Diploma za Anu

Najboljim matematičarima osnovnih škola, koji su ostvarili zapažene rezultate na okružnom takmičenju iz matematike, dodeljene su diplome i pohvalnice u Gradskoj kući u Subotici.
Iz naše škole diplomu je dobila Ana Davčik - učenica 8.b odeljenja, za osvojeno treće mesto. Čestitamo našoj Ani na postignutim rezultatima. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Ivana Vuković

Državno takmičenje iz Informatike i računarstva

Ana Davčik je učestvovala na Državnom takmičenju iz Informatike i računarstva, koje je održano 19. marta u Novom Sadu. Ana je uspešno prošla sve prethodne kvalifikacije, a na Državnom takmičenju se našla na „zlatnoj sredini“. Zadaci na Državnom takmičenju su bili teški i koncipirani, upravo, za buduće programere. Ponosni smo na Anine rezultate i nadamo se da će i srednjoj školi postizati ovako dobre rezultate u oblasti programiranja.

Tekst: Biljana Vojnić Hajduk

Čitanjem do zvijezda

U ponedeljak, 21. marta, učenici 5.a i 8.a razreda učestvovali su na gradskom takmičenju Čitanjem do zvijezda u organizaciji gradske biblioteke iz Subotice.
Šestoro učenika 5. razreda i tri učenika 8. razreda takmičili su se u tri tročlane ekipe. Učenici su imali za zadatak pročitati tri knjige i pogledati njihove filmske adaptacije. Reč je o knjigama Vještice - Roalda Dahla, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu - Ransoma Riggsa i Tajni vrt - Francesa Hodgsona Burnetta. Na takmičenju je učestvovalo sedam ekipa. Naši učenici su zauzeli treće, peto i šesto mesto. Već iskusnim osmacima za dlaku je izmaklo državno takmičenje, jer su samo prva dva mesta vodila na sledeći, završni nivo takmičenja. Petacima je ovo bio prvi susret s novim načinom provere pročitanog teksta i sjajna priprema za sledeću godinu. Svi su učenici iskazali izuzetno zadovoljstvo stečenim iskustvom i izrazili želju za ponovnim učestvovanjem.
Sve navedeno pomno su propratili i nastavnici hrvatskog jezika: Morena Rendulić i Bruno Dronjić, koji su i pripremali učenike za takmičenje.
Ni učenici ni nastavnici nisu otišli kući praznih ruku, jer su na poklon dobili knjigu bunjevačke autorke Katarine Firanj i potvrdu o učestvovanju.

Mesec hrvatskog jezika

Povodom Meseca hrvatskog jezika, učenici 5.a i 8.a su, zajedno sa svojim nastavnicima hrvatskog jezika - Brunom Dronjićem i Morenom Rendulić, obeležili navedeni događaj izradom trake vremena sa slikama i osnovnim biografskim i bibliografskim podacima hrvatskih književnika kroz istoriju.
Tekstovi starih hrvatskih pisaca od velikog su značaja za hrvatski jezik. Književni tekstovi su, od Marka Marulića pa sve do Andrije Kačića Miošića, poslužili jezikoslovcima pri oblikovanju hrvatskog standardnog jezika tokom 18. i 19. veka. I danas književni tekst važi za uzor izražavanja i iskaz izražajnog umeća svim građanima. Stoga poznavanje književne tradicije, od njenih početaka - začinjavaca (autora nepotpisanih književnih tekstova iz srednjeg veka) pa do savremenih autora, nezaobilazna je osnova svake jezičke kulture.
Učenici, upoznavajući se s imenima, delima, likom i vremenom delovanja književnika, čine prve korake u istorijskom kontekstualizovanju hrvatske književne baštine. Sudeći po revnosti izrade trake vremena, odabrani način savladavanja navedenog nastavnog sadržaja, a prigodnog godišnjici, pokazao se kao pun pogodak! Pogledajte galeriju slika.

Okružno takmičenje iz matematike

U OŠ „Kizur Ištvan“, u Subotici, održano je Okružno takmičenje iz matematike na kom su učestvovale i učenice naše škole. Pravo na učešće stekle su učenice: Lucija Skenderović (5.b) i Ana Davčik (8.b). One su se našle u društvu najboljih matematičara iz Subotice i okoline. Ana je na takmičenju osvojila treće mesto, a Lucija je ovog puta, nažalost, ostala bez nagrade.
Luciji i Ani čestitamo na postignutim rezultatima!

Tekst: Biljana Vojnić Hajduk

HIPPO, međunarodno takmičenje iz engleskog jezika

Učenici naše škole učestvuju u HIPPO međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika već petu godinu zaredom. Preliminarna runda je održana u našoj školi u petak, 11. marta. Učestvovalo je 14 učenika, koji su bili podeljeni u tri kategorije, na osnovu uzrasta: Dušan Urukalo, Andrej Davčik, Teodora Vujković, Hana Lebović, Marijana Skenederović, Nemanja Vojnić Hajduk i Ivan Horvat (Hippo 1), Miljana Antal i Nemanja Moravčić (Hippo 2), Ivana Moravčić, Jonatan Sijanta, Ana Davčik, Andreas Damjanoski i Anđela Stantić (Hippo 3). U polufinale ovog takmičenja plasiraće se 10 posto najbolje rangiranih učenika u našoj zemlji.
Hvala nastavnicama i učiteljicama: Svetlani Pribičević, Ibolji Vukobratović i psihologu - Dragani Miranović za pomoć pri organizaciji takmičenja u našoj školi.
Želimo našim učenicima puno sreće! Pogledajte galeriju slika.

Prevod: Miroslav Rauš