Slatkiš za osmeh 2019


Učenički parlament je i ove godine organizovao humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica: Danijele Radnić i Ivane Vuković.
Tokom Dečije nedelje sakupljani su slatkiši za mališane iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu - čokolade, bombone, bananice i drugi slatkiši. Podela ovih skromnih, ali od srca pripremljenih poklončića, bila je danas, 11. oktobra, u prostorijama vrtića. Mališani i njihovi vaspitači nisu štedeli osmehe i zadovoljstvo, a pre svega - iznenađenje, ovim lepim gestom starijih drugara.
Cilj akcije bio je da obradujemo male drugare i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih.

Tekst: Ivana Vuković

Gosti iz Zagreba u našoj školi

U ponedeljak 07. oktobra je našu školu posetila delegacija iz Zagreba predvođena predsednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Dragom Prgometom.
Bila je to prilika za razgovor o perspektivama i mogućnostima budućih vidova saradnje o kojima se razgovaralo, na za tu priliku organizovanom okruglom stolu, u kome su učestvovali: Stanislava Stantić Prćić, direktorica škole - kao domaćin susreta, Drago Prgomet - predsednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, Tivadar Bunford - predsednik Skupštine Grada Subotice, Đula Ladocki - sekretar Skupštine Grada Subotice, Velimir Pleša - generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Lazar Cvijin - predsednik Izvršnog odbora HNV-a, Jasmina Stevanović - rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Grada Subotice, Ljiljana Dulić - direktorica Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, Mirjana Stevanović - direktorica Osnovne škole „Matko Vuković“ iz Subotice i Ivan Stipić - direktor Osnovne škole „Ivan Milutinović“ iz Subotice. Prve mogućnosti saradnje s tavankutskom i subotičkim školama u projektu „Međunarodna škola tehničkih veština“ predstavili su Josip Troha, kao glavni koordinator projekta, Ivan Jurić, potpredsednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Tomislav Stipanović, predsednik International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
U nastavku protokola učesnici su razgledali školu, a s posebnim zanimanjem obišli su kabinet Tehničke kulture koji je, zahvaljujući donacijama Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, opremljen savremenim mašinama i alatima, kao što su: Unimat basic, višenamenski alat za obradu drveta, mBot roboti, micro:bitovi i 3D printer - Creality Ender 3 pro. Upravo zahvaljujući ovakvoj opremi tavankutski učenici u nastavi upoznaju najsavremeniju tehnologiju i ostvaruju zapažene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima iz tehničke kulture.
Dogovorena saradnja će ovakvu nastavu još unaprediti, a učenicima i nastavnicima pružiti priliku za upoznavanje i razmenu iskustava s učenicima i kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja uključenih u predstavljeni projekat.

Vidi galeriju slika
Pogledaj video zapis

Ambijentalna nastava 7. i 8. razreda

Tokom dvodnevne ambijentalne nastave, učenici sedmog i osmog razreda su 03. i 04. oktobra 2019. godine, posetili nekoliko značajnih turističkih destinacija, u pratnji svojih nastavnika: Sonje Zvekić, Milene Predojević, Anite Kopilović, Miroslava Rauša i Slavka Benčika.
Prvog dana obišli smo planinu Avala i Avalski TV toranj. Zatim je usledila poseta arheološkom nalazištu „Viminacijum“ kod Kostolca, rimskog vojnog sedišta i glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije. U Viminacijumu smo, između ostalog, posetili i izložbu koju čine 18 bronzanih glava imperatora rođenih na prostoru Srbije i maketa rimskoga grada Viminacijuma. Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum predstavlja paleontološki park u kome su prezentovani mamuti otkriveni u površinskom kopu Drmnom, a na obodima rimskog lokaliteta. Najznačajniji nalaz predstavlja mamut, očuvan u celosti, poznat kao Vika.
Po dolasku u Despotovac smešteni smo u konačište „TLS Company“. Nakon večere usledilo je disko veče.

» Više...


Drugog dana u jutarnjim časovima obilazimo manastir Manasiju kojeg je podigao srpski despot Stefan Lazarević početkom XV veka. Manastir je poznat po resavskoj školi. U njemu su se skupljali monasi koji su negovali književnost i prepisivačku delatnost. U okviru posete održan je čas srpskog jezika i obrađena je pesma „Manasija“ Vaska Pope.
Usledio je obilazak Resavske pećine, naše najveće i najlepše pećine, u pratnji speleologa.
Potom stižemo u Svilajnac, gde smo posetili Prirodnjački centar Srbije, a učenicima je predstavljen spoj nauke, obrazovanja, istorije i turizma kroz izložbe Svet dinosaurusa, Životinje Afrike, Svet minerala i stena, Geološki vremeplov, Biodiverzitet Srbije, Mamut „Kika“, Geodiverzitet Srbije, Nebesko kamenje i Vulkan.
Prepuni pozitivnih utisaka vratili smo se za Tavankut.

» ...Manje

Tekst: Miroslav Rauš

Vidi galeriju slika

Dopisna matematička olimpijada

Na poziv Matematičkog društva „Arhimedes“, a u cilju popularizacije matematike i pripremanja za različita matematička takmičenja, učenice naše škole: Ana Davčik, odeljenje 6.b, i Petra Mačković, odeljenje 5.b, učestvovale su na četrnaestoj dopisnoj matematičkoj olimpijadi.
Obe učenice su se plasirale u 2. kolo, sa osvojenim maksimalnim brojem bodova. Mentor učenicama je Ivana Vuković.
Čestitamo našim učenicima i želimo im puno sreće u daljem takmičenju.

Tekst: Ivana Vuković

Poklon učenicima u Ljutovu

Početkom školske godine MZ Ljutovo je  obradovala poklonom (donacijom) školskog pribora, kako za potrebe đaka tako i za potrebe nastavnog i nenastavnog osoblja, našu školu u Ljutovu. Učenici koji su slabijeg materijalnog stanja dobili su đačke torbe pune potrebnog pribora za školu (sveske, pernica, blok), dok su učiteljice dobile potreban materijal za rad sa đacima, koji će iskoristiti za stvaranje i razvijanje njihovih kreativnosti.
Zahvaljujemo članovima MZ Ljutovo koji su učenicima i njihovim učiteljicama početak ove školske godine učinili lepšim.
Učenici od 1. do 4. razreda i učiteljice: Zora Sloboda, Slavica Kovačević i Slavica Pokornić zahvaljuju na poklonu.

Tekst: Slavica Pokornić

Riječani posetili našu školu

U poseti našoj školi su, od 26. do 29. septembra, boravili učenici, nastavnici i direktorica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani su u Tavankut došli saradnjom dveju škola u realizaciji projekta „Povratak u budućnost“ koji finansira Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Cilj projekta je razmeniti znanja o nasleđu i tradiciji krajeva iz kojih učesnici potiču, a učenici su, družeći se i učestvujući u osmišljenim radionicama, proveli tri nezaboravna dana.
Gosti su naučili kako se izrađuju ukrasni predmeti od slame, što je tradicionalna tehnika koja se posebno neguje u tavankutskoj školi, a sami su predstavili tehniku izrade ukrasa za maske, vrlo popularne u Hrvatskom primorju, koje je nadaleko poznato po svojim karnevalskim običajima. Pored toga Riječani su i bolje upoznali Tavankut, a najvažnnije su znamenitosti potom i mapirali. Posetili su i župnu crkvu Srca Isusova gde ih je dočekao župnik i u kratkom izlaganju im ispripovedao istoriju župe, župne crkve, ali i samog mesta. Boravak u Tavankutu Riječani su iskoristili i za obilazak IX Festivala voća gde su pogledali i aplauzim pozdravili predtavu „Dobro stablo“ u izvođenju tavankutskih učenika.Nakon festivala, gosti su u pratnji svojih domaćina obišli zoološki vrt na Paliću, a potom i uže središte grada Subotice razgledavši franjevačku crkvu, Gradsku kuću, sinagogu i katedralu.
Susret je završen uverenjem u nastavak započete saradnje, o čijem se sadržaju dogovaralo i u ovoj prilici.