Sport verbunden


Naziv projekta: Sportom povezani

Završnica projekta „Sportom povezani“

Posjet Gorjanima

Učenici, nastavnici i ravnateljica naše škole boravili su, dva dana, u školi u Gorjanima u Republici Hrvatskoj, tijekom kojih je prijateljstvo među učenicima i zaposlenicima još više raslo i cvijetalo. Družili su se, njegovali povezanosti i učili jedni od drugih.
Nakon srdačnog dočeka, uživali su u stihovima i notama koje su im domaćini priredili u nastavno-sportskoj dvorani. Učenici su imali i sportska natjecanja u, projektom obnovljenoj, dvorani gdje su nagrađeni diplomama.
U popodnevnim satima slijedio je obilazak crkve Svetog Jakova i kulturno-turističkog centra Lucije Karalić, gdje je bio smještaj gostiju.
Nakon udobnog i toplog smještaja učenici su imali radionice u prostorijama OŠ „Gorjani". Druženje, zadovoljni osmijesi, smijeh, šale, radost obilježili su i ovu večer.
Drugog dana posjetili su Muzej Đakovštine, đakovačku katedralu i pastuhanu lipicanera.
Dani su bili prekratki za sve aktivnosti, ali dovoljni da se probude nove projektne ideje i prijedlozi za buduću suradnju. Sa suzama u očima je uslijedio rastanak od domaćina, uz obećanje da će vrijedno raditi na tome da se uskoro ponovno ovako okupe. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


U četvrtak, 3. studenoga, naša škola je organizirala završnu svečanost povodom završetka projekta Sportom povezani, koji je na poziv Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje - Subotica. Projektni partneri su: Osječko-baranjska županija, Osnovna škola „Gorjani” i naša škola. Na svečanosti su učenici obećali da će težiti ka tome da im sport postane svakodnevni izbor, te da će na ovom školskom terenu stasati novi šampioni i da će sa svojim nastavnicima koristiti i čuvati sportsku infrastrukturu.
Svečanosti su prisustvovali, i prisutnima se obratili: Miranda Glavaš Kul - pročelnica za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, Milanka Kostić - član gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Damir Jukić - ravnatelj OŠ „Gorjani”. Svi su istakli da je ovo veliki i bitan projekt za našu školu, lokalnu zajednicu, za naše učenike i mlade.
Djeca i učitelji iz Gorjana su posjetili Suboticu, gdje su obišli franjevačku crkvu, sinagogu i gradski muzej. U Tavankutu su, s djecom i učiteljima domaćinima, obišli: seosku Galeriju slika od slame, crkvu „Srce Isusovo" i etno salaš „Balažević”. Nakon radionice upoznavanja odigrane su štafetne igre, gdje su spram rezultata djeca dobila medalje. Primjeri dobre prakse u tavankutskoj školi prikazani su video prezentacijom. Nakon ručka i grupnog fotografiranja održane su radionice: glagoljice, tehnike i tehnologije, slamarska i radionica izrade ukrasnih predmeta od drveta.
Dan je bio prekratak za sve aktivnosti koje smo, kao domaćini, željeli podijeliti s novim prijateljima iz Gorjana.
Uz podjelu simboličnih darova domaćina dogovoreni su novi susreti i novi projekti. Sie sehen sich die Bildergalerie an.


Naša škola u projektu prekogranične suradnje

Ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, 6. lipnja, je u Iloku uručila 20 ugovora o financiranju u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna.
Upravni odjel za obrazovanje i mlade OBŽ-a prijavio je projekt Sportom povezani u partnerstvu s OŠ „Gorjani” i OŠ „Matija Gubec” iz Tavankuta.
Projekt je odobren u iznosu od 130.000,00 kuna.
Ciljevi projekta su:
- Pridonijeti jačanju konkurentnosti i ostvarenju vlastitih razvojnih potencijala obaju naselja kroz osiguravanje prostornih kapaciteta za provedbu športskih događanja i
- Razviti i ojačati povezanost učenika i nastavnika između škola u projektu.