Schule Ruhm „Heiliger Sava”

Osvećenjem slavskog kolača i žita, uz svečani program, u našoj školi je obeležena školska slava „Sveti Sava”. Nakon pevanja Svetosavkske himne, učenici nižih odeljenja škole iz Donjeg Tavankuta priredili su odličan kolaž recitacija o Svetom Savi, a potom su učenici Dramske sekcije izveli kratak skeč U koloni Svetog Save, autora Vlaste Cenića.
Usledilo je posluženje u prostorijama škole za učenike i sve zaposlene.

Wir haben den internationalen Bildungstag gekennzeichnet

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je, 2019. godine, 24. januar proglasila Međunarodnim danom obrazovanja. Skupština je akcenat stavila na činjenicu da je obrazovanje pravo svakog čoveka i da treba da bude dostupno svoj deci, pa i onima koji dolaze iz siromašnih područja i marginalizovanih socijalnih grupa. Vođeni ovim činjenicama, članovi Učeničkog parlamenta, pripremili su pano posvećen Međunarodnom danu obrazovanja na ulazu u školu. Posebnu pažnju su posvetili obrazovanju - nekad i sad. Najzanimljiviji deo je pristup rešavanju različitih nepoželjnih situacija, gde su učenici istraživali na koji način su nastavnici i roditelji reagovali nekada, a kako se problemi rešavaju danas. Osim toga pano je dopunjen citatima poznatih velikana o značaju obrazovanja.
„Obrazovanje - to je ono što ostane nakon što zaboravite sve ono što ste naučili u školi“ - Albert Ajnštajn.

Student Parlament hat die beste Abteilung verliehen

Prilikom prvog sastanka Učeničkog parlamenta članovi su dali ideju da se na kraju polugodišta nagradi odeljenje koje bude imalo najmanje disciplinskih upisa i najmanje izrečenih mera. Poslednje nedelje prvog polugodišta, u saradnji sa školskim psihologom, članovi Učenićkog parlamenta su analizirali dnevnike i došli do podatka da je najuzornije odeljenje - 8.b, koje je imalo samo dva upisa. Učenici i odeljenski starešina 8.b nagrađeni su, poslednjeg radnog dana prvog polugodišta, čokoladama. Učenički parlament je odlučio i da „kazni“ odeljenje sa najvećim brojem upisa, te su učenici 6.b dobili ljute bombone.
Akciju ćemo sprovoditi i tokom drugog polugodišta, te se nadamo da će slatka nagrada biti podstrek našim učenicima da budu što bolji.

Der Schulwettbewerb in Mathematik

Učenici naše škole, koji pohađaju dodatnu nastavu matematike, prethodnih dana pokazali su svoje znanje na školskom takmičenju iz matematike.
Takmičenju se odazvalo 16 učenika: Anđela Iršević (3.b), Nađa Bedeković, Anja Gadžur, Teodora Evetović, Luka Mamužić i Staša Stanković (4.b), Hana Lebović i Andrej Davčik (5.b), Lucija Skenderović, Filip Stipić i Jana Rudinski (6.b), Miljana Antal, Lara Šegina i Nemanja Saulić (7.a), Lara Prćić (7.b) i Teolinda Glavaš (8.a). Učenike su pripremale učiteljice: Ljubica Francišković i Zorica Lučić i nastavnice: Ivana Vuković i Biljana Vojnić Hajduk. Najbolji među njima plasirali su se na opštinsko takmičenje.
Učenici koji će predstavljati školu na opštinskom takmičenju su:
Nađa Bedeković - 4.b,
Anja Gadžur - 4.b i
Hana Lebović - 5.b.
Čestitamo im i želimo puno sreće u nastavku takmičenja.

Zu Ehren von Balinta Vujkova – Großvater

U četvrtak 20. listopada u 13 h, učenici naše škole prisustvovali su jednosatnoj svečanosti pod nazivom „Narodna književnost u školi u čast Balinta Vujkova - Dide“, koja se održala u dvorani Bunjevačkog kola u Subotici. Učenici su imali priliku pogledati zanimljive predstave učenika drugih škola iz Đurđina i Subotice te poslušati zanimljive glazbene točke. Osim predstava i glazbenog dijela, tijekom svečanosti učenici su se upoznali s književnim stvaralaštvom Balinta Vujkova, a u jednom dijelu programa dijelile su se brojne nagrade koje su primili učenici koji su točno odgovorili na postavljena pitanja. Na kraju programa predstavnici škola otišli su na pozornicu i preuzeli, u ime škola, zbirku „Basne i pripovijetke“ Balinta Vujkova. Sie sehen sich die Bildergalerie an.