Svi Gupčevi jezici

Melisa Gadžur i Ivan Vuković su učestvovali, 6. februara 2019. godine, u interaktivnom susretu Svi Gupčevi jezici, koju je organizovala OŠ „Matija Gubec“ iz Zagreba, u sklopu projekta In Medias ReStart s ciljem da se povežu sve škole koje nose naziv Matije Gupca.
U okviru interaktivnog e-časa smo se konferencijski povezali sa školama koje nose ime Matija Gubec iz: Čeminca, Gornje Stubice, Jarmine, Magadenovca, Piškorevaca i, malopre spomenutog, Zagreba. Predstavili smo aktivnosti naše škole (slamarstvo, Dužijancu i roljanje) na bunjevačkoj ikavici, te smo na taj način predstavili ostalim učesnicima običaje i tradiciju bunjevačkih Hrvata.
Učenici svih škola sa zanimanjem su pratili predstavljanja, te se nadamo da će takvi virtuelni susreti postati tradicija svake godine oko 9. februara, na dan kada se odigrala završna bitka Seljačke bune.

Takmičenje „Čitanjem do zvijezda“

I ove godine smo u našoj školi sproveli takmičenje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Reč je o takmičenju koje je pokrenula Hrvatska mreža školskih bibliotekara u sklopu projekta „Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja“, a čiji je cilj okupiti učenike i razvijati njihove čitalačke navike.
U našoj školi snage je odmerilo šest učenika, a najbolje tri učenice predstavljaće našu školu u sledećem krugu takmičenja (međuškolsko takmičenje) koje očekujemo za mesec dana. Njihove rezultate i poredak donosimo u nastavku:
1. mesto: Martina Vuković: 22/45;
2. mesto: Melisa Gadžur: 20/45;
3. mesto: Rahela Šteković: 14/45;
4. mesto: Ivan Vuković: 13/45;
5. mesto: Dario Vojnić Hajduk; 12/45.
Čestitamo našim učenicima na ostvarenim rezultatima, a najboljim učenicima želimo uspeh u daljem takmičenju.

Školska slava

U subotu, 26. januara 2019. godine, našoj školi obeležena je školska slava Sveti Sava. Svi zasposleni, učenici i roditelji uživali su u prigodnom programu koji su priredili učenici viših i nižih razrereda, zajedno svojim nastavnicima i učiteljima.
Prva proslava Svetog Save, školske slave, bila je u Sremskim Karlovcim 1735. godine, kada je i prvi put pevana himna „Uskliknimo s ljubavlju“. Knez Miloš Obrenović je 13. januara 1823. godine doneo zakon po kojem se Sveti Sava mora proslavljati u svim školama, a tako je i danas.
(Vidi galeriju slika)

Tekst: S.I.K.

Sveti Sava

Škole u Srbiji obeležavaju danas školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.
Savindan je ujedno i slava mnogih porodica i institucija.
Praznik Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića i proslavljao se kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.
Posle skoro poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Međunarodni dan zagrljaja

U ponedeljak, 21.1.2019. godine, obeležen je Međunarodni dan zagrljaja. Tim povodom su članovi Učeničkog parlamenta naše škole organizovali akciju deljenja besplatnih zagrljaja u centru Subotice. Građani su bili vidno iznenađeni i uglavnom su sa zadovoljstvom prihvatali i uzvraćali zagrljaj. Učenici su delili i flajere i srca prijateljstva koje su pripremili u školi zajedno sa svojim nastavnicima.
Nadamo se da će sledeće godine biti još više zagrljaja, ne samo ovog dana, već i svakog dana u godini.
Zagrljaj ne košta ništa, a znači mnogo. (Vidi galeriju slika)

Tekst: S.I.K.

Erazmus plus

U četvrtak, 20. decembra 2018. godine, našu školu su posetile Nevena Aleksić i Helena Milošević Momčilov iz OŠ “Ivan Milutinović” iz Višnjice, jedne od prvih škola osnovanih na teritoriji Beograda.
Razlog posete je podela iskustava u vezi sa pisanjem projekata u okviru Erazmus plus programa. Grupa nastavnika u ovoj školi je učestvovala u izradi jedinstvenog projekta Mudriji zajedno, čija je polazna osnova pronalaženje modela za uvođenje projektne nastave u redovnu praksu i ukazivanje na mogućnosti praktičnog povezivanja usvojenih sadržaja iz najraznorodnijih oblasti. Projekat je podržala nacionalna agencija Tempus i sufinansiran je od strane Erazmus plus programa.
Gošće su veoma iskreno i detaljno podelile svoja iskustva, počevši od pripremne faze pisanja projekta, sve do implementacije istog u nastavnom procesu, na čemu smo im neizmerno zahvalni te se nadamo nastavku saradnje.
Za više informacija o školi iz Višnjice i samom projektu posetite sledeći Link.

Tekst: Miroslav Rauš

Slatkiš za osmeh


Učenički parlament škole organizovao je humanitarnu akciju Slatkiš za osmeh, uz podršku nastavnica Danijele Radnić i Sandre Ilić Kostić.
Naime, tokom prethodne nedelje sakupljali su se slatkiši za decu iz vrtića Petar Pan u Donjem Tavankutu. Svako ko je bio u mogućnosti doneo je čokoladicu, bananicu ili neki sličan slatkiš, a nakon završetka akcije napravljeni su paketići za svako dete u vrtiću.
Podela ovih skrommih, ali od srca pripremljenih poklončića, održana je 5. decembra u prostorijama vrtića. Sva deca i njihovi vaspitači bili su prijatno iznenađeni ovim gestom i nisu štedeli svoje osmehe.
Cilj akcije bio je da obradujemo naše mališane i da im pokažemo da njihovi veliki drugari misle na njih. (Vidi galeriju slika)

Tekst: S.I.K.

Njive detinjstva

U okviru obeležavanja Godine hrvatskih velikana u Vojvodini, učenici naše škole, koji pohađaju predmete Hrvatski jezik i Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, učestvovali su na likovnom i literarnom konkursu Njive djetinjstva. Reč je o konkursu koji je, povodom stote godišnjice rođenja pesnika Jakova Kopilovića, raspisala Hrvatska riječ u saradnji s ostalim hrvatskim institucijama, zajednicama i pojedincima.
Tom je priilikom u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici, u četvrtak, 29. novembra. u 19,00 časova organizovan prigodan program i dodela diploma, nagrada, pohvalnica i utešnih nagrada učenicima koji su učestvovali na konkursu.
Nagrađeni su i pohvaljeni sledeći učenici:
Diplomu i nagradu za likovni rad osvojila je Marijana Skenderović, 2.a razred (3. mesto). Pohvalnice i utešne nagrade za likovne radove osvojili su učenici Bojan Šefer (3.a razred) i Ivana Kaić (2.a razred).
Diplomu i nagradu za literarni rad osvojile su učenice Ana Skenderović, 8.c razred (2. mesto) i Vanja Dubajić, 7.b razred (3. mesto). Pohvalnice i utešne nagrade za literarne radove osvojili su: Nikola Juhas (8.b razred), Valentina Ostrogonac (7.a razred), Ante Balažević (5.b razred), Tomislav Nimčević (7.b razred), Ivan Vuković (7.a razred), Deni Čupak (7.b razred), Dragana Pokornik (8.a razred), Rahela Šteković (8.a razred) i Dario Vojnić Hajduk (8.a razred).
Osim u vrednim nagradama, učenici su uživali i u filmu o Jakovu Kopiloviću, kai u njegovim pesmama.

Prevod:ADM