Dan škole


Godina 2020.

U petak, 7. februara, obeležili smo Dan škole u tavankutskom Domu kulture. Proslavu su uveličali svojim nastupima: klapa Levanda iz Samobora i ženski pevački hor HKD-a Napredak - podružnice Usora-Tešanj. Poseban trenutak večeri je činio zajednički nastup klape Levanda, ženskog hora HKD-a Napredak i školskog hora.
Programu su prisustvovali, pored gostiju iz naše Srbije, i gosti iz Republike Hrvatske i Republike Mađarske, predstavnici kulturnih institucija, predstavnici hrvatske zajednice, učenici, nastavnici i roditelji.
Na samom početku programa goste je pozdravila direktorica škole Stanislava Stantić Prćić, koja je podsetila na značenje i važnost pojma škole, koji se danas često zaboravlja, a dolazi od starogrčke reči shola (σχολείο) koja se prvenstveno odnosila na vreme provedeno u dokolici i zabavi; Upravo je time najavila sve ono što nas je čekalo u nastavku programa. Sve prisutne pozdravio je i Rudolf Vujević, izaslanik predsednika Skupštine Zagrebačke županije koji je ukazao na vrednosti i potrebu nastavka saradnje naše škole sa svim subjektima sa kojima je ta saradnja od obostane važnosti i interesa.
Ovo je, ujedno, bila prva manifestacija u Domu kulture u Tavankutu nakon njegove potpune rekonstrukcije.

Tekst: Josipa Kojić

Pogledajte raspored programa obeležavanja Dana naše škole

Pogledajte galeriju slika


Godina 2019.


Dan naše škole je obeležen u petak 8. februara. Proslavi su prisustvovali učenici i zaposleni škole, kao i mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva. Ovaj događaj je uveličan nastupom klape „Levanda“ iz Samobora koja je izvela prigodan program nizom divnih pesama uz muzičku pratnju.
Pristune i goste je pozdravila i direktorica škole Stanislava Stantić Prćić. Program je upriličen u tavankutskoj crkvi „Srce Isusovo“.
U svečanom raspoloženju i u duhu prijateljstva prisutni su nastavili druženje na koktelu u prostorijama škole.


Godina 2018.

U petak, 2. februara 2018. godine, OŠ „Matija Gubecˮ iz Tavankuta proslavila je Dan škole. Gosti, učenici i zaposleni okupili su se u Velikoj većnici Gradske kuće, a program je obogatilo muzičko izvođenje školskog hora i klape Levanda iz Samobora. Sa učenicima i zaposlenima bili su gosti iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije. Obeležavanju svečanog dana prisustvovali su: Velimir Pleša - Generalni konzul Republike Hrvatske, Slavko Kojić i Danijela Franić - ispred grada Zagreba i Magda Fehervari - zamenica sekretara za društvene delatnosti. Radnik škole Mirjana Kopilović dobila je sliku od slame od učenika i kolega, povodom odlaska u penziju. Generalni sponzor te proslave bila je Zagrebačka županija, koju su predstavljale Darinka Balen i Dubravka Martić.


Godina 2017.

Naša škola je proslavila svoj Dan škole, u petak 10. februara, u Dečjem pozorištu u Subotici uz prigodan program. Školski hor, uz tamburašku pratnju, izveo je obradu muzičke numere „Vjeruj u ljubav“. Zatim su zaposleni i gosti uživali u nastupu klape Levanda iz Samobora iz Republike Hrvatske. Prisutne je pozdravila direktorica škole Stanislava Stantić Prćić. Ovom događaju su prisustvovali: gospodin Rudolf Vujević - dožupan Zagrebačke županije, Vjeran Štublin - načelnik odeljenja za prosvetu, sport, kulturu i tehničku kulturu županije, Darinka Balen - zadužena za osnovno obrazovanje i učeničke zadruge iz Zagrebačke županije, Slobodan Krajina - direktor „Osnovne škole Ivana fra Frane Jukića“, Nedeljko Marinov - direktor Osnovne škole „Primošten“, Sanja Knezić - direktorica Osnovne škole „Matije Gupca“ iz Gornje Stubice, Jasna Varga - direktorica Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Jarmine, Jovanka Tešanović - nekadašnja direktorica Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ iz Subotice, Mirjana Stevanović - direktorica Oosnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice, Ljiljana Dulić - direktorica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Ladislav Suknović - predsednik HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, predstavnici Školskog odbora i zaposleni i učenici naše škole.


Godina 2016.

Proslava Dana škole, u petak, 05. februara, počela je otvaranjem izložbe fotografija, učenika fotografske sekcije, pod nazivom „Tavankut u očima deteta“.
Obeležavanje Dana škole uveličali su svojim prisustvom: Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici - gospodin Velimir Pleša, Branko Ivančić - reditelj na HRT-u (koji je rođeni Tavankućanin), Augustin Juriga - saradnik i mentor fotografske sekcije, Zoltan Šifliš - bivši nastavnik naše škole i drugi gosti.
Fotografije sa pomenute izložbe će biti izložene u Gornjoj Stubici, u Republici Hrvatskoj, u junu mesecu. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Ibolja Vukobratović