Zusammenarbeit

Zusammenarbeit zwischen unserer Schule mit anderen Schulen, lokal und in der gesamten Gemeinde, anderen Städten, anderen Regionen, anderen Ländern ...


Beli Manastir

Ožujak 2024. godine

Nastavak suradnje naše škole sa školama u susjedstvu

Ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić i suradnici: Milena Predojević, Nikola Balažević i Ivana Horvat boravili su Hrvatskoj u cilju uspostavljanja i nastavka međunarodne suradnje sa školama u susjedstvu.
Tom prigodom održan je radni sastanak sa ravnateljem Markom Ilijaševim i uposlenicima „Prve srednje škole” Beli Manastir. Naše dvije škole su sudjelovale prije nekoliko godina u realiziranju međunarodnog projekta koji se odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnologijskog razvoja Republike Srbije i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, uz sudjelovanje Gimnazije „Svetozar Marković” iz Subotice i Osnovne škole „Julija Benešića” iz Iloka. Tijekom sastanka podsjetili smo se ranije suradnje i dogovoren je nastavak kroz novi projekt „Očuvanje tavankutsko-baranjske tradicije”. Prvi dio projekta planira se realizirati krajem travnja ove godine.
Narednog dana obišli smo Kulturni centar „Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu i susreli se sa predstavnicom Osnovne škole „Slavko Kolar” iz Hercegovca, učiteljicom Danijelom Gjura. Razgovarali smo o mogućnostima započinjanja međunarodne suradnje između naše škole i škole iz Hercegovca u sklopu projekta „Vlak u snijegu”. Ovim projektom se planira podrobnije upoznati djecu i učitelje s likom i djelom jednog od najznačajnijih pisaca za djecu - Matom Lovrakom. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Internationale Jugendkolonie - Ernestinovo

Aprila 2024. godine

XXI. Kolonija mladih

Učenice: Maja Matić, Nikolina Jurić i Katarina Mamužić, u pratnji svojih nastavnica - Ivane Horvat i Nevene Ivić, sudjelovale su na XXI. Međunarodnoj koloniji mladih u Ernestinovu.
Ovogodišnja kolonija organizirana je pod geslom Avantura iz zemlje snova. Okupila je stotinјak polaznika iz Hrvatske, Slovenije i Vojvodine koji su imali mogućnost opredijeliti se za keramičku, kiparsku, slikarsku, plesnu radionicu, radionicu izrade slikovnica i druge. Naše učenice izabrale su da pohađaju plesnu radionicu koju je vodila Mira Sekereš, voditeljica Plesne udruge Shine.
Prvog dana, nakon radionica, obišli smo Đakovo, a drugog dana Osijek. Posjetili smo katedrale, prošetali gradskim parkovima i trgovima, upoznavali i družili se. Trećeg dana održana je završna svečanost – izložba radova i priredba na kojoj su nastupale i naše učenice.
Njihovom točkom i pozdravnim govorom pročelnice za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Mirande Glavaš-Kul zatvorena je ovogodišnja kolonija.
Sklopljena su nova prijateljstva, istražena su nova mjesta, te smo se puni lijepih dojmova vratili za Tavankut. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Poseta Prve zagrebačke gimnazije

31. avgust 2023. godine

Besuchen Sie unsere Schule

Prva gimnazija iz Zagreba je, u četvrtak 31. avgusta - a u okviru svog izleta, posetila našu školu.
„Tradicionalno organizujemo izlet svake godine s ciljem upoznavanja novih krajeva. U Tavankutu smo bili 2014. godine, ali od tad se stalno spominjao taj izlet i nije bilo druge - nego ponoviti ga, i to ovaj put, na dan duže.“ - izjavila je organizatorka posete.
Razovaralo se o mogućnostima buduće saradnje. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Experten -Set

Dezember 2022

Besuchen Sie Nova Gorica und Zagreb

Predstavnici naše škole bili su u stručnom posjetu Velikoj Gorici i Zagrebu. Tom prilikom, u pratnji Rudolfa Vujevića, ravnatelja Državne škole za javnu upravu, organiziran je prijem u gradskoj upravi u Velikoj Gorici, kod Darka Bekića, predsjednika Gradskog vijeća i suradnika; turističkoj zajednici grada Velike Gorice, gdje smo na suvremen, interaktivni način vidjeli ljepote Turopolja na jednom mjestu; Osnovnoj škola „Nikoli Hribaru“, ravnatelju Stjepanu Maraviću i djelatnicama škole Mariji Patrlj i Branki Kopilović gdje su razmatrane mogućnosti suradnje na međunarodnim Erasmus+ projektima.
U „Školskoj knjizi“, na sastanku smo razgovarali s vlasnikom, dr. sc Antom Žužulom i suradnicima, o udžbenicima izdavačkih kuća „Školske knjige“ i „BIGZ“.
U Državnoj školi za javnu upravu, ravnatelj škole, Rudolf Vujević, dugogodišnji suradnik i prijatelj OŠ „Matija Gubec“ upoznao je predstavnike iz Tavankuta sa načinom rada te škole.
Predstavnici naše škole izražavaju veliku zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu, te spremnost za daljnju suradnju. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Internationale Camp Technische Fähigkeiten

Aprila 2024. godine

U organizaciji Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba i naše škole održan je 3. Međunarodni kamp tehničkih veština.
Valentina Dijačić, univ.spec.oecoing., predsednica Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba, otvorila je 3. Međunarodni kamp tehničkih veština. Skup je pozdravila i direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, a otvaranju je prisustvovao i podpredsednik HNV-a - Slavko Benčik. Podršku radu su dale i direktorica OŠ „Matko Vuković” iz Subotice - Mirjana Stevanović, kao i članica Gradskog veća - Milanka Kostić, koja je u ime gradonačelnika Stevana Bakića pozdravila skup. Za organizaciju kampa zadužen je bio Branko Stantić, nastavnik Tehnike i tehnologije.
Učenici viših razreda imali su priliku da učestvuju na radionicama koje su za njih pripremili i vodili predstavnici Saveza zajednica pedagoga tehničke kulture Zagreba. Voditelji modelarske radionice i radionice mašinstva za učenike bili su Svjetlana Seljanec Savković mag.educ.polytech. et inf., Valentina Dijačić univ.spec.oecoing. i nastavnik Tehnike i tehnlogije u našoj školi - Branko Stantić. Na radionici modelarstva učenici su izrađivali kutiju-sef od šperploče, dok su na radionici mašinstva izrađivali stonu lampu.
U sklopu kampa održan je i seminar - praktična obuka na temu: Praktična primena elektronike za nastavnike i profesore subotičkih osnovnih i srednjih škola, na kom su prisutni bili predstavnici: OŠ „Jovan Mikić”, OŠ „Kizur Ištvan” i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice, Tehničke škole „Ivan Sarić” iz Subotice, OŠ „Vuk Karadžić” iz Bača, OŠ „Vladimir Nazor” iz Đurđina, kao i - škole domaćina. Voditelji seminara za nastavnike i profesore bili su: prof. Petar Dobrić i mag.educ.polytech. et inf Svjetlana Seljanec Savković. U pauzi između dve radionice održan je i stručni skup na temu: Organizacija nastave Tehničke kulture i Tehnike i tehnologije, vannastavnih i vanškolskih aktivnosti u osnovnim školama.
Stečena praktična znanja moguće je kasnije primeniti u predmetima: Tehnika i tehnologija, Informatika i računarstvo, Robotika i Automatika. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


23. do 26. februara 2023. godine

Drugi Međunarodni kamp tehničkih veština, u organizaciji naše škole i Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, održan je u prostorijama škole.
Učenici viših razreda imali su priliku učestvovati u radionicima koje su za njih pripremili i vodili predstavnici Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba. Voditelji Arduino radionice za učenike bili su Krešimir Topolovec, magistar inženjer računarstva i Nikola Jerković, magistar inženjer računarstva, dok su radionice maketarstva i elektronike vodile Terezija Šestak, diplomirani inženjer i Valentina Dijačić, sveučilišni specijalist ekoinženjerstva u području tehničkih nauka.
U sklopu kampa održan je i seminar za nastavnike subotičkih osnovnih i srednjih škola, na kom su bili - pored predstavnika naše škole, predstavnici: OŠ „Jovan Mikić, OŠ „Kizur Ištvan”, OŠ „Ivan Goran Kovačić” i OŠ „Matko Vuković” iz Subotice, OŠ „Petefi Šandor” iz Hajdukova, OŠ „Pionir” iz Starog Žednika, OŠ „Vladimir Nazor” iz Đurđina, kao i subotičke srednje škole: Tehnička škola „Ivan Sarić” i Politehnička.
Seminar se odvijao iz dva dela i to: Arduino - osnovni kurs i Arduino - rad s LCD-om. Seminar su vodili: Krešimir Topolovec, Nikola Jerković i predsednik Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, Ivan Jurić. Stečena praktična znanja moguće je primeniti u predmetima: Tehnika i tehnologija, Informatika i računarstvo, Robotika i Automatika. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


24. i 25. rujan 2022. godine

„Primjeri dobre prakse” - Zadar 2022.

U prostorijama naše škole, 10. i 11.6.2022. godine, održan je prvi Međunarodni kamp tehničkih vještina. Voditeljica dvije radionice iz elektronike i strojarstva bila je učiteljica tehničke kulture Valentina Dijačić iz OŠ Retkovec iz Zagreba. Koleginica Valentina je ujedno i članica Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Zagreba.
Suradnja je nastavljena posjetom nastavnika Tehnike i tehnologije, Branka Stantića, stručnom skupu učitelja tehničke kulture Primjeri dobre prakse 2022., a po pozivu Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Stručni skup održan je 24. i 25. rujna 2022. u Zadru, u hotelu Donat.
Stručnom skupu nazočilo je preko stotinu učitelja tehničke kulture. Predstavnici Zajednica tehnčke kulture iz svake županije iz Republike Hrvatske u kratkome predstavljanju prezentirali su primjere dobre prakse iz nastave protekle školske godine. Zajedničku prezentaciju o Međunarodnome kampu tehničkih vještina odražili su i koleginica Valentina Dijačić i Branko Stantić. Predstavljena su 24 primjera dobre prakse, a organizirana je i izložba praktičnih radova iz nastave i izvannastavnih aktivnosti.
Za vrijeme stručnog skupa održan je i terenski dio. Posjećen je Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu uz vodiča, a imali smo priliku i prisustvovati otvaranju i vožnji bicikla na poligonu spretnosti u okviru Europskog natjecanja Sigurno u prometu-2022.
S Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture postignut je i načelni dogovor o nastavku suradnje i usaglašen je Sporazum o suradnji. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Gäste aus München

5. - 8. September 2022


Naša škola je, negujući dugogodišnju saradnju sa gradom Minhenom, ugostila 7. učenika i 4. odrasla predstavnika. Tokom četvorodnevne posete našoj školi realizovane su aktivnosti na razvijanju multikulturalnosti i očuvanju tradicije.
Goste su sačekali učenici-domaćini, naše škole u nošnjama deleći im srca prijateljstva, a dobrodošlicu svima je poželela i direktorica Stanislava Stantić Prćić.
Posle osveženja, usledila je prezentacija o našoj školi i radionice upoznavanja i tolerancije za učenike i nastavnike. Tom prilikom, gosti su imali priliku da se bolje upoznaju sa svojim domaćinima.
U popodnevnim satima, održana je muzička radionica i folklorno veče. Dan je završen sumiranjem utisaka, a druženje će biti nastavljeno i u narednim danima.
Drugi dan aktivnosti u Tavankutu.
Posle doručka gosti i domaćini su posetili seosko gazdinstvo Marinka Franciškovića, a vozili su se i špediterom.
Nakon izleta, odrasli predstavnici su otišli u Suboticu, u Gradsku kuću, gde ih je sačekala Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulturu. Tokom razgovora, istakli su zadovoljstvo zbog uspešne saradnje i istakli važnost razmene iskustava dve države u oblasti obrazovanja i kulture.
Učenici i njihovi domaćini su pravili gomboce i Berliner, tradicionalne nemačke krofne koje su napravljene od slatkog testa, pržene u ulju sa različitim punjenjem, posute šećerom.
U popodnevnim satima, za decu su bile organizovane radionice učeničke zadruge naše škole (izrada drvenih predmeta i slamarska radionica), gde su gosti izrađivali narukvice, minđuše, magnete za frižider, obeleživače stranica i priveske za ključeve, a imali su priliku i da pogledaju i oprobaju se u roljanju, nekadašnjoj tehnici peglanja.
Iako umorni, učenici su sumirali utiske na školskom dvorištu kroz sportske aktivnosti i tako proveli još jedan dan na ovom zanimljivom gostovanju punom druženja, razmene iskustava i stvaranja novih uspomena.
U okviru projekta Tolerancija - poštovanje različitosti - tradicija, nastavljene su aktivnosti u Tavankutu. Gosti i domaćini su obišli seosku biblioteku, i Tavankut. Posetili su Galeriju slika od slame, gde su imali priliku da saznaju više o tehnici izrade predmeta od slame, da vide slike od slame i kupe suvenire. Na Etno salašu „Balažević", upoznali su se sa pojmom „salaš”, obišli prostorije i u hladovini napravili pauzu za predah i odbojku. Obilazak su završili posetom župne crkve Presveto Srce Isusovo.
Na školskom terenu postavljen je poligon za vožnju električnog automobila. Nakon vožnje automobilom, nastavili su vožnju traktorom u voćnjaku gde su videli berbu jabuka, a i sami brali jabuke sa prikolice što im se izuzetno svidelo. Za vreme večere uz razmenu poklona gosti su se zahvalili i izrazili želju za nastavkom saradnje.
U večernjim satima usledio je rastanak sa novim prijateljima sa nadom i željom za ponovnim susretom.
Ovo je bilo predivno iskustvo za sve. Pogledajte galeriju slika.