Was wissen Sie über den Verkehr?

U subotu, 22. aprila, u vremenu od 8:00 do 13:00 časova, u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“ u Subotici, održano je Gradsko takmičenje iz saobraćaja pod nazivom Šta znaš o saobraćaju. Iz naše škole na takmičenju je učestvovalo dvoje učenika - u takmičarskoj kategoriji „C“. Školu su predstavljale učenice: Anđela Gazibar (6.b) i Žana Suknović (7.b). Žana je osvojila treće mesto, a Anđela sedmo mesto u „C“ kategoriji. Žana Suknović, iako je osvojila treće mesto, nije se plasirala okružno takmičenje prema pravilniku takmičenja. Učenice je na takmičenje vodila Ivana Vuković.

Autismustag

Učenici „Raširili krila jedan krug”

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila i naši učenici čitave nedelje učestvuju u aktivnostima obeležavanja ovog dana.
Rana dijagnostika, tretman uključivanja u obrazovni proces i zapošljavanje su ključni za decu i odrasle sa autizmom.
Osnovna i srednja škola „Dr Svetomir Bojanin“ i Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“, pod sloganom Daj mi krila jedan krug, zajedničkim delovanjem obeležili su ovaj dan u atrijumu hotela Galerija.
Učenici naše škole su posetili punktove i malo zavirili u svet dece sa autizmom. Tom prilikom su kroz zvučne, vizuelne, olfaktorne i druge stimulacije pokušali da osete kako se osobe sa autizmom osećaju u tržnom centru, na ulici, tokom obavljanja svakodnevnih, i najobičnijih aktivnosti, ali i napravili senzornu flašu, omiljenu igračku dece sa autizmom.
Učenici su izrazili veliku empatiju, toleranciju i zaključili da nas različitost čini jednakima.

Zadrugari škole: „Autizam nije izbor - prihvatanje jeste”

Učenička zadruga je u prostorijama kluba za osobe sa invaliditetom „Zvuci srca - Subotica” organizovala radionicu ukrašavanja uskršnjih plavih jaja slamom.
Ceo ambijent i učesnici su bili u plavom, što nije slučajnost. Plava boja je boja prijateljstva sa osobama sa autizmom, boja smirenosti i prihvatanja. Ono što je važno jeste da prihvatimo da autizam nije izbor - to je način života.
Proveli smo jedno divno popodne, ukrašavali kutak za sve nas i divno se družili.

Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Unternehmertage

Učenici osmog razreda naše škole bili su 4. aprila na Danu preduzetništva u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici. Predstavnici firmi s kojima ova škola sarađuje kroz dualno obrazovanje (učenje kroz rad) predstavili su široki opseg svog poslovanja i istakli primere i mogućnost kasnijeg zaposlenja učenika ove škole u njihovim kompanijama. Poslovno i životno iskustvo koje Ametek, Kontinental, ATB Sever, Master Inženjering, Flender, NORMA Grupa i Elektroremont nude predstavljeni su kroz realne potrebe strukovnih znanja i veština koje učenici mogu steći kroz srednjoškolsko obrazovanje.

Biologie -Gemeindewettbewerb

Na Opštinskom takmičenju iz Biologije, koje je održano u nedelju - 19. marta, učestvovali su i učenici naše škole:
- Andrej Davčik (5.b), 80 bodova i 3. mesto (ipak nedovoljno za prolaz na sledeći nivo takmičenja),
- Lara Prćić (7.b), 70 bodova,
- Teolinda Glavaš (8.a), 68 bodova,
- Mamužić Josip (5.a), 68 bodova,
- Marijana Skenderović (6.a), 51 bod i
- Dunja Skenderović (8.b), 29 bodova.

Ausstellung im Kulturzentrum

Humanitarna izložba starih svetih slika, vlasnika Dragana Čovčića, održana je u Domu kulture u Tavankutu u saradnji sa MZ Tavankut i našom školom. Izložbeni prostor je bio popunjen sakralnim predmetima, slikama, kao i radovima učeničke zadruge. Prigodnim programom u kome su učestvovali učenici 3.b i 4.b odeljenja otvorena je humanitarna izložba, kojoj je bio cilj nekadašnje svete slike ponovo oživeti u našim domovima, te prikupljenim donacijama pomoći što bolji psihofizički i kongitivni razvoj naše dece kroz nabavku nastavnih sredstava i (nezaobilazni) školski kombi, kojim bi se mogle ostvariti brojne vannastavne aktivnosti.
„Ovo je prva u nizu humanih akcija, kojom želim pomoći svojoj zajednici“ - kaže vlasnik izložbe Dragan Čovčić.

Wettbewerb bei der Verwendung von Drohnen

Republičko takmičenje

Republičko takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima, u okviru Festivala ZNANjEM ZA BUDUĆNOST, održano je, u subotu 22. aprila, u Hali sportova „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu.
Ekipu škole činili su učenici:
- Dušan Urukalo 5.a,
- Vedran Tikvicki 6.a,
- Nemanja Moravčić 7.a i
- Bogdan Kovačević 7.a.
Takmičenje se sastojalo iz tri zadatka - tri misije. U prvoj misiji učenici su slobodno upravljali dronom po postavljenom poligonu. U drugoj misiji poligon je bilo potrebno savladati pisanjem programskog kôda u Python-u, dok je u trećoj misiji programski kôd pisan upotrebom Skretch-a ili Drone Blocks-a. Upotreba varijabli u oba programska kôda donosila je dodatne bodove.
Na republičko takmičenje plasiralo se 40 ekipa sa teritorije Republike Srbije. Naša škola je pokazala solidno znanje, ali nije uspela zauzeti jedno od prva tri mesta. Škola je dobila zahvalnicu za učešće, a učenici i mentor prigodne poklone.


Bezirkswettbewerb

Okružno takmičenje u korišćenju dronova u okviru FESTIVALA „ZNANjEM ZA BUDUĆNOST“, održano je u subotu, 25. marta, u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“ u Novom Sadu sa početkom od 13:00 časova.
Ekipu naše škole činili su učenici: Dušan Urukalo (5.a), Vedran Tikvicki (6.a), Nemanja Moravčić i Bogdan Kovačević (7.a). Takmičenje se sastojalo iz tri zadatka - tri misije. U prvoj misiji učenici su slobodno upravljali dronom po postavljenom poligonu. U drugoj misiji poligon je bilo potrebno savladati pisanjem programskog koda u Python-u, dok je u trećoj misiji programski kod pisan upotrebom Skretch-a ili Drone Blocks-a uz upotrebu varijabli.
Prijavljeno je bilo 18 ekipa sa teritorije Bačke, a ekipa naše škole osvojila je treće mesto (160 bodova) i plasirala se na republičko takmičenje, koje je zakazano za 22. april u Hali sportova „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu.
Škola je dobila zahvalnicu za učešće, a učenici prigodan poklon u vidu bluethoot zvučnika. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Tageszahl π (pi)

Matematičari širom svijeta 14. ožujka obilježavaju Dan broja π. Tavankutski školarci, predvođeni nastavnicama Ivanom Vuković i Biljanom Vojnić Hajduk, organizirali su aktivnosti kako bi se bolje upoznali sa značajem ovog broja u matematici. Najmlađi su ispisali broj decimala i crtali broj π. Viši razredi su pripremili zanimljive prezentacije, plakate o zanimljivostima, a svi zajedno su uredili školski pano.

Weg des Kreuzes

Učenici naše škole sudjelovali su na pobožnosti Križnog puta 18. i 19. ožujka u Subotici. Naših osam osmaša hodočastilo je s mladima Subotičke biskupije od Šandora preko Hrvatskog Majura, Male Bosne i Male Crkve. Preko 120 mladih hodalo 21 km s pjesmom, molitvom i druženjem u čast Kristovog križa.
Niža odjeljenja naše škole sudjelovala su na križnom putu na Subotičkoj Kalvariji gdje su čitali dvije postaje, pjevali i molili.
Zajedništvo koje su osjetili u ova dva dana, ispunjene molitve, fantastično iskustvo pomjeranja vlastitih granica je samo djelić onoga što će pamtiti kroz čitav život.
Sa njima je oba dana bila njihova vjeroučiteljica Zorica.