Дан међусобног помагања

Међународни дан међусобног помагања обележава се 26. октобра. Смисао овог дана јесте да погледамо људе око себе, људе који нас окружују, саслушамо их, упутимо им осмех, поделимо са њима лепу реч или само придржимо врата.
Ученици и запослени у нашој школи су обележили овај дан бројним активностима: уређивањем школског паноа, читањем изрека и цитата о добрим делима и учешћем на школском фото-конкурсу, на коме је Николета Чупак. ученица 8.б одељења, освојила прво место за најбољу фотографију.
Уједно, наша школа се прикључила акцији прикупљања визиткартица за Ивана Рапаића, студента из Бачког Брега, који има Аспербергов синдром. Хоби му је прикупљање визиткартица, а крајњи циљ да, једног дана, постави и Гинисов рекорд.
Нико никада није постао сиромашан дајући другима“, Ана Франк.

Текст: Анита Копиловић

Светски дан пешачења

22. октобра је обележен „Светски дан пешачења“. Наставници физичког васпитања: Никола Балажевић и Чедомир Пађен су повели децу у двочасовну шетњу кроз таванкутску шуму. Обележавању овог дана учествовала су сва деца виших разреда наше школе. Уз пријатне временске услове препешачили смо (око) 8 км. У паузи су наставници деци одржали кратко предавање о томе колико је физичка активност битна и неопходна за човека и његово постојање.

Текст и фотографије: Никола Балажевић

Светски дан јабуке

Обележен је, 20. октобар, Светски дан јабуке.
Тим поводом су ученици наше школе украсили школски пано дечијим радовима са мотивима јабуке, као и поучним изрекама о овој краљици воћа.
У изради ликовних радова посебно су се истакли ученици 3.а одељења - учитељице Мирјане Саванов, ученици 2.б одељења - учитељице Зорице Лучић и ученици 4.а одељења - учитеља Антуна Лучића.
Одељење 7.а и 7.б су, такође, дали свој допринос у изради паноа написавши поучне изреке о јабукама.
Чланови Ученичког парламента су преузели едукативну страну обележавања овог значајног датума, тако што су својим вршњацима приказали презентацију о сортама јабуке и важности овог воћа у исхрани и здрављу људи.
Ученици који бораве у продуженом боравку су посетили, заједно са својом учитељицом Јеленом Албијанић, воћњак породице Мамужић, где су имали прилике да више сазнају о узгајању, сортама и производима од јабука. Погледајте галерију слика

Текст: Милена Предојевић

Светски дан чистих руку

Први пут је у свету, али и код нас, Светски дан чистих руку обележен 15. октобра 2008. године. Главни циљ овог дана је развој културе правилног прања руку - како одраслих, тако и деце.
Сваке године 3,5 милиона деце не доживи свој први рођендан због пролива и упале плућа, а све због неодржавања хигијене руку - сапуном.
Прање руку је једноставна, али спасоносна, мера и треба је претворити у свакодневно аутоматско и практично понашање сваке особе. Због тога су ученици 7.б разреда, заједно са наставником хемије Славком Бенчиком, истражили како се прави домаћи сапун, а који су користили још и наше баке. На ту тему су и осмислили и уредили пано како би и остали ученици наше школе се упознали са техником прављења домаћег сапуна. Уједно су с наставницом биологије, Љиљаном Јурчак, обновили и утврдили знања о правилном и темељном прању руку са сапуном и топлом водом.

Уређење паноа

« од 4 »

Текст: Љиљана Јурчак

Дани хлеба

Ученици наше школе обележили су Светски дан хлеба и тим поводом су украсили школски пано дечијим радовима с мотивима хлеба, као и поучним изрекама о овом исконском производу.
У изради ликовних радова посебно су се истакли ђаци 3.а одељења, учитељице Мирјане Саванов. Ученици одељења 8.б и 8.ц су, такође, дали свој допринос у изради паноа написавши реч хлеб на неколико страних језика.
По већ устаљеном обичају, чланови Ученичког парламента су преузели едукативну страну обележавања овог значајног датума, тако што су својим вршњацима приказали презентацију о конзумирању хлеба кроз историју, његовом пореклу, као и врстама хлеба, у свету и код нас.
Фотографије у прилогу говоре више од самих речи.

Текст:Мирослав Стипић

Бициклистичка трка кроз Доњи Таванкут

У суботу, 10. октобра, је одржана трка бициклиста у којој је учествовао велики број спортиста из читаве Србије. Трка је одржана на нивоу државног и покрајинског такмичења. Отворили су је најмлађи ученици наше школе, возећи један круг целе дионице, а награде су освојили: Ивона Вуковић, Виктор Човчић и Данијел Човић. У трци виших разреда прву награду освојио је Доријан Орчић. Топло и сунчано време погодовало је спортистима који су у слободном времену могли погледати знаменитости Таванкута. Организатор трке био је Бициклистички клуб „Спартак" из Суботице, а најзаслужнија особа за њено одржавање је Дејан Перчић. Награде победницима уручио је председник БК „Спартак" Арсен Перчић. Угодно време омогућило је развијање већих брзина у вожњи, што је проузроковало и већи број падова бициклиста у опасним кривинама. Организацију ове трке помогли су: таванкутска ОШ „Матија Губец" и Жупа „Срце Исусово“ - чије су просторије и велико двориште билi на располагању учесницима за паркинг и загревање. Читава трка се одвијала по предвиђеном редоследу, а за освјежење учесника и гостију побринуо се воћар Горан Визин, који је поклонио већу количину јабука, а која је била довољна - не само за целодневно дружење, него и за понети у Сомбор, у коме је наредног дана одржано следеће бициклистичко такмичење. Погледајте галерију слика.

Светски дан поште

У обележавању Дана поште, у нашој школи, учествовали су ученици виших разреда. Посебно су се истакли ученици 8.а и 8.б одељења у украшавању школског паноа. Ученици 6.а одељења направили су разгледнице у оквиру акције „Post Crossing“, које су - такође, нашле своје место на школском паноу. Ђачки парламент је преузео едукативну страну обележавања Дана поште, те је своје вршњаке упознао са историјатом поште у нашој држави, али их је и подсетио како се правилно адресирају и шаљу писма.

Текст: Мирослав Стипић

Слаткиш за осмех


Чланови Ученичког парламента наше школе су, петог дана Дечије недеље, заједно са директорицом школе Станиславом Стантић Прћић и наставницом Данијелом Раднић, сада већ традиционално, посетили своје мале другаре у вртићу „Петар Пан“ у Доњем Таванкуту.
Парламентарци су малишанима и њиховим васпитачима измамили осмехе на лицима, јер су их даривали слаткишима, јабукама и рачунаром. У току читаве Дечије недеље, сви ученици виших разреда, несебично су доносили и сакупљали слаткише, да би све је протекло у духу овогодишњег слогана: „Подељена срећа два пута већа”. Сви запослени у вртићу били су посебно захвални на рачунару који ће им олакшати реализацију активности са малишанима и истакли су значај квалитетне сарадње са нашом школом.
У духу доброчинства, већ се радујемо наредној Дечијој недељи и несебично делимо срећу и осмехе са нашим малим другарима из вртића „Петар Пан”.

Текст: Данијела Раднић

Маслачак из наше школе за баке и деке у Геронтолошком центру у Суботици

Ученици наше школе, уз подршку и помоћ наставнице Иване Вуковић, развеселили су кориснике Геронтолошког центра у Суботици израдивши за њих разгледнице са мотивом маслачка.
На разгледнице смо написали најлепше жеље и поруке, којима смо желели показати нашим најстаријим суграђанима да нису заборављени.
Осим разгледница, снимили смо и видео у коме смо представили нашу школу, као и Дечију недељу, која нас је и подстакла на ову активност, којом смо хтели поручити да и најмлађима не недостаје брижности.
Угледајмо се на њих!

Погледајте галерију слика

Текст: Ивана Вуковић