Technique and technology

U OŠ „Pionir“ u Starom Žedniku održano je okružno takmičenje iz Tehnike i tehnologije.
Na takmičenju je učestvovalo 23 učenika iz 7 osnovnih škola sa teritorija Subotice i Bačke Topole. Učenici su bili razvrstani u pet disciplina. Proveravalo se teoretsko i praktično znanje učenika. U teoretskom delu učenici su pisali test na kome su mogli osvojiti najviše 50 bodova, dok su na praktičnom delu izrađivali razne modele i makete od kartona, lima, ili su sastavljali strujna kola. Na praktičnom delu učenici su mogli osvojiti, takođe, najviše 50 bodova.
Našu školu predstavljao je učenik 8.a odeljenja Dušan Ištvanov, koji je u okviru svoje discipline (učenici osmih razreda), sa 94 osvojena boda - od maksimalnih 100 bodova, osvojio prvo mesto. Ovim se uspehom plasirao na republičko takmičenje. Mentor učenika je nastavnik Tehnike i tehnologije Branko Stantić. Republičko takmičenje će biti održano sredinom maja u Beogradu.
Želimo Dušanu puno uspeha na republičkom takmičenju.

Competition

Our students participated in contest „Wealth of Diversity". Students from 5th grades participated in 12th International Art and Writing Contest „Wealth of Diversity". The theme of this year's contest is „In someone else’s shoes". The goal is for them to understand and accept the existence of different views, feelings and positions in which everyone can find themselves, and to develop empathy from an early age.

Translation: Svetlana Pribičević

World Theaters Day

Poruka za Svetski dan pozorišta

Na času dramske sekcije pročitali smo poruku za Svetski dan pozorišta 2024. godine, koju je napisao norveški dramski pisac Jun Fose, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Učenici su razgovarali o temama koje je Fose svojom porukom otvorio ističući ulogu i važnost umetnosti u životu pojedinca i zajednice. Podelili smo jedni s drugima razloge zbog kojih volimo da glumimo i razmišljali smo o tome kako umetnost čini da prevaziđemo vlastite granice i postanemo bolji. Poslednje rečenice poruke odzvanjaće u nama još dugo, a one glase ovako: Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti - jednostavno je. Umetnost je mir.

Učenici u Narodnom pozorištu Subotica

Nizom različitih aktivnosti ove godine obeležavamo Svetski dan pozorišta. Učenici i zaposleni naše škole bili su na predstavi Ne očajavajte nikad - Branislava Nušića u Narodnom pozorištu u Subotici. Pogledali smo komediju intrige barda srpske književnosti Branislava Nušića, nasmejali smo se veštoj igri glumaca i duhovitoj režiji. Razvijamo i negujemo naviku posećivanja kulturnih i umetničkih sadržaja kojom proširujemo znanja i obogaćujemo unutrašnji svet.

Croatian language

15. ožujka 2024. godine u Osnovnoj školi ,,Vladimir Nazor“ u Đurđinu održano je natjecanje iz Hrvatskog jezika i jezične kulture. Natjecanje se odnosilo na učenike sedmih i osmih razreda. Natjecanje je počelo u 9 sati rješavanjem testova, to je trajalo 90 minuta. Oko 11 sati stigli su konačni rezultati. Svaki test sastojao se od 20 bodova, za prolaz je bilo potrebno ostvariti 10. Na natjecanju su sudjelovali učenici Subotice, Male Bosne, Bačkog Monoštora, Đurđina i Tavankuta. Tavankutsku školu predstavljao je učenik 7.a razreda Ivan Kolar. Učenik nažalost nije prošao u daljnji krug natjecanja, ali na završnoj svečanosti dobio je zahvalnicu kao poticaj za daljnje sudjelovanje.

Day of pink t-shirts

U svetu poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja - Dan ružičastih majica, obeležen je i ove godine u našoj školi. Predstavnici Forum-teatra i Vršnjačkog tima priredili su skeč kojim su skrenuli pažnju na značaj uvažavanja i poštovanja različitosti.
Đaci su nas tom prilikom podsetili i da se ovaj dan obeležava još od 2007. godine, kada je jedan učenik u Kanadi pretrpeo nasilje u vidu ismevanja i ruganja zbog toga što je obukao roze majicu. U znak podrške, sutradan su mnogi došli u školu u ružičastim majicama, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Predstavnici Učeničkog parlamenta su uredili pano ističući da su tolerancija, zajedništvo i ljubav vrednosti koje naročito negujemo u našoj školi, dok su učenici i zaposleni takođe obukli roze majice sa ciljem da se vršnjačkom nasilju stane na put.

The poet of my people

U Gradskoj knjižniciu Subotici održana je Zonska smotra recitatora Pjesniče naroda mog, na kojoj je sudjelovala i naša učenica osmog razreda Lara Prćić.
Od dvadeset sedam natjecatelja srednjeg uzrasta iz: Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Ade, Sente, Malog Iđoša, Sombora i Apatina - Lara je odabrana među sedam najboljih. Time se plasirala na 54. Pokrajinsku smotru recitatora, koja će biti održana u Sečnju 20. travnnja, gdje će učenici iz škola širom Vojvodine kazivati poeziju na srpskom, mađarskom, hrvatskom, rusinskom, slovačkom, rumunskom i romskom jeziku.
Negujući lijepu riječ, đaci kroz ovakve manifestacije razvijaju toleranciju i uvažavanje različitosti.
Učenicu je pripremala nastavnica Srpskog jezika i književnosti Nevena Ivić.
Čestitamo obema, a Lari želimo uspešan nastup u Sečnju!

The work of mercy in our school yard

Radnom akcijom prikupljanja lišća, u unutrašnjem dijelu školskog dvorišta, učenici su ponovno pokazali da imaju veliko srce i otvorene ruke za bližnjega u potrebi. Ovoga puta smo pomogli našim teticama u higijeni dvorišta. Dvorište je ogromno i odlično za slobodnu igru školske djece, a ovog puta je bilo primjerom kako djeca mogu pomoći svojim radom - odraslima. Pedesetak učenika od 5. do 7. razreda grabilo je lišće, nosilo ga u kolicima, melo staze, uz to zabavljalo se, slušalo muziku, jelo mekike i bunardžije, pilo soka. Osmijeh na licima i žustrina u radu, rastjerala je sve kišne oblake i ostao je samo dobar osjećaj uspjeha u radu. Svi učesnici su bili zadovoljni i poželjeli su neku novu radnu akciju. Kao vjeroučiteljica, mogu biti presretna kada vidim djela milosrđa među učenicima. Ova korizma 2024. ima svoje plodove. You look at the picture gallery.

Tekst: Zorica Svirčev