Sucht

Bolesti zavisnosti postaju sve veći problem kod mladih. Granica kada se alkohol, duvan ili droge prvi put konzumiraju se sve više spušta i sve je više dece koja veoma rano imaju ozbiljne probleme koji ostavljaju posledice za ceo život. Zbog toga su našu školu posetili predstavnici Policijske uprave iz Subotice i predstavili svoj rad. Oni su sa učenicima osmih razreda razgovarali o problemima zavisnosti, a potom su učenici imali priliku da isprobaju naočare za simulaciju dejstva alkohola i psihoaktivnih supstanci. Svrha korišćenja ovih naočara u edukaciji naše dece jeste pružanje mogućnosti da se u svesnom stanju uvide stvarni uticaji alkohola i opojnih droga na psihofizičko stanje. Pomenuto iskustvo služi kao podsetnik da se to nikako ne čini, a ovo predavanje je bilo poučno za sve. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Oderberry -Saft

Učenici 2.b odeljenja su, zajedno sa svojom učiteljicom Mirjanom Savanov, i ove godine rado učestvovali u radionici pravljenja soka od zove. Kako je radionica trajala dva dana, u pomoć su im pritekli i drugari iz produženog boravka. Prvog dana radionice obrali su zovu, prelili je vodom i ostavili da prenoći. Narednog dana, uz pomoć kuvarice Anice, u proceđeni sok dodali su šećer i limuntus i tako dobili ukusan sirup. Jedva čekamo da se, u toplim danima koji nam stižu, okrepimo ukusnim sokom koji su pripremili naši vredni učenici. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Mathematik

U subotu - 10. februara, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić" na Paliću, je održano je Opštinsko takmičenje iz Matematike. Učestvovalo je 10 učenika naše škole, od kojih su se na Okružno takmičenje plasirali: Milovan Milovac (3.b), i Nađa Bedeković (5.b).
Pohvaljujem sve učenike koji uložili trud i došli na takmičenje.

Serbische Sprache und Sprachkultur

Okružno takmičenje

Na Okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture, koje je održano u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Subotici, naše učenice ostvarile su odličan rezultat.
Nađa Bedeković, učenica 5.b, osvojila je drugo, dok je Lara Prćić, učenica 8.b, zauzela treće mesto. Kako se republički nivo takmičenja organizuje samo za učenike 7. i 8. razreda koji su osvojili prvo i drugo mesto na okružnom, one nažalost ne nastavljaju takmičenje.
Čestitamo učenicama i nastavnici Neveni Ivić na zapaženom uspehu, te im želimo da nastave da neguju i izučavaju svoj maternji jezik.

Opštinsko takmičenje

U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ održano je Opštinsko takmičenje iz Srpskog jezika i jezičke kulture.
Našu školu predstavljale su učenice: Nađa Bedeković i Lucija Babijanović (5.b), Nikolina Đukić i Teodora Vujković (6.b), Lucija Skenderović i Jana Rudinski (7.b) i Lara Prćić (8.b), sa svojim nastavnicama: Nevenom Baštovanović i Nevenom Ivić.
Osvojivši 16 bodova i treće mesto, na okružni nivo takmičenja plasirala se Nađa Bedeković.
Čestitamo svim učenicama na uloženom trudu da ostvare što bolji rezultat, a Nađi želimo sreću u višem rangu takmičenja!

Der Welttag der Höflichkeit

Prije točno 25 godina - 13.11.1998. godine, u Tokiju je, na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, održana prva Konferencija o ljubaznosti na kojoj je donesena deklaracija koja promovira univerzalne vrijednosti - poštivanje osobnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti. Naša šola je obilježila ovaj dan s nekoliko aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici 3.b i 1.a razreda. Učiteljica Slavica Kovačević je sa svojim učenicima pripremila poučnu priču Ljubazni lav, koju su pročitali pred drugim učenicima ispred tematskog panoa kojeg su zajedno uredili s vjeroučiteljicom Zoricom Svirčev. Poruke o ljubaznosti izvlačili su iz kutije i ljepili ih u veliko crveno srce. Zatim su nakon provjerenog znanja o ljubaznosti bili nagrađeni fotografiranjem u ramu koji je imao izgled ljubaznog lava. Zadovoljstvo djece je bilo očito. Svi vam skupa poručujemo: Ljubaznost ne košta ništa, ali vrijedi mnogo. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

„Marys Mahlzeiten”

Sproveli smo humanu akciju prikuplanja novčanih sredstava za Marijine obroke, odnosno za gladnu djecu svijeta. Prvi sati na kojima sam djeci predstavila viziju M.O. bili su veoma emotivni i djeca su pokazala svoju empatiju i konkretnu ljubav prema gladnoj djeci, tako što su donirala novac za njih. Ravnateljica škole radosno je prihvatila akciju i spremno je podržala. Odjeci djelotvorne ljubavi pomoći konkretno svojim odricanjem nekome tko nije blagoslovljen kao ja, po svoj prilici neće stati sa korizmom jer se djeca organiziraju kako bi mogla prikupljati donacije kroz cijelu godinu za gladnu djecu svijeta. Njihove razne poduzetničke ideje zaista vesele i ohrabruju. Možemo biti zaista sretni i ponosni na našu djecu. Magnus MacFarlane-Barrow je osnivač i izvršni direktor humanitarne udruge Marijini obroci, neprofitne organizacije, koja svakog školskog dana osigurava hranljive obroke koji mijenjaju živote nekoj od najsiromašnije djece na svijetu. Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za 2.429.182 djece u 18 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo spriječavaju djecu u stjecanju obrazovanja. Samo 22 € dovoljna su kako bi jedno dijete primalo hranljive obroke na mjestu obrazovanja tijekom cijele školske godine. Sa našim prikupljenim donacijama brojka spašene djece je porasla - škola je spasila od gladi 22 djeteta, na godinu dana.

Frühlingsfest

Učenički parlament naše škole je, nakon veoma uspešne žurke povodom Dana zaljubljenih, ovog puta organizovao Prolećnu žurku kojoj su prisustvovali učenici sedmih i osmih razeda.
Đaci su se potrudili i ukrasili učionicu, doneli sokove i gickalice, te pripremili listu pesama i ozvučenje. Da sve protekne u najboljem redu, bile su zadužene dežurne nastavnice: Dragana Stešević, Nevena Ivić i Ivana Horvat. Uz mnogo smeha, plesa, šale i druženja, žurka je nakon tri sata privedena kraju, a učenici su puni pozitivnih utisaka napustili školu.
Ovo druženje bilo je uvertira pred raspust, te svima želimo da se lepo odmore i pripreme za izazove koji ih čekaju kada se vrate u školske klupe. Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Der Dichter meines Volkes

Pokrajinska smotra recitatora

Lara Prćić, učenica 8.b razreda, učestvovala je na 54. Pokrajinskoj smotri recitatora Pesniče naroda mog u Sečnju, koju organizuju Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Obrazovno-kulturni centar Sečanj.
Na završnoj smotri najboljih recitatora Vojvodine, usled jake konkurencije od 44 učesnika srednjeg uzrasta, Lara je ostala bez plasmana na republički nivo takmičenja.
Pokazala je izraziti trud i rad u proteklom periodu, na čemu joj čestitamo i želimo da tako nastavi!


U Gradskoj knjižniciu Subotici održana je Zonska smotra recitatora Pjesniče naroda mog, na kojoj je sudjelovala i naša učenica osmog razreda Lara Prćić.
Od dvadeset sedam natjecatelja srednjeg uzrasta iz: Subotice, Bačke Topole, Kanjiže, Ade, Sente, Malog Iđoša, Sombora i Apatina - Lara je odabrana među sedam najboljih. Time se plasirala na 54. Pokrajinsku smotru recitatora, koja će biti održana u Sečnju 20. travnnja, gdje će učenici iz škola širom Vojvodine kazivati poeziju na srpskom, mađarskom, hrvatskom, rusinskom, slovačkom, rumunskom i romskom jeziku.
Negujući lijepu riječ, đaci kroz ovakve manifestacije razvijaju toleranciju i uvažavanje različitosti.
Učenicu je pripremala nastavnica Srpskog jezika i književnosti Nevena Ivić.
Čestitamo obema, a Lari želimo uspešan nastup u Sečnju!