3.b u Subotici

Učenici 3.b razreda, u pratnji svoje učiteljice Ljubice i vjeroučiteljice Zorice, posetili su (19. oktobra) neke od subotičkih verskih objekata.Cilj izleta u Suboticu i ambijentanog časa je bio prepoznati verska obeležja u svojoj okolini, kako na sakralnim objektima, tako i na sekularnim i uvideti važnost vere za sugrađane.
Posetili smo kapelu Sv. Roka, koja je podignuta u spomen oslobađanja od kuge u 18. veku na mestu gde su pogubljeni u 17. veku branitelji Subotice od najezde Turaka. Tada smo otišli u franjevački samostan i crkvu Sv. Mihajla i upoznali se sa simbolima u sakralnom prostoru. Put istraživanja smo nastavili pored subotičke Gradske kuće i došli smo do Plave fontane pored koje stoji veliki spomenik podignut u čast Presvetog Trojstva. Osvrnuli smo se na našu Gradsku kuću i videli da u grbu Subotice stoji lik velike svetice i učiteljice Crkve i zaštitnice Subotice sv. Tereze Aviljske. Nastavili smo pohod verskim objektima i otišli u subotičku sinagogu, koja je nastala početkom 20. veka i izgrađena je u stilu secesije. Opčinila nas je svojom lepotom. Napravili smo vezu između hrišćanstva i judaizma. Simboli u sakralnom prostoru nam mnogo znače i dobro je razumeti njihovu primenu u verskom životu.
Dodatni pečat i opšti utisak izleta i ambijentanog časa je upotpunio topli jesenji dan. Dan je bio - jednostavno, ispunjen toplim bojama i osećanjima.

Ostavite odgovor