Subotice i Tavankuta. Vrhunac manifestacije je bio u petak, 20. aprila kada su u biblioteci na Paliću dodeljene nagrade i diplome autorima najuspjelijih radova i njihovim mentorima.
U Tavankutu su ove godine boravili učenici iz Bosne i Hercegovine (Usora), Hrvatske (Bjelovar, Oroslavje, Osijek, Piškorevci, Primošten, Vrbovec) i Srbije (Subotica i Sombor) obećavši na rastanku da će se vratiti i sledeće godine na 7. Međunarodno takmičenje "Bogatstvo različitosti".

» ...Manje


Međunarodni konkurs "Bogatstvo različitosti"

Gabriela Giorfi, 3. razred, Osnovna škola „Kizur Ištvan“, Subotica, Vojvodina, Republika Srbija

Međunarodni likovno-literarno-novinarski konkurs "Bogatstvo različitosti" školski je projekat kojim se podstiču deca osnovnoškolskog uzrasta na promišljanje o vrednostima kulturne raznolikosti i važnosti uvažavanje drugačijeg, ističući one najplemenitije porive i ljudske vrednosti. Konkurs je pokrenut 2013. godine kao odjek istoimenog projekta Vlade APV Vojvodine u koji je bilo uključeno i tavankutsko Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Matija Gubec", a kojim su se promovisale vrednosti multikulturalnosti u Vojvodini i Podunavlju kroz prizmu turizma. Svojim uspešnim učešćem u projektu naše je mesto potvrdilo svoju otvorenost i širinu, ali i kulturno bogatstvo i raznolikost.

» Više...


Upravo je uspeh HKPD-a "Matija Gubec" nadahnuo i pokretanje školskog konkursa koji će najmlađima omogućiti da pokažu svoje znanje i veštine u poimanju multikulturalnosti, te vrednovanju kulturne raznolikosti. U dosadašnjih pet održanih konkursa učestvovali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske i Srbije, a svojim su radovima odgovorili na zadate teme: "Kako nas različitosti obogaćuju" (novinarski radovi za 2013. godinu), "Nijedan čovek nije ostrvo" (likovni i literarni radovi za 2013. godinu), "Priča o prijateljstvu" (2014. godina), "Pokušajmo voleti, možda uspe" (2015. godina), "Najbolji prijatelj je onaj uz kojeg postajemo bolji" (2016. godina), "Veliki snovi malih prijatelja" (2017. godina).
Jedan je od ciljeva konkursa i okupljanje autora najuspjelijih radova koji se tokom višednevnog boravka u Tavankutu imaju prilike upoznati, družiti, zabavljati i učiti kroz razne zabavne i poučne radionice. Tako nastaju vredna iskustva i razvijaju se prijateljstva koja ostaju kao trajna i neizbrisiva vrednost svim učesnicima.

» ...Manje