Workshop – kroatisches authentisches Spielzeug

U četvrtak i petak, 16. i 17. rujna, održane su radionice u školi. Voditeljica radionice, gospođa Tanja Tandara iz Zagreba, i njezin tim iz sektora kreativne industrije osmislili su, u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, nekoliko tipova programskih oblika za igru s motivima raznih hrvatskih tradicijskih obilježja.
Nastojeći očuvati sjećanje na neke od karakteristika kontinentalne i primorske hrvatske narodne baštine, izradili su igre s motivima paške čipke, raznim uzorcima veza na narodnim nošnjama, načinima pletenja vune te stalka koji je služio nekadašnjem čuvanju kruha. Pridajući svakoj od shema ime, dobivene su igre za djecu koje, povezujući poznate oblike za igru i simbole hrvatske baštine, ostvaruju poveznicu između učenja, stvaralaštva i igre.
Prvi od četiri oblika, Zvutka, označava postupak oslikavanja vlastitog primjera narodne nošnje na tkanini (pomoću elemenata u obliku brojnih uzoraka hrvatske čipke) i potom njihovog stavljanja na zvrk u obliku drvene lutke - po kojima je igra i dobila ime. Drugi, pod nazivom Znatiželjna nit. podrazumijeva postupak izrade raznih oblika od vune na drvenom pletivu. Pagus predstavlja izradu kompozicije od plastičnih materijala s prepoznatljivim uzorcima paške čipke. Posljednji, četvrti oblik pod nazivom Čičulin temelji se na natjecateljskoj igri u kojoj je cilj održati ravnotežu stalka, stavljajući na njegove okomite štapiće drvene kolutove različite veličine i težine. Sve igre pružaju slobodan prostor za izražavanje vlastitih kreativnih mogućnosti djeteta, ali im ujedno pružaju i uvid u osobitosti i osnovne tehnike izrade nekih od najpoznatijih predmeta hrvatske narodne baštine.
Na prvoj radionici, u četvrtak, sudjelovali su učenici 6. b razreda sa svojom razrednicom, ravnateljicom i nastavnikom hrvatskog jezika, u a petak su učenici nižih razreda u Donjem Tavankutu, Gornjem Tavankutu i Ljutovu imali priliku zabaviti se i upoznati sa ovim jedinstvenim igračkama. Naši učenici su nekoliko sati predano i s velikom zainteresiranošću izrađivali vlastite oblike s uzorcima hrvatske narodne baštine.
Sudeći po dobrim utiscima učenika, nadamo se i budućim suradnjama s gospođom Tanjom Tandarom i njezinim timom. Pogledajte galeriju slika

Schreibe einen Kommentar