Učešće učenika na međunarodnom takmičenju „Dabar“

Dabar“ je međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti, koje se već dugi niz godina organizuje i u Srbiji.
Školski nivo takmičenja se održava u školama online. Učenici naše škole-Nemanja Saulić (6.a), Dušan Ištvanov (6.a) i Ana Davčik i Andreas Damjanoski (8.b), odlučili su da se ove godine okušaju u zanimljivim logičkim zadacima i tako pokažu svoje poznavanje informatike i računarstva.
Takmičenje je otvoreno do kraja nedelje, te se rezultatima i nagradama ili pohvalama nadamo sledeće nedelje.

Tekst: Biljana Vojnič Hajduk

Međunarodni dan tolerancije

Iako je tolerancija nešto što je prisutno na svakom školskom času, danas su učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda, u Gornjem Tavankutu, obeležili Dan tolerancije na poseban način.
Kroz raznovrsne aktivnosti učenici su uočavali razlike i sličnosti među ljudima i značenje reći tolerancija. Imali su prilike da komuniciraju samo izrazom lica i pokretima tela, a zatim su učestvovali i u likovnoj radionici. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Tatjana Nimčević

Predstavnice naše škole u Tivtu

Na poziv gospođe Ljerke Sindik iz NVU-a „Gjurgjevo brdo” iz Tivta, direktorica škole Stanislava Stantić Prćić i voditeljka učeničke zadruge Ivana Vuković, prezentovale su radionicu izrade predmeta od slame i semenki.
Radionice je posetila sekretarka za drušvene delatnosti, opštine Tivat, Borka Mršulja i Ivana Petković sa saradnicima iz OŠ „Drago Milović” iz Tivta i uz prisustvo: direktorice Mladene Soldat Ivović, učiteljice Nevenke Saveljić i Valentine Sertić dopunske škole hrvatskog jezika.
Učenici su prvo naučili kakva slama je potrebna da bi je mogli uspešno oblikovali, a zatim su svoje znanje primenili ukrašavajući oznake za čitanje ili straničnike, koje su upotpunili svojim porukama. Potom su, u moru zrnevlja i semenki, tražili boje kojima će ispuniti različite oblike, a među njima su najčešći bili - upravo, oni primorski.
Tokom boravka u Tivtu posetili smo Generalni konzulat Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gde nas je srdačno dočekala generalna konzulka Jasminka Lončarević, sa kojom smo razgovarali o značaju zajedničkih projekata i podršci Središnjeg državnog ureda.
Na poziv voditeljke radio Dux-a upoznali smo širu javnost sa radom naše škole i učeničke zadruge.
Sudeći po dobrim utiscima učenika, možemo zaključiti da smo obnovili stara prijateljstva i udružili se u kreativnosti. Zbog toga se nadamo dogovorenom zajedničkom projektu posete tavankutske dece deci Boke Kotorske. Pogledajte galeriju slika.

Svetski dan kravate

Naša škola je 18. oktobra obeležila Svetski dan kravate.
Dan kravate se slavi u Republici Hrvatskoj počev od 18. oktobra 2003. godine, a naša škola je nastavila dugogodišnju tradiciju obeležavanja ovog dana.
Dan je započeo uvodom učenika 5.a razreda o najznačajnijim obeležjima kravate.
Nastavnik hrvatskog jezika, Bruno Dronjić, uputio je učenike u turbulentnu istoriju kravate u 20. veku. U praktičnom delu, učenici viših razreda, su izrađivali sopstvene kravate - origami tehnikom.
Učenici nižih razreda, sa nastavnicom Hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture - Josipom Kojić, upoznali su značaj i istoriju kravate, ukrašavali pano i pravili čestitke u obliku košulje i ukrasili ih kravatom - pronalaskom Hrvata. Pogledajte galeriju slika.

Svetski dan jabuke

Svetski dan jabuke obeležen je u našoj školi nizom aktivnosti sa đacima mlađeg i starijeg uzrasta.
Učenici 4.b razreda su posetili voćnjak, učenika Andreja Davčika, u Gornjem Tavankutu. Učestvovali su u berbi jabuka, te nabrali i pripremili jabuke za celu školu u saradnji sa učiteljicom Mirjanom Savanov.
Učenici petog i šestog razreda, koji pohađaju izborni predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, pripremili su materijal za veliki školski pano.
U aktivnostima je učestvovao i Učenički parlament u saradnji sa nastavnicom Danijelom Radnić.
Tokom ovih dana sadržaji pojedinih nastavnih predmeta su tematski usklađeni. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Mirjana Savanov

Gornji Tavankut

Pošto se ovaj datum tradicionalno obeležava u našoj sredini - obeležen je i u školi u Gornjem Tavankutu.
Učenici 1.c i 2.c razreda su se upoznali sa poslovicama i zagonetkama vezanim za jabuku, a zatim su se i likovno izrazili na istu temu. Učenici 3.c i 4.c razreda su izrađivali voćne aranžmane od jabuka i grožđa. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Tatjana Nimčević

Dan kravate u Gornjem Tavankutu

Svim učenicima je kroz kratku priču predstavljen nastanak kravate, kao odevnog dodatka. Kravata je nastala od marame u 17. veku. U Hrvatskoj su maramu, devojke i žene, vezivale momcima i muževima oko vrata prilikom njihovog polaska u rat. Te marame su najčešće bile od lanenog platna i čipke, a kod imućnijih porodica i svilene. Imale su, pored simbolike uzajamne vernosti, svoju praktičnu svrhu. U borbi bi često čuvale vrat vojnika jer bi oštrica mača jednostavno skliznula niz svilenu maramu - ne izazivajući posekotine. Kraavata kao vojni odevni predmet, od polovine 17. veka, ulazi na francuski dvor. Danas se kravate nose u celom svetu i obavezni su odevni dodatak muškarcima u poslovnim i svečanim prilikama.
U 2.c razredu su učenici doneli kravate od kuće. Vežbali su vezivanje čvora i crtali su kravatu, kakvu bi oni želeli.
Učenici 3.c i 4.c razreda su uradili malo složeniji zadatak - izradili su košuljice i kravate origami tehnikom.

Tekst: Tatjana Nimčević

Svetski Dan hleba

Danas (petak - 15. oktobar) smo u Gornjem Tavankutu, raznovrsnim aktivnostima, obeležili Svetski Dan hleba, koji se obeležava svake godine 16. oktobra.
U korelaciji sa Srpskim jezikom i obrađenim tekstom Dragana Lukića: Joca vozi trolejbus, učenici 1.c razreda su, isto kao i Joca, na prvom času jeli palačinke. Nikola Skenderović i Teodora Pejić su objasnili postupak spravljanja palačinki, koji su uradili kao domaći zadatak po izboru.
Svi učenici su dobili simboličan poklon od škole - hlepčić sa poslovicom. Porazgovarali smo o značenju istih, kao i o tome da hleb, od pšeničnog ili kukuruznog brašna, nije osnovna namirnica u svim kulturama i da se u Kini, na primer, umesto hleba jede pirinač. Učenici su u ruci držali kineske štapiće, pogledali smo kratak video o kineskim gradovima i video materijal Kineski u tri minuta, gde smo čuli kako se pozdravlja na kineskom jeziku i videli kinesko pismo.
Pravili smo i peciva od papira. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Tatjana Nimčević