Gupčeva lipa


Naziv projekta: Gupčeva lipa


Ožujak 2024. godine
Gornja Stubica i Primošten
Učenici naše škole u pratnji učitelja tjelesnog odgoja Nikole Balaževića i ravnateljice Stanislave Stantić Prćić su bili u Osnovnoj školi Matije Gubca u Gornjoj Stubici. Skupa s ravnateljicom Sanjom Knezić i gornjostubičkim učenicima su uradili analizu rasta i razvoja klona gupčeve lipe, koja je posađena u dvorištima škola-partnera.
Skupa se nastavilo putovanje na svečanost povodom završetka XVIII. literarno-likovnog natječaja: Poj riči materinske na kojem su sudjelovali učenici tavankutske škole koji pohađaju nastavu na hrvatskom nastavnom jeziku. Program su pjesmom Božur oplemenili: Katarina, Josip i Luka Mamužić.
Analizom klona gupčeve lipe u Primoštenu došlo se do zaključka kako tavankutska, gornjostubička i primoštenska lipa lijepo rastu.
Po povratku u Gornju Stubicu posjetili smo mjesto rođenja vođe seljačke bune, Matije Gubca, Hižakovec. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Branka Milojević29. ožujka - 1. travnja 2023.
Kako živi Gupčeva lipa

Projekt Kako živi Gupčeva lipa? realiziran je krajem prethodnog tjedna (29. ožujka do 1. travnja). Gupčeva lipa je zaštićeni spomenik kulture i povijesni spomenik, a vezana je uz Matiju Gupca, jer se smatra da je pod njom okupljao sudionike Seljačke bune. Prvo stablo klonirano u Hrvatskoj je - Gupčeva lipa. Uzgojeni klonovi su donirani svakoj školi koja nosi ime Matije Gupca.
Devet učenica i dvije učiteljice iz škole „Matije Gupca” iz Zagreba su boravile u trodnevnom posjetu našoj školi, gdje smo ih srdačno ugostili i pripremili bogat program (projektnih) aktivnosti. Nakon radionice upoznavanja u atriju škole, prisutne je pozdravila Stanislava Stantić Prćić - ravnateljica škole, a domaćini su goste proveli u kratku šetnju Tavankutom. Drugoga dana su nastavili zajedničko, edukativno druženje na Paliću i u Subotici, gdje su saznali interesantne povijesne činjenice o našemu gradu.
Trećeg dana posjeta, obišli su Tavankut: Galeriju slika od slame, gdje ih je sačekao Ivica Dulić, predstavnik HKPD „Matija Gubec” i proveo do župnog ureda vlč. Marijana Vukova, da vide prvu sliku od slame, potom do župne crkve Presveto Srce Isusovo i do salaša Balažević. Nakon toga, svratili su u seosku knjižnicu gdje ih je sačekala naša knjižnjičarka Spomenka Hegediš na kreativnoj radionici. U nastavku dana, u školi su sudjelovali na ekološkoj radionici - osjetila, dječijim seoskim igrama na školskom terenu, mjerenju porasta klona Gupčeve lipe mikrobitovima te printanje lista lipe na 3D printeru, kao i na radionici kromatografije. U pauzi između radionica posjetili su imanje Tome Vojnića Mijatova.
U večernjim satima, učenici su sudjelovali na Mjesečini 9, te večeri društvenih igara i glazbenoj (karaoke) večeri.
Na evaluaciji projekta, gosti su izjavili da su očekivali mnogo, a dobili više od očekivanog. Zaključili smo da lipa živi zdravo, sretno, zbrinuto, okružena djecom i prijateljima. Učenici (gosti i domaćini) su izrazili veliko zadovoljstvo zbog prethodno provedena tri dana, te su započeli odbrojavanje (57) dana do ponovnog susreta u Zagrebu, u OŠ „Matije Gupca”.
Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović