Internationaler Tag der gegenseitigen Unterstützung

Međunarodni dan međusobnog pomaganja obeležava se 26. oktobra. Smisao ovog dana jeste da pogledamo ljude oko sebe, ljude koji nas okružuju, saslušamo ih, uputimo im osmeh, podelimo sa njima lepu reč ili samo pridržimo vrata.
Učenici i zaposleni u našoj školi su obeležili ovaj dan brojnim aktivnostima: uređivanjem školskog panoa, čitanjem izreka i citata o dobrim delima i učešćem na školskom foto-konkursu, na kome je Nikoleta Čupak. učenica 8.b odeljenja, osvojila prvo mesto za najbolju fotografiju.
Ujedno, naša škola se priključila akciji prikupljanja vizitkartica za Ivana Rapaića, studenta iz Bačkog Brega, koji ima Asperbergov sindrom. Hobi mu je prikupljanje vizitkartica, a krajnji cilj da, jednog dana, postavi i Ginisov rekord.
Niko nikada nije postao siromašan dajući drugima“, Anna Frank.

Weltwandertag

22. oktobra je obeležen „Svetski dan pešačenja“. Nastavnici fizičkog vaspitanja: Nikola Balažević i Čedomir Pađen su poveli decu u dvočasovnu šetnju kroz tavankutsku šumu. Obeležavanju ovog dana učestvovala su sva deca viših razreda naše škole. Uz prijatne vremenske uslove prepešačili smo (oko) 8 km. U pauzi su nastavnici deci održali kratko predavanje o tome koliko je fizička aktivnost bitna i neophodna za čoveka i njegovo postojanje.

Weltapfeltag

Obeležen je, 20. oktobra, Svetski dan jabuke.
Tim povodom su učenici naše škole ukrasili školski pano dečijim radovima sa motivima jabuke, kao i poučnim izrekama o ovoj kraljici voća.
U izradi likovnih radova posebno su se istakli učenici 3.a odeljenja - učiteljice Mirjane Savanov, učenici 2.b odeljenja - učiteljice Zorice Lučić i učenici 4.a odeljenja - učitelja Antuna Lučića.
Odeljenje 7.a i 7.b su, takođe, dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši poučne izreke o jabukama.
Članovi Učeničkog parlamenta su preuzeli edukativnu stranu obeležavanja ovog značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o sortama jabuke i važnosti ovog voća u ishrani i zdravlju ljudi.
Učenici koji borave u produženom boravku su posetili, zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Albijanić, voćnjak porodice Mamužić, gde su imali prilike da više saznaju o uzgajanju, sortama i proizvodima od jabuka. Sie sehen sich die Bildergalerie an

Welttag der sauberen Hände

Prvi put je u svetu, ali i kod nas, Svetski dan čistih ruku obeležen 15. oktobra 2008. godine. Glavni cilj ovog dana je razvoj kulture pravilnog pranja ruku - kako odraslih, tako i dece.
Svake godine 3,5 miliona dece ne doživi svoj prvi rođendan zbog proliva i upale pluća, a sve zbog neodržavanja higijene ruku - sapunom.
Pranje ruku je jednostavna, ali spasonosna, mera i treba je pretvoriti u svakodnevno automatsko i praktično ponašanje svake osobe. Zbog toga su učenici 7.b razreda, zajedno sa nastavnikom hemije Slavkom Benčikom, istražili kako se pravi domaći sapun, a koji su koristili još i naše bake. Na tu temu su i osmislili i uredili pano kako bi i ostali učenici naše škole se upoznali sa tehnikom pravljenja domaćeg sapuna. Ujedno su s nastavnicom biologije, Ljiljanom Jurčak, obnovili i utvrdili znanja o pravilnom i temeljnom pranju ruku sa sapunom i toplom vodom.

Перемо руке

« von 4 »

Tage Brot

Ученици наше школе обележили су Светски дан хлеба и тим поводом су украсили школски пано дечијим радовима с мотивима хлеба, као и поучним изрекама о овом исконском производу.
У изради ликовних радова посебно су се истакли ђаци 3.а одељења, учитељице Мирјане Саванов. Ученици одељења 8.б и 8.ц су, такође, дали свој допринос у изради паноа написавши реч хлеб на неколико страних језика.
По већ устаљеном обичају, чланови Ученичког парламента су преузели едукативну страну обележавања овог значајног датума, тако што су својим вршњацима приказали презентацију о конзумирању хлеба кроз историју, његовом пореклу, као и врстама хлеба, у свету и код нас.
Фотографије у прилогу говоре више од самих речи.

Radrennen durch Donji Tavankut

U subotu, 10. listopada, održana je utrka biciklista u kojoj je sudjelovalo mnoštvo sportista iz cijele države. Utrka je održana na razini države i pokrajine. Utrku su otvorili najmlađi učenici naše škole, vozeći jedan krug cijele dionice, a nagrade su osvojili: Ivona Vuković, Viktor Čovčić i Danijel Čović. U utrci viših razreda prvu nagradu osvojio je Dorijan Orčić. Toplo i sunčano vrijeme pogodovalo je sportistima koji su u slobodnom vremenu mogli pogledati znamenitosti Tavankuta. Organizator utrke bio je Biciklistički klub „Spartak" iz Subotice. Najzaslužnija osoba za održavanje ove utrke je Dejan Perčić. Nagrade pobjednicima uručio je predsjednik BK „Spartak" Arsen Perčić. Ugodno vrijeme omogućilo je razvijanje većih brzina u vožnji, što je uzrokovalo i većem broju padova biciklista u opasnim zavojima. Organizaciju ove utrke pomogli su: OŠ „Matija Gubec" i Župa u Tavankutu, čije su prostorije i prostrano dvorište bile na raspolaganju natjecateljima za parking i zagrijavanje. Cijela utrka se odvijala po predviđenom redosljedu, a za osvježenje natjecatelja i gostiju pobrinuo se mjesni voćar Goran Vizin, koji je poklonio veću količinu jabuka koja je bila dovoljna - ne samo za cjelodnevno druženje, nego i za ponijeti za Sombor gdje je narednog dana održano natjecanje. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Weltposttag

U obeležavanju Dana pošte, u našoj školi, učestvovali su učenici viših razreda. Posebno su se istakli učenici 8.a i 8.b odeljenja u ukrašavanju školskog panoa. Učenici 6.a odeljenja napravili su razglednice u okviru akcije „Post Crossing“, koje su - takođe, našle svoje mesto na školskom panou. Đački parlament je preuzeo edukativnu stranu obeležavanja Dana pošte, te je svoje vršnjake upoznao sa istorijatom pošte u našoj državi, ali ih je i podsetio kako se pravilno adresiraju i šalju pisma.

Ein süßes Lächeln


Članovi Učeničkog parlamenta naše škole su, petog dana Dečije nedelje, zajedno sa direktoricom škole Stanislavom Stantić Prćić i nastavnicom Danijelom Radnić, sada već tradicionalno, posetili svoje male drugare u vrtiću „Petar Pan“ u Donjem Tavankutu.
Parlamentarci su mališanima i njihovim vaspitačima izmamili osmehe na licima, jer su ih darivali slatkišima, jabukama i računarom. U toku čitave Dečije nedelje, svi učenici viših razreda, nesebično su donosili i sakupljali slatkiše, da bi sve je proteklo u duhu ovogodišnjeg slogana: „Podeljena sreća dva puta veća“. Svi zaposleni u vrtiću bili su posebno zahvalni na računaru koji će im olakšati realizaciju aktivnosti sa mališanima i istakli su značaj kvalitetne saradnje sa našom školom.
U duhu dobročinstva, već se radujemo narednoj Dečijoj nedelji i nesebično delimo sreću i osmehe sa našim malim drugarima iz vrtića „Petar Pan“.

Maslačak iz naše škole za bake i deke u Gerontološkom centru u Subotici

Učenici naše škole, uz podršku i pomoć nastavnice Ivane Vuković, razveselili su korisnike Gerontološkog centra u Subotici izradivši za njih razglednice sa motivom maslačka.
Na razglednice smo napisali najlepše želje i poruke, kojima smo želeli pokazati našim najstarijim sugrađanima da nisu zaboravljeni.
Osim razglednica, snimili smo i video u kome smo predstavili našu školu, kao i Dečiju nedelju, koja nas je i podstakla na ovu aktivnost, kojom smo hteli poručiti da i najmlađima ne nedostaje brižnosti.
Ugledajmo se na njih!

Sie sehen sich die Bildergalerie an