Radionica – Hrvatske autentične igračake

U četvrtak i petak, 16. i 17. septembra, održane su radionice u školi. Voditeljka radionice, gospođa Tanja Tandara iz Zagreba, i njen tim iz sektora kreativne industrije osmislili su, u saradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, nekoliko tipova programskih oblika za igru s motivima raznih hrvatskih tradicionalnih obeležja.
Nastojeći očuvati sećanje na neke od karakteristika kontinentalne i primorske hrvatske narodne baštine, izradili su igre s motivima paške čipke, raznim uzorcima veza na narodnim nošnjama, načinima pletenja vune i stalka koji je služio nekadašnjem čuvanju hleba. Pridajući svakoj od šema ime, dobijene su igre za decu koje, povezujući poznate oblike za igru i simbole hrvatske baštine, ostvaruju poveznicu između učenja, stvaralaštva i igre.
Prvi od četiri oblika, Zvutka, označava postupak oslikavanja vlastitog primera narodne nošnje na tkanini (pomoću elemenata u obliku brojnih uzoraka hrvatske čipke) i potom njihovog stavljanja na zvrk u obliku drvene lutke - po kojima je igra i dobila ime. Drugi, pod nazivom Znatiželjna nit. podrazumeva postupak izrade raznih oblika od vune na drvenom pletivu. Pagus predstavlja izradu kompozicije od plastičnih materijala s prepoznatljivim uzorcima paške čipke. Poslednji, četvrti oblik pod nazivom Čičulin, temelji se na takmičarskoj igri u kojoj je cilj održati ravnotežu stalka, stavljajući na njegove vertikalne štapiće drvene kolutove različite veličine i težine. Sve igre pružaju slobodan prostor za izražavanje vlastitih kreativnih mogućnosti deteta, ali im ujedno pružaju i uvid u posebnosti i osnovne tehnike izrade nekih od najpoznatijih predmeta hrvatske narodne baštine.
Na prvoj radionici, u četvrtak, učestvovali su učenici 6.b razreda sa svojim razrednim starešinom, direktoricom i nastavnikom hrvatskog jezika, u a petak su učenici nižih razreda u Donjem Tavankutu, Gornjem Tavankutu i Ljutovu imali priliku zabaviti se i upoznati sa ovim jedinstvenim igračkama. Naši učenici su nekoliko sati predano i s velikom zainteresovanošću izrađivali vlastite oblike s uzorcima hrvatske narodne baštine.
Sudeći po dobrim utiscima učenika, nadamo se i budućim saradnjama s gospođom Tanjom Tandarom i njenim timom.Pogledajte galeriju slika

Ostavite odgovor