Besuch der Schule in Jarmina

Predstavnice naše škole: direktorica - Stanislava Stantić Prćić, nastavnice - Milena Predojević i Ivana Horvat, kao i župnik žedničke župe „Svetog Marka Evanđeliste“, a donedavni župnik tavankutske župe - Franjo Ivanković, boravili su u Jarmini u Republici Hrvatskoj povodom obeležavanja pedeset godina od osnivanja Osnovne škole „Matija Gubec” u ovom mestu. Kako naše škole nose ime ovog istaknutog borca za ljudska prava rado smo se odazvali pozivu i nastavili negovati dugogodišnje prijateljstvo i dobru saradnju. Prisustvovali smo priredbi koju su pripremili učenici i nastavnici škole, a potom smo obišli i klon Gupčeve lipe. Nakon priredbe posetili smo Vinkovce, koji u kontinuitetu postoje duže od 8200 godina, što ih čini najstarijim gradom u Evropi - evropski Jerihon. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Studienreise in Budapest

Učenici od 5. do 8. razreda su, sa svojim odeljenjskim starešinama, posetili Budimpeštu u okviru studijskog putovanja. Po dolasku u grad, obišli smo Trg heroja, a zatim smo se uputili u kompleks Vajdahunjadi zamka, koji je replika doma grofa Drakule iz Transilvanije. U obilasku Muzeja poljoprivrede, najvećeg muzeja te vrste u Evropi, đaci su pokazali odlično poznavanje biljnog i životinjskog sveta, kao i oruđa kojim se čovek ranije služio. Zgrada Parlamenta ostavila je i na učenike i na nastavnike poseban utisak. Kako je treći u svetu, a drugi u Evropi po veličini, svojim izgledom, arhitekturom i enterijerom, zadivio je sve. Zatim je predstavljen spomenik „Cipele na obali Dunava”. Prešavši preko Lančanog mosta, fotografisali smo se ispred Budimske palate. Nakon šetnji po gradu, a pre polaska za Tavankut, uputili smo se u Tropikarijum, gde smo imali prilike da vidimo ajkule, meduze, raže... Umorni ali srećni, krenuli smo kućama. Doživljaji i anegdote iz Budimpešte prepričavaće se do sledećeg putovanja. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Usora besuchen

Predstavnici škole boravili su u poseti Usori i Osnovnoj školi „Ivan fra Frano Jukić” u Bosni i Hecegovini. Prisustvovali smo promociji knjige Mirka Jeleča „Trun u oku” održanoj u Opštoj biblioteci - Usora. Pozdravila nas je i srdačnu dobrodošlicu poželela direktorka biblioteke, Daliborka Matošević. O knjizi ovog bosanskohercegovačkog pisca su govorili i svoje viđenje izneli: pesnikinja i doktorantkinja književnosti Naida Mujkić, novinar Miralem Begić, kao i sam autor - Mirko Jeleč. Bilo je ovo divno druženje protkano kulturom, emocijom i pisanim slovom. Narednog dana prisustvovali smo programu proslave Dana škole i uživali u priredbi koju su pripremili učenici i nastavnici škole. U prijatnoj atmosferi razgovarali smo sa direktorkom škole - Ivanom Matić i prosvetnim savetnikom - Slobodanom Krajinom.
U društvu divnih domaćina obišli smo crkvu Svetog Ante u Sivši, stolnu usorsku crkvu, a zatim i stari grad Tešanj i gradinu iznad Tešnja gde smo čuli priče o nastanku same tvrđave koju čine dve celine: Gornji grad iz srednjovekovnog perioda i Donji grad nastao u osmanskom periodu. Posetu smo nastavili obilazeći staru begovsku kuću - Eminagića konak, koja je bila u upotrebi sve do 1970. godine, a krajem XX veka je restaurirana i danas svedoči o duhu prošlih vremena. Zahvaljujemo se domaćimima na gostoprimstvu i nadamo se skorom susretu i nastavku saradnje. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Stecker zum Lächeln

Učenici i zaposleni naše škole nastavili su tradiciju sakupljanja čepova za reciklažu i time dali svoj doprinos ekološko-humanitarnoj akciji Čepom do osmeha koja za cilj ima kupovinu pomagala deci sa smetnjama u razvoju. Uključivanjem učenika u ovakve aktivnosti razvijamo empatiju koja je presudna za stvaranje saosećajnosti prema drugima.

Feuerwehrleute

Svima je bezbednost važna, pa i najmlađi moraju imati barem osnovno zanje o tome kako se sačuvati u opasnim situacijama. Zbog toga je našu školu posetio predstavnik Vatrogasne čete iz Subotice. On je učenicima nižih razreda održao predavanje o bezbednosti. Predavač je najpre deci predstavio da su oni i vatrogasci i spasioci, jer deluju u slučaju požara, zemljotresa, poplava i drugih opasnih situacija u kojima se možemo naći. Detaljno je objasnio kako se, u kojoj od ovih situacija, postupa kako ne bismo ugrozili sebe i druge i kako vatrogascima-spasiocima možemo pomoći da što bolje obave svoj posao. Deca su aktivno učestvovala u predavanju, iznoseći svoja iskustva u sličnim situacijama. Predavanje je bilo poučno za sve. Saznali smo i neke činjenice o opasnim situacijama koje do sada nismo znali. Deci je pažljivo i detaljno objašnjeno kako se mogu sačuvati u kojoj situaciji, uz opomenu da se ne pokušavaju stavljati u uloge supreheroja jer tako dodatno mogu ugroziti i sebe i druge. Vredno znanje i podeljeno iskustvo deca će čuvati u svojim glavicama uz nadu da im nikad neće zatrebati.