Против насиља над женама

У среду, 25. новембра, ученици наше школе су обележили Међународни дан борбе против насиља над женама, кроз различите активности. Млади перламентарци су креирали презентацију на тему Међународног дана борбе против насиља над женама, коју су представили ученицима виших разреда школе и на тај начин подигли свест и указали на важност проблема са којим се неке породице суочавају. Чланови Ученичког парламента су с наставницом Данијелом Раднић урадили пано на тему Међународног дана борбе против насиља над женама, преко кога су ученици, кроз реалистичне фотографије, могли да се упознају са актуелним проблемом у друштву. Психолог школе, Драгана Мирановић, анкетирала је 78 ученика виших разреда на тему насиља у породици, као и међувршњачког насиља. У плану је и реализација радионица на ову тему са ученицима.
На овај начин дали смо мали, али веома значајан допринос како бисмо охрабрили све жене и послали им поруку да никада нису саме.

Текст: Данијела Раднић

Ноћ истраживача 2020.

Поштоване колегинице и колеге!
Наша школа учествује у Ноћи истраживача 2020. са четири изложбена рада.
Проширите ову информацију и будите поносни на своју школу и своје ученике.

» Више...

Од организатора смо добили поруку (mail) следеће садржине:

Поштоване колегинице и колеге, поштовани истраживачи!

Веома ми је драго да смо и поред ових великих потешкоћа сви заједно
успели да креиамо едукативне садржаје и да, пре свега, мотивишемо наше
ученике и студенте да се још више посвете науци.
Замолио бих вас да поделите међу својим радним колегама, пријатељима
и познаницима следеће линкове:

- nocistrazivaca.rs/sr/subotica_2020 Програм манифестације за
Суботицу;
- facebook.com/nocIstrazivacaSubotica Facebook страница
манифестације у Суботици;
- youtube.com/channel/UCF1fNlqCOzL4gHMQHtuSFmA Званичан
канал манифестације, где ће бити доступни наши видео материјали;
- play.google.com/store/apps/details?id=com.pixelraum.nocistrazivaca
Линк за преузимање мобилне апликације - игре;
- nocistrazivaca.rs/ Званичан сајт манифестације где ће бити доступни сви материјали;
- stickers.viber.com/pages/custom-sticker-packs/11eb1b6772e028d8af29fdfe0787b9333778ad21fa608f15v1?&o=qr_code
Линк за преузимање Viber стикера за ову манифестацију.

Проширите ове информације и будите поносни на себе и своје
ученике-студенте.
Срдачан поздрав,
проф. др Златко Човић
Помоћник директора за односе са јавношћу и студентима
Висока техничка школа струковних студија Суботица
Суботица Tech - College of Applied Sciences
Марка Орешковића 16
24000 Суботица
Србија / Serbia

» ...Мање

Текст: Бранко Стантић

Адвент и Божић

Читајући приче одбројавамо дане до Божића...

Мада је ова година у много ствари била другачија, да не кажемо тежа, наша школа се трудила да одржи свој континуитет у раду и активностима које спроводи из године у годину. Сви ви који нас верно пратите знате да смо остали доследни дугогодишњим активностима, али да смо покренули и нове... У последњем месецу одлучили смо не клонути духом, најснажније до сада, те смо се удружили и, осим пригодне предтаве и адвентског вашара, припремили за вас и нешто другачије ишчекивање Божића. Сваки дан ћете у 12:00 сати, на нашој страници, моћи послушати по једну причу у извођењу наших ученика, али и радника школе, како бисмо вас подсетили да је Исусово рођење све ближе. Приче које ћете имати прилику послушати, овде су да нас све подсете да је увијек важно дати најбоље од себе, а - са друге стране, остати скроман у својим захтевима према околини, јер управо се тада догађају чуда и добијамо највише.
У нади да ће вас наше приче охрабрити, развеселити, утешити и надахнути желимо вам сретне и благословене благдане!


Адвентски вашар за 2020. годину ће се, због епидемиолошке ситуације,
одржати online - и посета вашару и продаја божићних украса.

Светски дан детета

Средином месеца новембра обележен је Светски дан детета. Ученици нижих разреда су, са својим учитељима и учитељицама, разговарали о правима деце која данас имају и о томе да ли су та права имала деца и у прошлости. Своја права представили цртежима. На ову тему украсили су и школски пано. На ходнику школе је одиграна и друштвена игра, наравно под епидемиолошким маскама.

Погледајте галерију слика.

Текст и фотографије: Љубица Францишковић

Међународни дан толеранције и превенције злостављања деце

Обележили смо Међународни дан толеранције и Међународни дан превенције злостављања деце. Ученици виших разреда су разговарали са Драганом Мирановић, психологом школе, која је координатор Вршњачког тима и учитељицом Ибољом Витасовић, која је координатор Форум театра, на тему: Шта је толеранција и како је они (ученици) показују у школи. Урађена је анкета о томе шта је насиље и о његовим облицима. Том приликом су израђени и плакати на ову тему. На часовима информатике су играли едукативну игрицу Безбедни на интернету, коју је објавила Фондације Тијане Јурић.

Текст и фотографије: Љубица францишковић

Дан примирја у Првом светском рату

У нашој школи је обележен Дан примирја у Првом светском рату.
Ученици су, тим поводом, украсили школски пано својим радовима и фотографијама из периода Првог светског рата. У изради паноа истакли су се ученици осмих разреда. На часовима историје наставници историје: Стипић Мирослав и Стеван Ковачевић, су подсетили ученике на збивања у свету, али и код нас, на крају Великог рата. Осим тога ђаци су могли и погледати кратки документарни филм који говору о последњим данима рата.
Фотографије у прилогу говоре више од самих речи.

Текст: Мирослав Стипић

Дан хрватских књижница

2010. године Друштво хрватских књижевника прогласило је 11. новембар Даном хрватских библиотека с циљем боље видљивости и препознатљивости библиотека и библиотечких активности у јавности, упознавања с многоструком и важном мисијом и улогом библиотека у информисању, образовању и култури појединца и заједнице у целини, као и разградње стереотипних представа о библиотекама и библиотекарима.
Поводом овог дана наши ученици су - са наставницама: Јосипом Којић, Ибољом Витасовић и Мореном Рендулић, уредили пано на улазу у школу, и поред њега поставили Књигомат у коме можете пронаћи савремене наслове књига за децу.
Ученици 7.а разреда снимили су кратку представу Школска књижница, јер је управо то тема коју су обрађивали на часовима Хрватског језика и књижевности у оквиру предметног подручја медијска култура.
Шта су научили и како они виде библиотеке - Погледајте видео у наставку.

Светски дан науке у нашој школи

У уторак, 10. новембра, обележен је Светски дан науке.
Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва, као и значај науке у свакодневном животу.
Поводом тога ученици наше школе са наставницом математике - Иваном Вуковић, и наставницом физике - Данијелом Раднић, урадили су експерименте, а неки од њих су били: „Лава лампа“, „Мешање светлости“, „Балон дух“, „Мерење силе помоћу динамометра“, „Мерење запремине помоћу мензуре“, „Мерење масе тела помоћу ваге“. Извођењем ових експеримената ученици су показали да је наука присутна у животу сваког од нас и онда када тога нисмо свесни. Погледајте галерију слика.

Превод: Морена Рендулић

Дан саксофона

Централна школа у Доњем Таванкуту, као и подручне школе у Љутову и Горњем Таванкуту, обележиле су Дан саксофона, који се обележава 6. новембра.
Првог дана свечаности у гостима нам је био Адам Радетић, саксофониста и наставник музичке кулутре, који предаје овај предмет у Основној школи „Мајшански пут“. Наставник је упознао ученике нижих разреда са овим дувачким инструментом, објаснио како се користи, као и његов настанак и употребу. Одсвирао је џез и класичну нумеру, затим је уследио мали квиз знања који су наши ђаци успешно решили. Наставник је извео познате композиције из „Харија Потера“, „Игре престола“, „Пинк Пантера“, затим Бетовенову композицију - „За Елизу“, „Четири годишња доба“ - Вивалдија и друге.
Другог дана, вишим разредима представила су се тројица младих саксофониста: Андреј Станковић - ОШ „Сечењи Иштван” (8.2 разред), Јован Крнајски Беловљев - ОШ „Јован Јовановић Змај” (8.ц разред) и Филип Раце - ОШ „Јован Јовановић Змај” (8.б разред) из класе Николе Мацуре.
Бела Анишић, наставник музичке културе, говорио је о историји саксофона и Адолфу Саксу.
Вредни ђаци су украсили и улазни пано и посветила га овом догађају.
Током ова два дана сви су се дивно провели, нешто ново чули и сазнали, уживали у музици која је лек за душу. Погледајте галерију слика.

Текст: Слађана Кнежевић