Čepom do osmijeha

Učenici i zaposlenici naše škole nastavili su tradiciju prikupljanja čepova za recikliranje i time dali svoj doprinos ekološko-humanitarnoj akciji Čepom do osmijeha koja za cilj ima kupovinu pomagala djeci sa smetnjama u razvoju. Uključivanjem učenika u ovakve aktivnosti razvijamo empatiju koja je presudna za stvaranje suosećjanja prema drugima.

Vatrogasci

Svima je bezbednost važna, pa i najmlađi moraju imati barem osnovno zanje o tome kako se sačuvati u opasnim situacijama.
Zbog toga je našu školu posjetio predstavnik Vatrogasne čete iz Subotice. On je učenicima nižih razreda održao predavanje o bezbednosti. Predavač je najprije djeci predočio da su oni vatrogasci i spasioci, jer djeluju u slučaju požara, zemljotresa, poplava i drugih opasnih situacija u kojima se možemo naći. Detaljno je objasnio kako se u kojoj od ovih situacija postupa kako ne bismo ugrozili sebe i druge i kako vatrogascima-spasiocima možemo pomoći da što bolje obave svoj posao. Djeca su aktivno sudjelovala u predavanju, iznoseći svoja iskustva u sličnim situacijama. Predavanje je bilo poučno za sve. Saznali smo i neke činjenice o opasnim situacijama koje do sada nismo znali. Djeci je pažljivo i detaljno objašnjeno kako se mogu sačuvati u kojoj situaciji, uz opomenu da se ne pokušavaju stavljati u uloge supreheroja jer tako dodatno mogu ugroziti i sebe i druge.
Vrijedno znanje i podjeljeno iskustvo djeca će čuvati u svojim glavicama uz nadu da im nikad neće zatrebati.

Tekst: Ana Kopunović Legetin

Bolesti ovisnosti

Bolesti ovisnosti postaju sve veći problem kod mladih ljudi. Granica kada se alkohol, duhan ili droge prvi put konzumiraju sve se više spušta i sve je više djece koja veoma rano imaju ozbiljne probleme koji ostavljaju posljedice za cijeli život. Zbog toga su našu školu posjetili predstavnici Policijske uprave iz Subotice i predstavili svoj rad.
Oni su s učenicima osmih razreda razgovarali o problemima ovisnosti, a potom su učenici imali priliku isprobati naočale za simulaciju djelovanja alkohola i psihoaktivnih supstanci. Svrha korištenja ovih naočala u obrazovanju naše djece jest pružanje mogućnosti da se u svjesnom stanju uvide stvarni utjecaji alkohola i opojnih droga na psihofizičko stanje.
Spomenuto iskustvo služi kao podsjetnik da se to nikako ne čini, a ovo predavanje bilo je poučno za sve. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić

Sok od zove

Učenici 2.b odjela su, zajedno sa svojom učiteljicom Mirjanom Savanov, i ove godine rado sudjelovali u radionici spravljanja soka od zove. Kako je radionica trajala dva dana, u pomoć su im pritekli i drugari iz produženog boravka. Prvog dana radionice obrali su zovu, prelili je vodom i ostavili da prenoći. Narednog dana, uz pomoć kuvarice Anice, u proceđeni sok dodali su šećer i limuntus i tako dobili ukusan sirup. Jedva čekamo da se, u toplim danima koji nam stižu, okrepimo ukusnim sokom koji su spravili naši vrijedni učenici. Pogledajte galeriju slika.

Matematika

U subotu - 10. veljače, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić" na Paliću, je održano je Općinsko natjecanje iz Matematike. Sudjelovalo je 10 učenika naše škole, od kojih su se na Okružno natjecanje plasirali: Milovan Milovac (3.b), i Nađa Bedeković (5.b).
Pohvaljujem sve učenike koji uložili trud i došli na natjecanje.

Srpski jezik i jezična kultura

Okružno natjecanje

Na Okružnom natjecanju iz Srpskog jezika i jezične kulture, koje je održano u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Subotici, naše učenice ostvarile su odličan rezultat.
Nađa Bedeković, učenica 5.b, osvojila je drugo, dok je Lara Prćić, učenica 8.b, zauzela treće mjesto. Kako se republički nivo natjecanja organizira samo za učenike 7. i 8. razreda koji su osvojili prvo i drugo mjesto na okružnom, one nažalost ne nastavljaju natjecanje.
Čestitamo učenicama i nastavnici Neveni Ivić na zapaženom uspjehu, te im želimo da nastave da neguju i izučavaju svoj maternji jezik.

Opštinsko natjecanje

U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ održano je Opštinsko natjecanje iz Srpskog jezika i jezične kulture.
Našu školu predstavljale su učenice: Nađa Bedeković i Lucija Babijanović (5.b), Nikolina Đukić i Teodora Vujković (6.b), Lucija Skenderović i Jana Rudinski (7.b) i Lara Prćić (8.b), sa svojim nastavnicama: Nevenom Baštovanović i Nevenom Ivić.
Osvojivši 16 bodova i treće mjesto, na okružni nivo natjecanja plasirala se Nađa Bedeković.
Čestitamo svim učenicama na uloženom trudu da ostvare što bolji rezultat, a Nađi želimo sreću u višem rangu takmičenja!

Svjetski dan ljubaznosti

Prije točno 25 godina - 13.11.1998. godine, u Tokiju je, na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, održana prva Konferencija o ljubaznosti na kojoj je donesena deklaracija koja promovira univerzalne vrijednosti - poštivanje osobnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti. Naša šola je obilježila ovaj dan s nekoliko aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici 3.b i 1.a razreda. Učiteljica Slavica Kovačević je sa svojim učenicima pripremila poučnu priču Ljubazni lav, koju su pročitali pred drugim učenicima ispred tematskog panoa kojeg su zajedno uredili s vjeroučiteljicom Zoricom Svirčev. Poruke o ljubaznosti izvlačili su iz kutije i ljepili ih u veliko crveno srce. Zatim su nakon provjerenog znanja o ljubaznosti bili nagrađeni fotografiranjem u ramu koji je imao izgled ljubaznog lava. Zadovoljstvo djece je bilo očito. Svi vam skupa poručujemo: Ljubaznost ne košta ništa, ali vrijedi mnogo. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Zorica Svirčev

„Marijini obroci”

Sproveli smo humanu akciju prikuplanja novčanih sredstava za Marijine obroke, odnosno za gladnu djecu svijeta. Prvi sati na kojima sam djeci predstavila viziju M.O. bili su veoma emotivni i djeca su pokazala svoju empatiju i konkretnu ljubav prema gladnoj djeci, tako što su donirala novac za njih. Ravnateljica škole radosno je prihvatila akciju i spremno je podržala. Odjeci djelotvorne ljubavi pomoći konkretno svojim odricanjem nekome tko nije blagoslovljen kao ja, po svoj prilici neće stati sa korizmom jer se djeca organiziraju kako bi mogla prikupljati donacije kroz cijelu godinu za gladnu djecu svijeta. Njihove razne poduzetničke ideje zaista vesele i ohrabruju. Možemo biti zaista sretni i ponosni na našu djecu. Magnus MacFarlane-Barrow je osnivač i izvršni direktor humanitarne udruge Marijini obroci, neprofitne organizacije, koja svakog školskog dana osigurava hranljive obroke koji mijenjaju živote nekoj od najsiromašnije djece na svijetu. Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za 2.429.182 djece u 18 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo spriječavaju djecu u stjecanju obrazovanja. Samo 22 € dovoljna su kako bi jedno dijete primalo hranljive obroke na mjestu obrazovanja tijekom cijele školske godine. Sa našim prikupljenim donacijama brojka spašene djece je porasla - škola je spasila od gladi 22 djeteta, na godinu dana.

Tekst: Zorica Svirčev

Prolećna žurka

Učenički parlament naše škole je, nakon veoma uspešne žurke povodom Dana zaljubljenih, ovog puta organizovao Prolećnu žurku kojoj su prisustvovali učenici sedmih i osmih razeda.
Đaci su se potrudili i ukrasili učionicu, doneli sokove i gickalice, te pripremili listu pesama i ozvučenje. Da sve protekne u najboljem redu, bile su zadužene dežurne nastavnice: Dragana Stešević, Nevena Ivić i Ivana Horvat. Uz mnogo smeha, plesa, šale i druženja, žurka je nakon tri sata privedena kraju, a učenici su puni pozitivnih utisaka napustili školu.
Ovo druženje bilo je uvertira pred raspust, te svima želimo da se lepo odmore i pripreme za izazove koji ih čekaju kada se vrate u školske klupe. Pogledajte galeriju slika.