Sportom povezani


Naziv projekta: Sportom povezani

Završnica projekta „Sportom povezani“

U četvrtak, 3. studenoga, naša škola je organizirala završnu svečanost povodom završetka projekta Sportom povezani, koji je na poziv Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje - Subotica. Projektni partneri su: Osječko-baranjska županija, Osnovna škola „Gorjani” i naša škola. Na svečanosti su učenici obećali da će težiti ka tome da im sport postane svakodnevni izbor, te da će na ovom školskom terenu stasati novi šampioni i da će sa svojim nastavnicima koristiti i čuvati sportsku infrastrukturu.
Svečanosti su prisustvovali, i prisutnima se obratili: Miranda Glavaš Kul - pročelnica za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, Milanka Kostić - član gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Damir Jukić - ravnatelj OŠ „Gorjani”. Svi su istakli da je ovo veliki i bitan projekt za našu školu, lokalnu zajednicu, za naše učenike i mlade.
Djeca i učitelji iz Gorjana su posjetili Suboticu, gdje su obišli franjevačku crkvu, sinagogu i gradski muzej. U Tavankutu su, s djecom i učiteljima domaćinima, obišli: seosku Galeriju slika od slame, crkvu „Srce Isusovo" i etno salaš „Balažević”. Nakon radionice upoznavanja odigrane su štafetne igre, gdje su spram rezultata djeca dobila medalje. Primjeri dobre prakse u tavankutskoj školi prikazani su video prezentacijom. Nakon ručka i grupnog fotografiranja održane su radionice: glagoljice, tehnike i tehnologije, slamarska i radionica izrade ukrasnih predmeta od drveta.
Dan je bio prekratak za sve aktivnosti koje smo, kao domaćini, željeli podijeliti s novim prijateljima iz Gorjana.
Uz podjelu simboličnih darova domaćina dogovoreni su novi susreti i novi projekti. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović


Naša škola u projektu prekogranične suradnje

Ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, 6. lipnja, je u Iloku uručila 20 ugovora o financiranju u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna.
Upravni odjel za obrazovanje i mlade OBŽ-a prijavio je projekt Sportom povezani u partnerstvu s OŠ „Gorjani” i OŠ „Matija Gubec” iz Tavankuta.
Projekt je odobren u iznosu od 130.000 kuna.
Ciljevi projekta su:
- Pridonijeti jačanju konkurentnosti i ostvarenju vlastitih razvojnih potencijala obaju naselja kroz osiguravanje prostornih kapaciteta za provedbu sportskih događanja i
- Razviti i ojačati povezanost učenika i nastavnika između škola u projektu.