ErasmusPlus

Školska 2022./2023. godina


Međunarodni susret GO-CAR-GO PLUS 2023.


Naziv projekta: KeychainU okviru posljednje mobilnosti u sklopu projekta Erasmus+ KEYCHAIN , predstavnici naše škole su posjetili školu „Curt Nicolin" u Finspångu u Švedskoj, zajedno sa drugim školama partnerima - iz Rumunjske i Latvije Nažalost, partneri iz Turske nisu mogli nazočiti ovom sastanku.
Našu školu su predstavljali: ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić i učitelji: Miroslav Rauš, Slavko Benčik, Bela Anišić. Slavica Kovačević i Aleksandar Planić. Cilj projekta KEYCHAIN je povećati kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne znanosti, tehnologija) i prikazati povezanost svih ovih predmeta sa svakodnevnim životom te ih na taj način učenicima učiniti pristupačnijim i zanimljivijim.
Prilikom posjeta, upoznali smo način rada škole koja je, kao i neke naše srednje škole, uključena u sustav dualnog obrazovanja. Uz modernu opremu, učenici stiču i teorijska i praktična znanja,a tvrtke su i većinski vlasnik škole te nude zaposlenje nakon završetka školovanja.
Također smo obišli i grad Norrköping, koji je nekada bio centar tekstilne industrije u Švedskoj. Mnoge industrijske zgrade su pretvorene u muzeje i na taj način prikazuju nekadašnji način života. Posjetili smo i obližnju staklaru Reijmyre, u kojoj smo se upoznali sa načinom izrade umjetničkih predmeta od stakla, a odmah pored nje smo mogli vidjeti i radionice starih obrta kao što su kovačka i krznarska.
Pred povratak, uspjeli smo nakratko posjetiti i švedsku prijestolnicu - Stokholm. Obišli smo stari centar grada i muzeje u sklopu Kraljevske palače, koji su nas zadivili svojim postavkama.
Ovom aktivnosšću se završava projekt koji je trajao tri godine, tijekom kojih su učenici i učitelji razmjenjivali iskustva i stjecali nova znanja, a prije svega stekli nove prijatelje širom Europe. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Miroslav RaušU okviru mobilnosti u sklopu projekta Erasmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posjetili osnovnu školu Gaigalava u Latviji, zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Rumunjske i Švedske. Nažalost, partneri iz Turske nisu mogli nazočiti ovom sastanku. Našu školu su predstavljali: ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić, učitelji- Miroslav Rauš i Biljana Vojnić Hajduk i učenici - Nemanja Saulić, Maja Matić, Ana Serenče, Nemanja Vojnić Hajduk i Nikolina Jurić.
Cilj projekta KEYCHAIN je povećati kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne znanosti, tehnologija), stoga se tijekom zajedničkih sastanaka veliki naglasak stavlja na posjete školama i ustanovama čije je područje rada vezano uz STEM predmete. Domaćini su organizirali bogat program, koji je ispunio ciljeve našeg projekta - primjena predmeta u području STEM-a u svakodnevnom životu, kao i primjeri dobre prakse u školi domaćinu.
U školi su bile organizirane interaktivne radionice uz uporabu suvremene tehnologije, kao što su microbit uređaji i Scottie Go!, a također smo posjetili i Tehničku srednju školu i Tehnološku akademiju u gradu Rezekne. Upoznali smo ekosustav močvare prošetavši močvarnom stazom Teirumnīki, a posjetili smo i zdanje Lūznava, u okviru kog se nalazi interaktivni muzej. Vidjeli smo originalna umjetnička djela napravljena od mehaničkih dijelova i starih vozila u umjetničkoj galeriji Nester Custom, posjetili baziliku u Agloni, svirali stara glazbala u seoskom muzeju posvećenom njima. Organiziran je bio i jednodnevni izlet do latvijskog glavnog grada - Rige, koja nas je očarala svojom raznovrsnom arhitekturom i bogatom poviješću. Prošetali smo starim centrom grada i posjetili Muzej motora, gdje smo mogli vidjeti sjajno očuvana stara vozila.
Osim novih znanja, učenici su stekli nova poznanstva, poboljšali svoje komunikacijske veštine i upoznali kulturu i povijest zemlje domaćina. Zahvaljujemo se domaćinima i radujemo se novom susretu. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Miroslav Rauš


U nastavku projekta Erasmus+ KEYCHAIN, predstavnici naše škole su posjetili školu „ Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi u gradu Kahramanmaraš u Turskoj, zajedno sa drugim školama učesnicima - iz Rumunjske i Latvije. Nažalost, partneri iz Švedske nisu mogli nazočiti ovom sastanku. Našu školu su predstavljali: ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić, učitelji - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici: Jelena Ivanić, Dušan Ištvanov, Darijan Janečić, Lara Prćić i Lara Šegina.
Cilj projekta KEYCHAIN je povećati kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne znanosti, tehnologija), stoga se tijekom zajedničkih sastanaka veliki akcent stavlja na posjete školama i tvrtkama vezanim za različite STEM predmete. Domaćini su organizirali bogat program koji je ispunio ciljeve našeg projekta - primjena predmeta u području STEM-a u svakodnevnom životu, kao i primjeri dobre prakse u školi vezane za nastavu matematike.Posjetili smo srednje škole 'Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Vocational and Technical Anatolian High School', 'Mükrime Hatun Vocational and Technical Anatolian High School', gdje smo se upoznali s primjenom prirodnih znanosti u obradi tekstila, ugostiteljstvu, uslužnim djelatnostima i izradi didaktičkih materijala. Posjetili smo školu 'Altın Bilgi School' u sklopu koje se nalazi planetarij, kao i tekstilnu tvrtku Kipaş Textile Factory. U školi domaćinu, naši učenici su sudjelovali u zanimljivim radionicama iz matematike gdje su naučili tursku igru Mangala i u timovima slagali geometrijske oblike pomoću Soma kocki. Primio nas je i gradonačenik Kahramanmaraša, koji nam je predstavio nevjerojatan projekt grada za EXPO 2023. Također smo posjetili i rimski lokalitet Germanicea, na kom se nalaze očuvani rimski podni mozaici.
Jedan od glavnih ciljeva svih ovakvih susreta nije samo da se saznaju nove informacije, već da učenici nauče kako da surađuju u multinacionalnim grupama, da rade zajedničke zadatke i na taj način ne stječu samo nove vještine, već i ruše stereotipe i prevazilaze komunikacijske barijere. Učenici su uživali tijekom boravka u Turskoj stvarajući nova prijateljstva koja će, vjerujemo, potrajati. Iznimno smo zahvalni našim domaćinima u Turskoj i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za travanj u Latviji. Pogledajte galeriju slika.

Prilog lokalne televizije o projektu.

Tekst: Miroslav Rauš


Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posjetili školu „Constantin Brâncuși” u gradu Cluj-Napoca u Rumunjskoj zajedno sa drugim školama partnerima - iz Turske, Švedske i Latvije. Našu školu su predstavljali: ravnateljica škole - Stanislava Stantić Prćić, učitelji - Miroslav Rauš i Ivana Vuković i učenici - Ivana Moravčić, Matea Balaž, Teolinda Glavaš, Marko Balažević i Jonatan Sijanta.
Učenici i učitelji su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
Tijekom našeg boravka posjetili smo brojne institucije čije djelatnosti potpadaju pod područje STEM-a što čini okosnicu našeg projekta. Posjetili smo kompaniju Accenture Software Industrial Solutions koja se bavi programiranjem i razvojem robotike, Astronomski opservatorij Sveučilišta „Babes - Bolyai”. Također smo posjetili i Poljoprivredno-veterinarski, Geografski i Tehnički fakultet gdje su se učenici mogli upoznati s primjenom prirodnih znanosti u svakodnevnom životu kao što su pravljenje lijekova i meteorologija. Zatim su su uslijedili i posjeti Sveučilišnoj knjižnici, Zoološkom muzeju i Botaničkom vrtu koji su takođe sastavni dio Sveučilišta „Babes - Bolyai”
Učenici su uživali tijekom boravka u Rumunjskoj, stvarajući nova prijateljstva koja će, vjerujemo, potrajati. Osim druženja sa vršnjacima iz drugih zemalja imali su i određene zadatke. Bili su podijeljeni u 4 grupe i zadatak svake grupe je bio napravit vlog koji će prikazati ono što vidjeli i iskusili tijekom posjeta. Veliko hvala našim domaćinima u Rumunjskoj i radujemo se ponovnom susretu sa svim partnerima koji je zakazan za studeni u Turskoj. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Miroslav Rauš

Školska 2021./2022. godina


Naziv projekta: Keychain

U nastavku aktivnosti Erazmus+ projekta KEYCHAIN ugostili smo partnere iz Švedske, Letonije, Turske i Rumunije.
Učenici i nastavnici su kroz brojne aktivnosti i sastanke, kao i radionice, ispunili predviđene ciljeve projekta.
U sklopu aktivnosti, učesnici su posetili: Tehničku školu „Ivan Sarić” u Subotici i prisustvovali otvarenju Projektne nedelje, Visoku tehničku školu strukovnih studija, gde ih je dočekao direktor ove ustanove Igor Fürstner, te Hemijsku školu u Subotici. Kroz primere dobre prakse razmenjivali su iskustva u sferi prirodnih nauka, tehnike i tehnologije, kao i IT veština i u našoj školi. Pored toga upoznali su i tradiciju i kulturu naše zemlje i upoznali Suboticu i Tavankut.
Posetili su i kompaniju „Flender” i prisustvovali radionicama u našoj školi. Naredna aktivnost će se sprovoditi u Rumuniji, u septembru ove godine. Do tada nastavljamo sa ostalim aktivnostima u sprovođenju projekta i pripremamo se za posetu.
Stvorena su mnoga nova poznanstva, iskustva i želje i potrebe za izgradnjom novih, sličnih projekata. Pogledajte galeriju slika.


Putevima Erasmus-a

Predstavnici naše škole su, u okviru projekta Erazmus+ Keychain, posjetili školu Curt Nicolin u Finspongu u Švedskoj, zajedno s drugim školama sudionicima - iz Turske, Rumunije i Litve. Našu su školu predstavljali: ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić, nastavnik Nikola Balažević i učiteljica Josipa Kojić.
Dogovorene su aktivnosti predviđene projektom te sljedeća aktivnost, koja će se odviti u svibnju u našoj školi. Učitelji i djeca iz škola partnera bit će gosti naše škole od 10. do 14. svibnja.
Sprovođenjem ovog projekta poboljšat će se kompetencije učenika u STEM-u, povećat će se znanje i svijest sudionika o vlastitim mogućnostima u kontekstu potreba tržišta rada te će se proširiti njihova sposobnost primjene znanstvenih spoznaja u industriji, tehnologiji i upravljanju prirodnim resursima i digitalnoj tehnologiji.
Projekt je namijenjen učenicima uzrasta od 12 do 19 godina, koji su suočeni s izborom daljnjeg obrazovanja. Projektne se aktivnosti zasnivaju na iskorištavanju industrijskog i znanstvenog potencijala partnerskih školskih područja da bi se sudionicima demonstrirala praktična primjena znanja stečenog u školi. U tu svrhu bit će organizirana nastava u industrijskim objektima, znanstvenim centrima, biološkom laboratoriju, astronomskom opservatoriju, muzeju tehnike i dr. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić


Naziv projekta: Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta Go-Car-Go PLUS

Završna svečanost u okviru Erasmus+ projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS održana je 18. i 19. svibnja na terenu Školskog centra Ptuj u Sloveniji. Učenici su naše škole izradili električno vozilo pod nazivom Noddy racing team. Na završnoj su svečanosti ekipu činili učenici osmih razreda: Bojana Knežević, Dajana Vujković Bukvin, Nađa Kopilović, Lenka Todosijević, Vedran Vojnić Hajduk i Luka Vuković, u pratnji mentora Branka Stantića i ravnateljice škole Stanislave Stantić Prćić.
U Erasmus+ projekt uključeno je sedam osnovnih škole (pet iz Republike Slovenije, jedna iz Republike Hrvatske i iz Republike Srbije - naša škola). Natjecanje se odvijalo u tri discipline (u vožnji: ravno, slalomu i kružnoj vožnji), a mjerilo se vrijeme potrebno za prelazak staze. Pored toga, svaka ekipa je ocjenjivala izgled ostalih vozila. Ekipa naše škole, Noddy racing team, osvojila je treće mjesto u vožnji ravno, treće mjesto u slalomu i treće mjesto po izboru natjecateljskih ekipa za izgled vozila. Također smo dobili i priznanje za vrijednost poruke i suvremenost u konstrukciji nadogradnje.
Nakon natjecateljskog dijela i ručka, održano je svečano zatvaranje i podjela priznanja. Svi su natjecatelji dobili dobili potvrdu za sudjelovanje i nagrade. Da bi Erasmus+ projekt priveli kraju preostalo je još online ocenjivanje vozila nakon objave fotografija timova na aplikaciji izrađenoj u svrhu projekta. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno DronjićPosjeta poduzeću BFI Burgenland

U Oberwartu (Austrija), u prostorijama poduzeća BFI Burgenland, nakon uvodnog pozdrava domaćina Kristijana Pelcmana, održan je radni sastanak svih partnera u projektu.
Našu su školu predstavljali nastavnica matematike Ivana Vuković i troje učenika osmih razreda.
Nakon sastanka uslijedile su radionice zavarivanja, narezivanja navoja, obrada metala, prikaz rada na 3D štampaču, virtualna realnost. Naši su se učenici natjecali u vožnji električnim trotinetom i quadom.
Završetak projekta održat će se u Školskom centru u Ptuju, gdje će se na smotri učenici svojim vozilima natjecati u različitim kategorijama i disciplinama. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno dronjić


Naša škola - partner u Erasmus+ KA2 projektu Go-Car-Go PLUS

Naša škola bila je domaćin radnog sastanka partnerima u okviru Erasmus+ KA2 projekta, pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Riječ je o jednogodišnjem projektu u okviru kojeg će učenici izrađivati električni ekstramobil na zadato podvozje. Projekt je nastavak projekta Go-Car-Go, a nositelj projekta je Školski centar iz Ptuja. Ostali partneri u projektu su: škole iz Slovenije - (OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas), Hrvatske (OŠ Hodošan), Austrije (BFI Burgenland) i Srbije (OŠ Matija Gubec - Tavankut).
Učenici Školskog centara iz Ptuja izrađuju podvozje ekstramobila, BFI Burgenland iz Austrije električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola nadograđuju ekstramobil vodeći se svojom idejom karoserije. Završetak projekta održat će se u Školskom centru u Ptuju, gdje će se na smotri učenici svojim vozilima natjecati u različitim kategorijama i disciplinama.
Našu su školu na radnom sastanku predstavljali direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić, školski pravnik - Stojan Maravić, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na radnom sastanku, nakon pozdravnog govora direktorice škole i predstavljanja rada škole, svi partneri u projektu predstavili su svoj dosadašnji rad na ekstramobilu. Demostriran je i rad, do sada urađenog ekstramobila, Osnovne škole Matija Gubec Tavankut. Na radnom sastanku, razgovaralo se i o hodogramu održavanja pojedinih aktivnosti do kraja projekta i financiranju projekta.
Iz svake partnerske škole, radnom sastanku prisustvovalo je dvoje mentora, a iz svake osnovne škole u posjetu nam je došlo i po troje učenika, kojima su domaćini bili učenici osmih razreda.
Osim radnog sastanka, organizirane su i različite radionice: Prikaz rada nastave predmeta Tehnike i tehnologije, radionica roljanja, radionica izrade uporabnih predmeta od slame, a posjetili smo i Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame, župu i župnu crkvu Srce Isusovo i Etno salaš Balažević u Tavankutu. U obilasku Subotice, uz pratnju stručnog vodiča, posjetili smo Sinagogu, Gradsku kuću te Srednju tehničku školu Ivan Sarić. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Bruno Dronjić


Radni sastanak u našoj školi

Pozivnica i program radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Go-Car-Go PLUS gdje će sudjelovati, pored domaćina - naše škole, i gosti iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Pogledajte program radnog sastanka.

Tekst: Branko Stantić


Likovni radovi učenika škole u „Galeriji“

U prostoru Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, u Tavankutu, postavljena je izložba najboljih učeničkih radova sa realizovanog internog likovnog konkursa „Dizajniraj Go-Car-Go PLUS vozilo“, a u okviru projekta „Pedeset dvi nedilje tradicijske kulture u Tavankutu“. Likovni konkurs je organizovan povodom učešća naše škole na Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS, čiji je cilj bio osmisliti novi izgled vozila, koga će učenici, kasnije, i izraditi.
Go-Car-Go PLUS je jednogodišnji projekat čiji je nosilac Školski centar iz Ptuja, a partneri su, osim naše škole, i osnovne škole iz Slovenije i Hrvatske, kao i škola za obrazovanje mladih iz Austrije.
Zatvaranje izložbe je u četvrtak, 27. januara, kada je predviđena i podela zahvalnica i nagrada učenicima. Pogledajte izložene radove učenika.


Izveštaj sa prvog radnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta Go-Car-Go PLUS

Od ove godine, naša škola po prvi put učestvuje u Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom Go-Car-Go PLUS. Reč je o jednogodišnjem projektu u okviru koga će učenici izrađivati ekstramobil (karting) na zadatu šasiju (podvozje). Ovaj projekat je nastavak projekta Go-Car-Go autora Stanka Kostanjevca iz Školskog centra Ptuj. Nosilac projekta i ove godine je Šolski center Ptuj na čelu sa direktoricom Anjom Jesenek Grašič. Oni će izraditi šasiju ekstramobila, BFI Burgenland, iz Austrije, će izraditi električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola će - na te već izrađene delove, izraditi nadogradnju. Na kraju projekta održaće se takmičenje i smotra u kojem će se učenici svojim vozilima takmičiti u različitim kategorijama i disciplinama.
U Donjem Kraljevcu (Republika Hrvatska) je 10. novembra, u prostorijama preduzeća Tehnix d.o.o., održan prvi radni sastanak svih partnera u projektu. Učestvovao je nosioc projekta - Šolski center Ptuj (Republika Slovenija) te ostali partneri iz Republike Slovenije: OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivka, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik - Trnovska Vas, Republike Hrvatske - OŠ Hodošan, Republike Austrije - BFI Burgenland, i iz Republike Srbije - OŠ Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta.
Našu školu su, na sastanku, predstavljali: nastavnica hrvatskog jezika i književnosti - Josipa Kojić, nastavnik hemije - Slavko Benčik i nastavnik tehnike i tehnologije - Branko Stantić. Na sastanku su se kratko predstavili partneri u projektu, predstavljen je sam projekat, redosled održavanja pojedinih aktivnosti tokom godine i finansiranje projekta.
Nakon sastanka svi prisutni posetili su OŠ Hodošan te Riznicu Međimurja i Razvojno - edukativni centar za metalsku industriju Metalsku jezgru u Čakovcu.
Naredni radni sastanak održaće se u Austriji 12. januara 2022. godine, na kome bi trebali prisustvovati po dvoje mentora i troje učenika iz svake škole, koja učestvuju u projektu. Radni sastanak u našoj školi bi se trebao održati 24. marta (naredne godine), dok će se smotra i takmičenje održati 18. maja, naredne godine, u Ptuju. Pogledajte galeriju slika.