eTwinning

Školska godina -

2021/22.2020/21.2019/20.2018/19.

Naziv projekta: eTwinning

Opis projekta

Internetski portal eTwinning povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Europe s ciljem omogućavanja zajedničkoga osmišljavanja i provođenja projekata, razmjenjivanja ideja i primjera dobre prakse, povezivanja učenika i obogaćivanja nastave. eTwinning portal promovira suradnju škola u Europi i šire, putem upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korištenje portala besplatno je i sigurno.
Učiteljica Slavica Pokornić iz područne škole u Ljutovu prva je iz naše škole, koja se priključila eTwinning portalu još 2016. godine, a ove školske godine priključili su se i nastavnici: Morena Rendulić i Miroslav Rauš. Prošle školske godine, Slavica Pokornić i njezini učenici dobili su 9 europskih oznaka kvalitete za svoje eTwinning projekte.


eTwinning škola za 202/24. godinu

Nastavnice: Ivana Vuković i Biljana Vojnić Hajduk prisustvovale su svečanoj dodeli priznanja za eTwinning škole za 2023/24. školsku godinu. Od 1498 eTwinning škola u Srbiji naša škola se našla među 30 najboljih. Za ovo priznanje zaslužni su naši učenici i nastavnici koji učestvuju u različitim projektima na eTwinning platformi - najvećoj evropskoj mreži za učenje. Kao simboli škole za primer - ulaz u našu školu krasiće nova plaketa i zastava eTwinning zajednice.
Čestitamo našim učenicima i kolegama na ovom prestižnom priznanju.


eTwinning школa 2020-2021.

Naša je škola jedina u našoj općini, i jedna od 30 škola u Srbiji, koje su dobile eTwinning oznaku za škole 2020-2021. Nagrađene škole mogu ih koristiti u svojim promotivnim aktivnostima čime će imati veću vidljivost na europskoj razini i formirat će europsku mrežu vodećih eTwinning škola kako bi se potaknuo budući razvoj eTwinninga.
Osim toga, ove će škole biti prepoznate kao vodeće u području digitalne prakse, internetskih sigurnosnih praksi, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, njegovanju kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenika i njegovanju suradničke nastavne prakse sa zaposlenicima i učenicima.

Popis nagrađenih škola u Srbiji možete pogledati ovdje.

Prijevod: Miroslav Rauš

Školska 2021./2022. godina


Mjesec hrvatskoga jezika
(21. veljače 2022. – 17. ožujka 2022.)

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine pokrenuo je posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.
Učenici 8. a razreda pridonijeli su ovoj manifestaciji obilježivši 22. veljače, Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Već treću godinu za redom, u suradnji s Maćim glagoljašima iz OŠ „Siniša i Zrinko Rendulić” Oštarije, izradili su glagoljski kalendar, koji možete prolistati u nastavku.
Glagoljski kalendar nastao je kao rezultat eTwinning projekta Glagoljamo čiji su ciljevi: njegovati hrvatski kulturni identitet i kulturnu baštinu u lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom, europskom kontekstu; upoznati i očuvati hrvatsku nematerijalnu baštinu; upoznati prvo hrvatsko pismo, njegove osobitosti i razvoj; razumjeti važnost glagoljice u hrvatskoj povijesti i kulturi; naučiti se služiti glagoljskim pismom (uglatom glagoljicom); upoznati glagoljične epigrafe, rukopise i tiskane knjige; razvijati poduzetništvo i timski rad; razvijati demokratsko građanstvo i ljudska prava; razvijati ljubav prema hrvatskom narodu, povijesti i kulturi.
Sudjelovanjem u projektu, učenici su pokazali da shvaćaju koliko je važno podići razinu svijesti o očuvanju temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta - materinskoga jezika.

Tekst: Morena Rendulić


Nacionalne oznake kvalitete za projekat „MAAT 1“

Tokom prethodne školske godine učenici 6. a i 6. b odjela (sadašnji 7. a i 7. b) sudjelovali su u eTwinning projektu sa partnerskom školom OŠ „Pušća“ iz Republike Hrvatske.
Projekt je nosio naziv MAAT 1 i bio je posvećen upoznavanju i razumijevanju povijesne i kulturne baštine Staroga Egipta kroz različite aktivnosti i radionice. Aktivnosti koje su učenici radili mogli ste pratiti na stranicama školskog sajta i Facebook stranici škole. Nagrada za njihov trud i rad stigla je početkom ove školske godine - te su, kao odjeli, dobili Nacionalnu oznaku kvalitete za rad na eTwinning projektu. Zajedno sa njima Nacionalnu oznaku kvalitete dobila je i nastavnica Biljana Vojnić Hajduk.
Čestitamo nagrađenim učenicima, kao i njihovoj nastavnici.
Čekamo nove projekte i ove školske godine.

Školska 2020./2021. godina


Projekt učenika 6.a i 6.b odjela i nastavnica: Ivane Vuković i
Biljane Vojnić Hajduk

Naziv projekta: MAAT 1

Radionica 1

Učenici 6. a i 6. b odeljenja učestvuju u eTwinning projektu sa partnerskom školom OŠ „Pušća“ iz Donje Pušće u Republici Hrvatskoj. Projekat nosi naziv MAAT 1 i posvećen je upoznavanju i razumevanju istorijske i kulturne baštine Starog Egipta, kroz različite aktivnosti i radionice.
Prethodnih nedelja naši učenici, šestih razreda, su otvarali naloge na eTwinning stranici, upoznavali se sa učenicima iz partnerskih škola, rešavali kvizove, izrađivali logo projekta...
U utorak, 18. maja, održane su prve matematičke radionice na temu „Egipatski brojevni sastav“. Tokom ove radionice učenici su se upoznavali sa hijeroglifskim pismom. Naučili su na koje sve načine su drevni Egipćani zapisivali brojeve. Radionica i materijali koji je prate su probudili interesovanje i znatiželju među učenicima tako da su se svi potrudili da tačno reše zadatke.
Do kraja školske godine učenici će učestvovati u još četiri ovakve radionice, a čeka ih još i nekoliko kvizova i anketa. Pogledajte galeriju slika

Radionica 2

U četvrtak 27. maja, sa učenicima 6. a i 6. b odeljenja, održana je 2. matematička radionica u okviru eTwinning projekta MAAT 1. Tema druge radionice je bila „Prikaz brojeva hijeratskim zapisom“, gde su se naši učenici upoznali sa pojednostavljenim hijeroglifskim pismom, koje su koristili sveštenici u starom Egiptu.
Učenici su se odlično snašli u rešavanju zadataka, primenjivali su naučeno, sa prethodne radionice, i uživali u radu. Pogledajte galeriju slika

Radionica 3 i 4

Tokom prve nedelje juna učenici 6. a i 6. b odeljenja su učestvovali, u okviru eTwinning projekta „MAAT 1“ u dve (naredne) matematičke radionice, koji se realizuje u saradnji sa OŠ „Pušća“ iz Republike Hrvatske. U okviru ovih radionica učenici su se upoznali sa izvođenjem osnovnih računskih operacija u starom Egiptu, kao i sa zapisivanjem razlomaka. Radionice su zahtevale više angažovanja i truda, ali su se naši učenici dobro snašli i savladali računske operacije i zapisivanje razlomaka. U okviru projekta popunjavali su još i upitnike i kvizove i zapisivali svoje utiske na padletu u okviru projekta.
Kako ćemo završili ovaj projekat saznaćete sledeće nedelje, kada realizujemo još jednu radionicu i rešavamo poslednji test. Pogledajte galeriju slika

Radionica 5

Učenici 6. a i 6. b odeljenja su, u četvrtak - 17. juna, završili (uradili) poslednju radionicu u okviru eTwinning projekta „MAAT 1“. Na poslednjoj radionici su upoznali „Merne jedinice starog Egipta" i merili kraljevskim laktom. Bilo je zanimljivo dok su merili svoju visinu izraženu u mernim jednicama: kraljevski lakat, dlan i prst.
Nažalost projekat se približio kraju, kao i školska godina. Od materijala prikupljenih na radionicama učenici će izraditi male brošure, a kako nam je to uspelo pokazaćemo vam do kraja školske godine. Pogledajte galeriju slika


Aktivnosti učenika 4. d razreda i učiteljice Slavice Pokornić

NURDOR - Za podršku djeci oboljeloj od rakaProjekat 7. a razreda i nastavnice Morene Rendulić

Žuta vrpca

Učenici 7. a razreda obilježili su na satima Hrvatskoga jezika i književnosti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja) priključivši se eTwinning projektu Žuta vrpca.
Projekt traje od 18. siječnja do 5. veljače 2021., a svi sudionici uključit će se prezentacijama aktivnosti vezanih uz temu koje će se moći pogledati na stranici Twinspace.
Cilj je projekta potaknuti učenike da kroz interaktivne aktivnosti promišljaju o antisemitizmu kao obliku rasne, nacionalne, vjerske i socijalne nesnošljivosti, prepoznaju antisemitizam kao kršenje građanskih i ljudskih prava, na primjeru osobnih priča uoče kako zakonska regulativa koja uključuje antisemitizam utječe na život pojedinca i osvijeste važnost slobode za svakoga pojedinca.
Ovom problematikom bavili smo se gotovo dva tjedna kontinuirano te nam preostaje povezati se s ostalim školama kako bismo predstavili naš rad. Naime, pristupili smo problematici antisemitizma čitajući ulomke romana Dječak u prugastoj pidžami, a potom smo pogledali i istoimeni film. Analizirali smo oba umjetnička pristupa te osvijestili da pravo i iskreno prijateljstvo ne poznaje granice.
Posvetili smo se događajima koji su obilježili židovski narod u tomu razdoblju, a potrudili smo se saznati i osnovne informacije o židovstvu te smo na taj način obogatili naše živote.
Spoznali smo da nas i danas propaganda te lažne vijesti mogu pokušati maknuti s pravoga puta, ali i osvijestili koliko je važno kritički pristupati svemu što čitamo te čujemo oko nas.
Slažemo se s Ottom Frankom da ne možemo promijeniti ono što se dogodilo, ali definitivno se možemo boriti protiv toga da se išta slično ponovi, a pjesma Martina Niemȍllera učvrstila je u nama želju: Biti i ostati čovjekom!

Možete pogledati i poslušati prezentaciju naše škole:

Tekst: Morena Rendulić

Školska 2019./2020. godina


Projekti 3.d razreda i učiteljice Slavice Pokornić

U zdravom tijelu, zdrav duh

Kroz ovaj projekt unaprijeđujemo svoje fizičko i mentalno zdravlje pomoću fizičkoga vježbanja. Kroz fizičke aktivnosti razvijamo svijest o značaju i potrebi za fizičkom aktivnošću i sportom.

Tijekom dječjega tjedna jedan dan izdvojen je kao sportski dan, gdje su se učenici iz više odjela natjecali u štafetnim igrama u grupama, prema voćkicama, koje su izvukli. Vrijeme nam nije dopustilo da sportski dan obilježimo na igralištu. Koristili smo različite rekvizite prilagođene za rad u učionici: obruče, vijače, „stope i šake“, ping-pong loptice...

Dan jabuke

Dan jabuke obilježili smo kao tematski dan. Integrirali smo temu kroz sljedeće školske predmete: Srpski jezik, Matematika, Priroda i društvo i Likovna kultura.
Na satu srpskoga jezika učenici su izradili osmosmjerku u kojoj je trebalo pronaći riječi koje imaju osobine jabuke.

Sat matematike bio je u znaku QR kodova, gdje su učenici podijeljeni u grupe rješavali zadatke. Na ploči su bile zaljepljene jabuke na „drvetu" koje su brali i očitavali zadatke mobitelima i tabletima. Kada se zadatak riješi, proveravaju na manjim jabukama imaju li točno rješenje. Ako su pronašli rješenje, beru jabučicu i pune svoju košaru.

Sat prirode i društva protekao je u ponavljanju gradiva o tome što znamo o jabuci, kroz kviz.

Sat likovne kulture i tema Kompozicija boja i linija bio je u skladu s drugim aktivnostima toga dana.

Istražujem, promatram, snalazim se i orijentiram

Učenici će se kroz ovaj projekt upoznati s orijentacijom u prirodi i na karti i istraživati prostor u svojoj okolini.

Zdrav doručak – zdrav učenik

Tijekom rada na projektu oslanjat ćemo se na principe pravilne prehrane - redovitost obroka tijekom dana (ne preskakati ih), pravilan izbor namirnica koje se koriste u prehrani (davanje prednosti namirnicama koje su bogate vlaknima), način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo. Istraživali smo kako izgleda doručak u Engleskoj, Kini, Francuskoj i Rusiji.

Dizajnirali smo salvete, igrali igrice...

Ugledni sat iz matematike bio je povezan s projektom. Razgovarali smo o pčelicama i medu rješavajući zadatke u QR kodu.


Kalendar na GLAGOLjICI za 2020. godinu

KALENDAR na GLAGOLJICI za 2020. godinu projektna je aktivnost na eTwinning projektu Glagoljamo, koju su zajednički proveli učenici OŠ „Josipdol“ iz Josipdola, Republika Hrvatska, i učenici naše škole. Projekt su vodile mentorice: Morena Rendulić, Andreja Matijašić i Mirjana Grubišić.

Pogledaj Kalendar


Projekt 6.b razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

The European Day of Languages Challenge: let's celebrate!

Kroz niz izazova, kao što su: brzalice, zagonetke i razmjena razglednica, učenici proslavljaju Europski dan jezika.

Projekt 5.a razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

European Day of Languages 2019

Razmjena razglednica na engleskome i materinskome jeziku.

Prijevod: Morena Rendulić

- Pogledajte naše fotografije sa eTwinning aktivnosti:


Naziv projekta: Povratak u budućnost

Posjet učenika i nastavnika iz škole "Podmurvice"

Pogledaj program posjeta

U okviru projekta „Povratak u budućnost“ našu su školu posjetilo desetoro učenika, nastavnici i ravnateljica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani će u Tavankutu boraviti od 26. do 29. rujna i za to vrijeme predstaviti svoju vještinu izrade tradicijskih ukrasa za maske, mapirati tavankutske prirodne i kulturne znamenitosti, posjetiti seosko gazdinstvo Tome Vojnića Mijatova, a razgledat će i Suboticu, Drage ćemo goste povesti i na Festival voća, a naučit ćemo ih i kako izrađivati ukrase od slame.
Vjerujemo da će Riječani iz Tavankuta ponijeti pregršt lijepih dojmova, a mi se radujemo i uzvratnome susretu i nastavku druženja.

Tekst: Sanjin Ivašić

Upoznavanje, druženje i učenje (1. dio)
 

Druženje i učenje (2. dio)

Pogledajte zapis o posjetu đaka iz „Podmurvice“ našoj školi

Školska 2018./2019. godina


„Huliganizam stop, mi volimo sport!“

Učenici protiv nasilja

U okviru dječjega tjedna, u  petak 4. listopada, u našoj je školi održana manifestacija pod geslom „Huliganizam stop, mi volimo sport!“ Nakon sudjelovanja na akreditiranome seminaru za nastavnike: „Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja“ u Tavankutu se okupilo 70 učenika u pratnji svojih nastavnika iz subotičkih osnovnih škola: „Sečenji Ištvan“ i „Matko Vuković“, te škola: „Vladimir Nazor“ iz Đurđina i „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne.
Goste su dočekali tavankutski učenici i nastavnici, a nakon kratkoga upoznavanja i pokazivanja škole svi su zajedno prisustvovali za tu prigodu osmišljenim radionicama. Podijeljeni u pet mješovitih grupa (u svakoj je grupi bilo učenika iz svake škole) učenici su se kroz ugodno druženje upoznali s problemom nasilja s posebnim naglaskom na nasilje u sportu. Shvativši i produbivši svoje shvaćanje važnosti sportskoga natjecanja i pravilnoga odnosa prema zdravom životu, učenici su se u duhu poznate De Coubertinove krilatice: „Važno je sudjelovati“, uputili na sportska borilišta gdje su odmjerili snage u nogometu, košarci i odbojci na pijesku.
Nakon sportskih igara druženje je nastavljeno u dvorištu tavankutske župne crkve gdje je sve sudionike projekta dočekao i ručkom počastio župnik Franjo Ivanković uz lakumiće tete kuharice, Anice Crnković.
Projekt je financijski pomogao, i time ga omogućio, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.