Manifestacija „Putovima Ante Sekulića”

U maju smo se prisetili života i dela Ante Sekulića, sigurno najznačjanijeg tavankutskog književnika, filologa i jezikoslovca. Sekulić je rođen u Tavankutu, ali je živeo i u brojnim gradovima širom Hrvatske i radio kao gimnazijski i kao univerzitetski profesor. Njegove pesme danas su nezaobilazni deo hrvatske književnosti u Vojvodini i one su postale deo nastavnog plana i programa.
Tokom trodnevne manifestacije (vidi galeriju slika) našu školu su posetili učenici, nastavnici i direktorica „2. osnovne škole“ iz Vrbovca u Hrvatskoj. Učestvujući u prigodno osmišljenim radionicama učenici su se mogli upoznati sa nekima od najznačajnijih Sekulićevih pesama, ali i naučiti o njegovom životu, upoznati se sa rečničkim blagom popisanim u njegovom Rječniku govora bačkih Hrvata. Učili su i izrađivati ukrase od slame, tehniku karakterističnu upravo za kulturnu tradiciju Tavankuta, a u turističkom razgledanju obišli su Suboticu, posetili katedralu i sinagogu te prošetali Palićem. U psihološkim radionicama najpre su se na jedan zabavniji način upoznali, a zatim se i učili važnosti uvažavanja drugoga u radionici „Mostovi tolerancije".
Centralni deo ovog događaja bio je svečani program, u kome su učestvovali učenici obe škole. Gosti iz Vrbovca za ovu priliku su pripremili recital Sekulićevih pesama, a naši su učenici, u kratkoj predstavi prikazali Sekulićeva prisećanja na život u Tavankutu i ​​rano detinjstvo, protkano recitacijom njegovih pesama.
Program je završen dodelom Sekulićevih knjiga svim učesnicima programa i svim gostima kao uspomenu na učešće u prvoj manifestaciji ovakve vrste u našoj školi.
Manifestaciju je finansijski podržao i omogućio Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a knjige koje su poklonjene svim učesnicima svečanoga programa i svim gostima donirao je Katolički institut za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović".

Ostavite odgovor