Dan škole

Godina:

2024.2023.2022.2021.2020.2019.2018.2017.2016.


Godina 2024.

Poziv za učešće
na konkursu,
„Gupčev san”,
povodom obeležavanja
Dana naše škole.

Pročitajte celokupan tekst konkursa.

Priredba i dodela nagrada povodom Dana škole

Različitim aktivnostima i prigodnim programom, naša škola je proslavila svoj dan - Dan škole.
Učenici nižih razreda su se kroz prezentaciju o Matiji Gupcu upoznali sa njegovim zaslugama i značajem, dok su učenici viših razreda, gledajući emisiju iz serijala ,,Hrvatski velikani”, utvrdili i proširili dosad stečena znanja o vođi Seljačke bune. Nakon polaganja venca na bistu pored škole, učenici su imali priliku da pokažu šta su naučili, i to kroz kviz posvećen ovom znamenitom junaku.
Na početku programa, učenica Hana Lebović, pročitala je čestitku koju nam je uputio pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš, u ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, a zatim se obratila i direktorica - Stanislava Stantić Prćić, pozdravivši Milanku Kostić - članicu Gradskog veća zaduženu za obrazovanje i kulturu, te Slobodana Miloševa - direktora preduzeća „Čistoća i zelenilo”, kao i sve učenike i zaposlene.
Komisiju, koja je organizovala kviz, činili su direktorica Osnovne škole ,,Matija Gubec” iz Gornje Stubice - Sanja Knezić, nastavnik istorije - Miroslav Stipić i učiteljica - Josipa Kojić. Pobednici kviza u mlađoj kategoriji: Sara Đukić iz 1.c, Jovana Dulić iz 2.d, Mirna Kolar iz 3.a i Nina Suknović iz 4.b, kao i u starijoj: Nađa Bedeković iz 5.b, Josip Mamužić iz 6.a, Nikolina Jurić iz 7.a i Nemanja Saulić iz 8.a, dobili su kao nagradu knjigu Seljačka buna Matije Gupca 1573. - Činjenice protiv mitova, 450 godina poslije autora Zvonimira Despota i Danijela Tatića.
Povodom Dana škole bio je organizovan likovni, literarni i fotografski konkurs na temu Gupčev san, a na svečanosti su najboljima uručene nagrade.
U kategoriji likovnih radova, treće mesto među višim razredima osvojila je Tijana Stantić, učenica osmog razreda OŠ ,,Ivan Milutinović“ iz Subotice, dok je drugo mesto pripalo Filipu Rudiću, učeniku šestog razreda naše škole. Prvo mesto osvojila je Iva Bačlija, učenica OŠ ,,Ivan Milutinović“ iz Subotice.
Među nagrađenim likovnim radovima u nižim razredima, treće mesto pripalo je Kalini Dulić, a drugo Aleksi Sedlaku, učenicima trećeg razreda naše škole. Prvo mesto osvojila je Anđela Iršević, učenica četvrtog razreda, takođe iz, naše škole.
U kategoriji najlepše fotografije, treće mesto osvojila je fotografija koju je poslala Lara Prćić, dok je drugo mesto pripalo Davidu Nimčeviću, učeniku petog razreda. Prvo mesto za najlepšu fotografiju osvojila je Matea Dulić, učenica sedmog razreda OŠ ,,Vladimir Nazor” iz Đurđina.
Posebna nagrada dodeljena je učenicima OŠ „Hunjadi Janoš”, koji su Gupčev lik izradili od sapuna.
Među literarnim radovima, treće mesto pripalo je Luciji Vukmanov Šimokov, učenici šestog razreda, drugo Žani Suknović, učenici osmog razreda, dok je prvo mesto pripalo Andreju Davčiku iz šestog razreda naše škole.
Svi učenici, zaposleni i gosti dobili su prigodne rođendanske poklone. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Nevena Ivić


Godina 2023.

Dan škole se uvek s posebnom radošću obeležava svakog 9. februara. Ove godine se navršava 450 godina od izbijanja Seljačke bune u kojoj je poginuo njen vođa, junak jednog vremena, Matija Gubec. Tim povodom naša škola je organizovala nagradni literarno-likovni i foto-konkrs Junak jednog vremena, Matija Gubec. Tokom svečanog programa u Domu kulture u Tavankutu proglašeni su i nagrađni najuspešniji učenici i njihovi mentori u sve tri kategorije. Po prvi put su se na konkurs odazvale i predškolske ustanove iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta te su svi nagrađeni slatkišima. Svečanosti su, kao počasni gosti, prisustvovale i penzionisane kolege kojima su dodeljeni simbolični pokloni. Prisutni su tokom programa mogli da uživaju u delovima Gubec-beg opere u izvođenju maestralne Josipe Lisac, kao i da se prisete filma Seljačka buna. Učenik Danilo Dudaš nas je monologom o Matiji Gupcu podsetio na značaj i nesebičnu žrtvu jednog čoveka, koji je želeo da se izbori za bolji život svih seljaka. Buna-traje!
Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Sandra Ilić Kostić


Poziv za učešće
na konkursu,
„Junak jednog vremena - Matija Gubec”,
povodom obeležavanja
Dana naše škole.

Pročitajte celokupan tekst konkursa.

Dodela nagrada povodom Dana škole

U četvrtak, 9. febuara, su svi učenici, nastavnici, učitelji, svi zaposleni škole, kao i gosti, prisustvovali prigodnoj priredbi, koju je osmislila nastavnica srpskog jezika - Sandra Ilić Kostić, u lepo dizajniranom ambijentu Doma kulture.
Program su vodile učenice 8.a razreda: Teolinda Glavaš i Elena Suknović. Lik Matije Gupca je vešto interpretirao učenik 7.b razreda - Danilo Dudaš.
Potom je sledila projekcija isečka iz filma o Matiji Gupcu - Seljačka buna 1573, kao i rok-opera Gubec Beg sa Josipom Lisac i izveđenjem arije Ave Marija. Nakon prijatnog opuštanja, na binu je izašla direktorica Stanislava Stantić Prćić i obratila se prisutnima. Otpočela je i dodela diploma i nagrada za učesnike na ovogodišnjem likovno- literarnom- novinarskom takmičenju, pod nazivom Junak jednog vremena, a u organizaciji naše škole.
Prvo mesto, za najbolji literarni rad, je osvojila učenica 5.a razreda - Diona Šefer, koja nas je počastila vlastitom interpretacijom teksta. Drugo mesto je osvojila Žana Suknović iz 7.b razreda za poeziju.
Potom slede nagrade za najuspešnija likovna ostvarenja. Najpre najmlađi učesnici, a potom stariji. Prvo mesto u kategoriji od 5-8. razreda je pripalo učenici 6.b razreda O.Š. „Majšanski put” iz Subotice - Lari Liliom. Drugo mesto učeniku 5.b razreda naše škole - Filipu Rudiću i treće mesto grupi učenika iz škole „Hunjadi Janoš” iz Bačkog Dušanova.
Prvo mesto za najuspešniju fotografiju pripalo je učenici 7.b razreda - Lari Prćić, a drugo mesto učenici 8.a razreda - Teolindi Glavaš.
Za kraj je hor naše škole, pod vođstvom i muzičkom pratnjom nastavnika - Bele Anišića, otpevao pesmu Matija Gubec.
Nakon svečanosti, usledilo je razgledanje izložbe učeničkih likovnih radova, a potom i povratak u školu u kabinet muzičke kulture, gde je postavljena zakuska i osveženje za sve učesnike i nagrađene u programu.

Tekst: Larisa Đurić


Godina 2021.

Naša škola je danas (9. februara) obeležila svoj dan - Dan škole i tom prilikom su učenici priredili prigodan program.
Na samom početku pročitana je čestitka koju je, povodom Dana naše škole, uputio pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš, u ime Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Sve prisutne je pozdravila direktorica škole, Stanislava Stantić Prćić.
Predstavnici Učeničkog parlamenta - Katarina Šegina i Ante Vuković, položili su venac na spomenik Matiji Gupcu.
Učenik 7.b odeljenja, Andreas Damjanoski, izveo je recitaciju „Ima jedna škola draga“.
Naša škola je ovim povodom organizovala likovni, literarni i foto-konkurs. U skladu sa propozicijama konkursa izabrani su, nagrađeni radovi.
- U kategoriji nižih razreda osnovnih škola, na likovnom konkursu, učestvovali su prvi i drugi razred, na temu: „Najlepša čestitka za školu Matija Gubec“.
Treće mesto osvojila je Anja Gadžur, učenica 2.b odeljenja naše škole.
Drugo mesto pripalo je Adeli Rekić, učenici 2.a odeljenja iz škole „Hunjadi Janoš“.
Prvo mesto i nagradu, dobila je Larisa Hajčunk, učenica 2.a odeljenja (takođe) iz škole „Hunjadi Janoš“.
- Treći i četvrti razredi, slali su literarne radove na temu: „Šta znam o Matiji Gupcu?“.
Učenici naše škole:
Nikolina Đukić - učenica 3.b odeljenja, osvojila je treće mesto;
Josip Mamužić - učenik 3.b odeljenja, zauzima drugo mesto i
Marijana Skenderović - učenica 4.a odeljenja, dobila je nagradu za osvojeno prvo mesto.
- Učenici viših razreda, učestvovali su literarnom i foto-konkursu.
U kategoriji literarnih radova, na temu: „Matija Gubec je bio...“, istakli su se učenici naše škole:
Treće mesto osvojila je Lara Prćić - učenica 5.a odeljenja;
Drugo mesto pripalo je Luki Vukoviću - učeniku 7.a odeljenja i
Prvo mesto i nagradu osvojila je Katarina Šegina - učenica 8.c odeljenja.
- Najlepše fotografije i razglednice za svoju školu, poslali su učenici:
Diplomu za treće mesto dobila je Lara Šegina, učenica 5.a odeljenja.
Diploma za drugo mesto pripala je Žani Suknović, učenici 5.a odeljenja.
Prvo mesto i diplomu dobila je Miljana Antal, učenica 5.a odeljenja.
- Učenici viših razreda, naše škole, učestvovali su u online kvizu o svojoj školi.
Treće mesto pripalo je Leu Čupaku, učeniku 8.b odeljenja.
Drugo mesto osvojila je Nikoleta Čupak, učenica 8.b odeljenja.
Prvo mesto i nagradu, dobila je Teolinda Glavaš, učenica 6.a odeljenja.
Svim učenicima koji su poslali radove i odgovore na online kvizu se zahvaljujemo na učešću, a učenicima čiji su radovi i odgovori nagrađeni, čestitamo i ovom prilikom.
Učenici su na prvom času, toga dana, bili upoznati sa životom i delom Matije Gupca, a svi zaposleni i učenici su dobili slatki paket (pogaču).
Da ovaj Dan škole, bude još svečaniji i značajniji doprinelo je i priznanje dodeljeno „Kolegi - saradniku“, izabranom glasanjem od strane zaposlenih. Ovo priznanje pripalo je nastavnici, Danijeli Radnić.
Svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i zaposlenima čestitamo Dan škole i želimo puno uspeha u daljem radu.

Pogledajte galeriju slika

Tekst: Anita Kopilović


Godina 2020.

U petak, 7. februara, obeležili smo Dan škole u tavankutskom Domu kulture. Proslavu su uveličali svojim nastupima: klapa Levanda iz Samobora i ženski pevački hor HKD-a Napredak - podružnice Usora-Tešanj. Poseban trenutak večeri je činio zajednički nastup klape Levanda, ženskog hora HKD-a Napredak i školskog hora.
Programu su prisustvovali, pored gostiju iz naše Srbije, i gosti iz Republike Hrvatske i Republike Mađarske, predstavnici kulturnih institucija, predstavnici hrvatske zajednice, učenici, nastavnici i roditelji.
Na samom početku programa goste je pozdravila direktorica škole Stanislava Stantić Prćić, koja je podsetila na značenje i važnost pojma škole, koji se danas često zaboravlja, a dolazi od starogrčke reči shola (σχολείο) koja se prvenstveno odnosila na vreme provedeno u dokolici i zabavi; Upravo je time najavila sve ono što nas je čekalo u nastavku programa. Sve prisutne pozdravio je i Rudolf Vujević, izaslanik predsednika Skupštine Zagrebačke županije koji je ukazao na vrednosti i potrebu nastavka saradnje naše škole sa svim subjektima sa kojima je ta saradnja od obostane važnosti i interesa.
Ovo je, ujedno, bila prva manifestacija u Domu kulture u Tavankutu nakon njegove potpune rekonstrukcije.

Tekst: Josipa Kojić

Pogledajte raspored programa obeležavanja Dana naše škole

Pogledajte galeriju slika


Godina 2019.

Dan naše škole je obeležen u petak 8. februara. Proslavi su prisustvovali učenici i zaposleni škole, kao i mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva. Ovaj događaj je uveličan nastupom klape „Levanda“ iz Samobora koja je izvela prigodan program nizom divnih pesama uz muzičku pratnju.
Pristune i goste je pozdravila i direktorica škole Stanislava Stantić Prćić. Program je upriličen u tavankutskoj crkvi „Srce Isusovo“.
U svečanom raspoloženju i u duhu prijateljstva prisutni su nastavili druženje na koktelu u prostorijama škole.


Godina 2018.

U petak, 2. februara 2018. godine, OŠ „Matija Gubecˮ iz Tavankuta proslavila je Dan škole. Gosti, učenici i zaposleni okupili su se u Velikoj većnici Gradske kuće, a program je obogatilo muzičko izvođenje školskog hora i klape Levanda iz Samobora. Sa učenicima i zaposlenima bili su gosti iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije. Obeležavanju svečanog dana prisustvovali su: Velimir Pleša - Generalni konzul Republike Hrvatske, Slavko Kojić i Danijela Franić - ispred grada Zagreba i Magda Fehervari - zamenica sekretara za društvene delatnosti. Radnik škole Mirjana Kopilović dobila je sliku od slame od učenika i kolega, povodom odlaska u penziju. Generalni sponzor te proslave bila je Zagrebačka županija, koju su predstavljale Darinka Balen i Dubravka Martić.


Godina 2017.

Naša škola je proslavila svoj Dan škole, u petak 10. februara, u Dečjem pozorištu u Subotici uz prigodan program. Školski hor, uz tamburašku pratnju, izveo je obradu muzičke numere „Vjeruj u ljubav“. Zatim su zaposleni i gosti uživali u nastupu klape Levanda iz Samobora iz Republike Hrvatske. Prisutne je pozdravila direktorica škole Stanislava Stantić Prćić. Ovom događaju su prisustvovali: gospodin Rudolf Vujević - dožupan Zagrebačke županije, Vjeran Štublin - načelnik odeljenja za prosvetu, sport, kulturu i tehničku kulturu županije, Darinka Balen - zadužena za osnovno obrazovanje i učeničke zadruge iz Zagrebačke županije, Slobodan Krajina - direktor „Osnovne škole Ivana fra Frane Jukića“, Nedeljko Marinov - direktor Osnovne škole „Primošten“, Sanja Knezić - direktorica Osnovne škole „Matije Gupca“ iz Gornje Stubice, Jasna Varga - direktorica Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Jarmine, Jovanka Tešanović - nekadašnja direktorica Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ iz Subotice, Mirjana Stevanović - direktorica Oosnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice, Ljiljana Dulić - direktorica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Ladislav Suknović - predsednik HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, predstavnici Školskog odbora i zaposleni i učenici naše škole.


Godina 2016.

Proslava Dana škole, u petak, 05. februara, počela je otvaranjem izložbe fotografija, učenika fotografske sekcije, pod nazivom „Tavankut u očima deteta“.
Obeležavanje Dana škole uveličali su svojim prisustvom: Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici - gospodin Velimir Pleša, Branko Ivančić - reditelj na HRT-u (koji je rođeni Tavankućanin), Augustin Juriga - saradnik i mentor fotografske sekcije, Zoltan Šifliš - bivši nastavnik naše škole i drugi gosti.
Fotografije sa pomenute izložbe će biti izložene u Gornjoj Stubici, u Republici Hrvatskoj, u junu mesecu. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Ibolja Vukobratović