eTwinning

Schuljahr -

2020/21.2019/20.2018/19.

Name des Projekts: eTwinning

Projektbeschreibung

eTwinning je internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. eTwinning portal promoviše saradnju škola u Evropi i šire putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korišćenje portala je besplatno i bezbedno.
Učiteljica Slavica Pokornić iz područne škole u Ljutovu je prva iz naše škole, koja se priključila eTwinning portalu još 2016.godine, a ove školske godine su se priključili i nastavnici: Morena Rendulić i Miroslav Rauš. Prošle školske godine, Slavica Pokornić i njeni učenici su dobili 9 evropskih oznaka kvaliteta za svoje eTwinning projekte.


eTwinning škola za 202/24. godinu

Nastavnice: Ivana Vuković i Biljana Vojnić Hajduk prisustvovale su svečanoj dodeli priznanja za eTwinning škole za 2023/24. školsku godinu. Od 1498 eTwinning škola u Srbiji naša škola se našla među 30 najboljih. Za ovo priznanje zaslužni su naši učenici i nastavnici koji učestvuju u različitim projektima na eTwinning platformi - najvećoj evropskoj mreži za učenje. Kao simboli škole za primer - ulaz u našu školu krasiće nova plaketa i zastava eTwinning zajednice.
Čestitamo našim učenicima i kolegama na ovom prestižnom priznanju.


eTwinning School 2020-2021.

Unsere Schule ist die einzige Grundschule in unserer Gemeinde und eine von 30 Schulen in Serbien, die mit dem eTwinning School Label 2020-2021 ausgezeichnet wurden. eTwinning-Schulen sind auf europäischer Ebene als Vorbilder für eTwinning anerkannt und bilden ein Netzwerk führender Schulen, um die zukünftige Entwicklung der Aktion zu inspirieren, auf europäischer Ebene eine hohe Sichtbarkeit zu haben und ihr eTwinning-Schullabel in ihren Werbe- und Informationsmaterialien zu zeigen.
Diese Schulen sind als führend in folgenden Bereichen anerkannt: digitale Praxis, eSafety-Praxis, innovative und kreative pädagogische Ansätze, Förderung der kontinuierlichen beruflichen Weiterentwicklung des Personals, Förderung kollaborativer Lernpraktiken mit Mitarbeitern und Schülern.

Sie können die Liste der preisgekrönten Schulen in Serbien sehen hier.

Schuljahr 2021/22.


Mjesec hrvatskoga jezika
(21. veljače 2022. – 17. ožujka 2022.)

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine pokrenuo je posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.
Učenici 8. a razreda pridonijeli su ovoj manifestaciji obilježivši 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Već treću godinu za redom, u suradnji s Maćim glagoljašima iz OŠ „Siniša i Zrinko Rendulić” Oštarije, izradili su glagoljski kalendar, koji možete prolistati u nastavku.
Glagoljski kalendar nastao je kao rezultat eTwinning projekta Glagoljamo čiji su ciljevi: njegovati hrvatski kulturni identitet i kulturnu baštinu u lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom, europskom kontekstu; upoznati i očuvati hrvatsku nematerijalnu baštinu; upoznati prvo hrvatsko pismo, njegove osobitosti i razvoj; razumjeti važnost glagoljice u hrvatskoj povijesti i kulturi; naučiti se služiti glagoljskim pismom (uglatom glagoljicom); upoznati glagoljične epigrafe, rukopise i tiskane knjige; razvijati poduzetništvo i timski rad; razvijati demokratsko građanstvo i ljudska prava; razvijati ljubav prema hrvatskom narodu, povijesti i kulturi.
Sudjelovanjem u projektu, učenici su pokazali da shvaćaju koliko je važno podići razinu svijesti o očuvanju temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta - materinskoga jezika.


Nacionalne oznake kvaliteta za projekat „MAAT 1“

Tokom prethodne školske godine učenici 6.a i 6.b odeljenja (sadašnji 7.a i 7.b) učestvovali su u eTwinning projektu sa partnerskom školom OŠ „Pušća“ iz Republike Hrvatske.
Projekat je nosio naziv MAAT 1 i bio je posvećen upoznavanju i razumevanju istorijske i kulturne baštine Starog Egipta kroz različite aktivnosti i radionice. Aktivnosti koje su učenici radili mogli ste pratiti na stranicama školskog sajta i Facebook stranici škole. Nagrada za njihov trud i rad stigla je početkom ove školske godine - te su, kao odeljenja, dobili Nacionalnu oznaku kvaliteta za rad na eTwinning projektu. Zajedno sa njima Nacionalnu oznaku kvaliteta dobila je i nastavnica Biljana Vojnić Hajduk.
Čestitamo nagrađenim učenicima, kao i njihovoj nastavnici.
Čekamo nove projekte i ove školske godine.

Schuljahr 2020/21.


Projekt učenika 6.a i 6.b odjela i nastavnica: Ivane Vuković i Biljane Vojnić Hajduk

Name des Projekts: MAAT 1

Werkstatt 1

Učenici 6.a i 6.b odeljenja učestvuju u etwinning projektu sa partnerskom školom OŠ „Pušća“ iz Donje Pušće u Republici Hrvatskoj. Projekat nosi naziv MAAT 1 i posvećen je upoznavanju i razumevanju istorijske i kulturne baštine Starog Egipta, kroz različite aktivnosti i radionice. Prethodnih nedelja naši učenici, šestih razreda, su otvarali naloge na etwinning stranici, upoznavali se sa učenicima iz partnerskih škola, rešavali kvizove, izrađivali logo projekta... U utorak, 18. maja, održane su prve matematičke radionice na temu „Egipatski brojevni sastav“. Tokom ove radionice učenici su se upoznavali sa hijeroglifskim pismom. Naučili su na koje sve načine su drevni Egipćani zapisivali brojeve. Radionica i materijali koji je prate su probudili interesovanje i znatiželju među učenicima tako da su se svi potrudili da tačno reše zadatke. Do kraja školske godine učenici će učestvovati u još četiri ovakve radionice, a čeka ih još i nekoliko kvizova i anketa. Sie sehen sich die Bildergalerie an

Werkstatt 2

U četvrtak 27. maja, sa učenicima 6.a i 6.b odeljenja, održana je 2. matematička radionica u okviru eTwinning projekta MAAT 1. Tema druge radionice je bila „Prikaz brojeva hijeratskim zapisom“, gde su se naši učenici upoznali sa pojednostavljenim hijeroglifskim pismom, koje su koristili sveštenici u starom Egiptu. Učenici su se odlično snašli u rešavanju zadataka, primenjivali su naučeno, sa prethodne radionice, i uživali u radu. Sie sehen sich die Bildergalerie an

Werkstatt 3 i 4

Tokom prve nedelje juna učenici 6.a i 6.b odeljenja su učestvovali, u okviru eTwinning projekta „MAAT 1“ u dve (naredne) matematičke radionice, koji se realizuje u saradnji sa OŠ „Pušća“ iz Republike Hrvatske. U okviru ovih radionica učenici su se upoznali sa izvođenjem osnovnih računskih operacija u starom Egiptu, kao i sa zapisivanjem razlomaka. Radionice su zahtevale više angažovanja i truda, ali su se naši učenici dobro snašli i savladali računske operacije i zapisivanje razlomaka. U okviru projekta popunjavali su još i upitnike i kvizove i zapisivali svoje utiske na padletu u okviru projekta. Kako ćemo završili ovaj projekat saznaćete sledeće nedelje, kada realizujemo još jednu radionicu i rešavamo poslednji test. Sie sehen sich die Bildergalerie an

Werkstatt 5

Učenici 6.a i 6.b odeljenja su, u četvrtak - 17. juna, završili (uradili) poslednju radionicu u okviru eTwinning projekta „MAAT 1“. Na poslednjoj radionici su upoznali „Merne jedinice starog Egipta" i merili kraljevskim laktom. Bilo je zanimljivo dok su merili svoju visinu izraženu u mernim jednicama: kraljevski lakat, dlan i prst. Nažalost projekat se približio kraju, kao i školska godina. Od materijala prikupljenih na radionicama učenici će izraditi male brošure, a kako nam je to uspelo pokazaćemo vam do kraja školske godine. Sie sehen sich die Bildergalerie an

Aktivitäten von Studenten von 4.d Klassen und Lehrern von Slavica Poknić

NURDOR - Kinder mit Krebs unterstützen

Projekt der 7.a Klasse und Lehrerin Morena Rendulić

Gelbes Band

Učenici 7. a razreda obilježili su na satima Hrvatskoga jezika i književnosti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) priključivši se eTwinning projektu Žuta vrpca. Projekt traje od 18. siječnja do 5. veljače 2021., a svi sudionici uključit će se prezentacijama aktivnosti vezanih uz temu koje će se moći pogledati na stranici Twinspace. Cilj je projekta potaknuti učenike da kroz interaktivne aktivnosti promišljaju o antisemitizmu kao obliku rasne, nacionalne, vjerske i socijalne nesnošljivosti, prepoznaju antisemitizam kao kršenje građanskih i ljudskih prava, na primjeru osobnih priča uoče kako zakonska regulativa koja uključuje antisemitizam utječe na život pojedinca i osvijeste važnost slobode za svakoga pojedinca. Ovom problematikom bavili smo se gotovo dva tjedna kontinuirano te nam preostaje povezati se s ostalim školama kako bismo predstavili naš rad. Naime, pristupili smo problematici antisemitizma čitajući ulomke romana Dječak u prugastoj pidžami, a potom smo pogledali i istoimeni film. Analizirali smo oba umjetnička pristupa te osvijestili da pravo i iskreno prijateljstvo ne poznaje granice. Posvetili smo se događajima koji su obilježili židovski narod u tomu razdoblju, a potrudili smo se saznati i osnovne informacije o židovstvu te smo na taj način obogatili naše živote. Spoznali smo da nas i danas propaganda te lažne vijesti mogu pokušati maknuti s pravoga puta, ali i osvijestili koliko je važno kritički pristupati svemu što čitamo te čujemo oko nas. Slažemo se s Ottom Frankom da ne možemo promijeniti ono što se dogodilo, ali definitivno se možemo boriti protiv toga da se išta slično ponovi, a pjesma Martina Niemȍllera učvrstila je u nama želju: Biti i ostati čovjekom! Možete pogledati i poslušati našu prezentaciju:

Schuljahr 2019/20.


Projekti 3.d razreda i učiteljice Slavice Pokornić

U zdravom telu zdrav duh

Kroz ovaj projekat unapređujemo svoje fizičko i mentalno zdravlje pomoću fizičkog vežbanja. Kroz fizičke aktivnosti razvijamo svest o značaju i potrebi za fizičkom aktivnošću i sportom.

U toku dečije nedelje jedan dan je izdvojen kao sportski dan, gde su se učenici iz više odeljenja takmičili u štafetnim igrama u grupama - prema voćkicama, koje su izvukli. Vreme nam nije dozvolilo da sportski dan obeležimo na igralištu. Koristili smo razne rekvizite prilagođene za rad u učionici: obruče, vijače, „stope i šake“, ping-pong loptice...

Dan jabuke

Dan jabuke obeležili smo kao tematski dan. Integrisali smo temu kroz sledeće školske predmete: Srpski jezik, Matematika, Priroda i društvo i Likovna kultura.
Na času srpskog jezika učenici su izradili osmosmerku u kojoj je trebalo pronaći reči koje imaju osobine jabuke.

Čas matematike bio je u znaku QR kodova, gde su učenici podeljeni u grupe rešavali zadatke. Na tabli su bile zalepljene jabuke na „drvetu" koje su brali i očitavali zadatke telefonima i tabletima. Kada se zadatak reši proveravaju na manjim jabukama da li imaju tačno rešenje. Ako su pronašli rešenje beru jabučicu i pune svoju korpu-činiju.

Čas prirode i društva protekao je u ponavljanju gradiva o tome šta znamo o jabuci, kroz kviz.

Čas likovne kulture i tema Kompozicija boja i linija bila je u skladu sa integrisanim danom

Istražujem, promatram, snalazim se i orijentišem

Učenici će se kroz ovaj projekat upoznati sa orijentacijom u prirodi i na karti i istraživati prostor u svojoj okolini.

Zdrav doručak – zdrav đak

Tokom rada na projektu oslanjaćemo se na principe pravilne ishrane - redovnost obroka tokom dana (ne preskakati ih), pravilan izbor namirnica koje se koriste u ishrani (davanje prednosti namirnicama koje su bogate vlaknima), način njihove pripreme, ali i količinu pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo. Istraživali smo kako izgleda doručak u Engleskoj, Kini, Francuskoj i Rusiji.

Dizajnirali smo salvete, igrali igrice...

Ugledni čas iz matematike bio je povezan sa projektom. Razgovarali smo o pčelicama i medu rešavajući zadatke u QR kodu.


Kalendar na GLAGOLjICI za 2020. godinu

KALENDAR na GLAGOLjICI za 2020. godinu je projektna aktivnost na eTwinning projektu Glagoljamo, koju su zajednički sproveli učenici OŠ „Josipdol“ iz Josipdola, Republika Hrvatska, i učenici naše škole. Projekat su vodile mentorke: Morena Rendulić, Andreja Matijašić i Mirjana Grubišić.

Pogledaj Kalendar


Projekat 6.b razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

The European Day of Languages Challenge: let's celebrate!

Kroz niz izazova, kao što su: brzalice, zagonetke i razmena razglednica, učenici proslavljaju Evropski dan jezika.

Projekat 5.a razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

European Day of Languages 2019

Razmena razglednica na engleskom i maternjem jeziku.

- Pogledajte naše fotografije sa eTwinning aktivnosti:


Projektname: Zurück in die Zukunft

Poseta učenika i nastavnika iz "Podmurvice"

Schauen Sie sich das Besuchsprogramm an

U okviru projekta „Povratak u budućnost“ našu su školu posjetilo desetoro učenika, nastavnici i ravnateljica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani će u Tavankutu boraviti od 26. do 29. rujna i za to vrijeme predstaviti svoju vještinu izrade tradicijskih ukrasa za maske, mapirati tavankutske prirodne i kulturne znamenitosti, posjetiti seosko gazdinstvo Tome Vojnića Mijatova, a razgledat će i Suboticu, Drage ćemo goste povesti i na Festival voća, a naučit ćemo ih i kako izrađivati ukrase od slame.
Vjerujemo da će Riječani iz Tavankuta ponijeti pregršt lijepih dojmova, a mi se radujemo i uzvratnome susretu i nastavku druženja.

Dating, Geselligkeit und Lernen (Teil 1)
 

Geselligkeit und Lernen (Teil 2)

Schauen Sie sich die Aufzeichnung des Besuchs von Studenten aus „Podmurvice“ unserer Schule

Schuljahr 2018/19.


Projektname: „Хулиганизам стоп, ми волимо спорт“

Ученици против насиља

У оквиру „Дечије недеље“, у петак 04. октобра, у нашој школи је одржана манифестација под геслом „Хулиганизам стоп, ми волимо спорт!“
Након учешћа на акредитованом семинару за наставнике: „Одрастање без алкохола, дроге, коцке, секти и насиља“ , у Таванкуту се окупило 70 ученика у пратњи својих наставника из суботичких основних школа: „Сечењи Иштван“ , „Матко Вуковић“, школа „Владимир Назор“ из Ђурђина и „Иван Милутиновић“ из Мале Босне.
Госте су дочекали таванкутски ученици и наставници, а након кратког упознавања и показивања школе сви заједно су учествовали у радионицама на тему насиља, са акцентом на насиље на спортским манифестацијама. Схвативши и продубивши своју свест о важности спортског такмичења и правилног односа према здравом животу, ученици су се, у духу познатог Де Кубертеновог гесла: „Важно је учествовати“, упутили на спортске терене где су одмерили снаге у фудбалу, кошарци и одбојци на песку.
Након спортских игара дружење је настављено у дворишту таванкутске жупне цркве где је све учеснике пројекта дочекао и ручком почастио жупник Фрањо Иванковић, уз лакумиће наше куварице Анице Црнковић.
Пројекат је финансијски помогао, и тиме га омогућио, Покрајински секретаријат за спорт и омладину.