Dan autizma

Učenici „Raširili krila jedan krug”

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila i naši učenici čitave nedelje učestvuju u aktivnostima obeležavanja ovog dana.
Rana dijagnostika, tretman uključivanja u obrazovni proces i zapošljavanje su ključni za decu i odrasle sa autizmom.
Osnovna i srednja škola „Dr Svetomir Bojanin“ i Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“, pod sloganom Daj mi krila jedan krug, zajedničkim delovanjem obeležili su ovaj dan u atrijumu hotela Galerija.
Učenici naše škole su posetili punktove i malo zavirili u svet dece sa autizmom. Tom prilikom su kroz zvučne, vizuelne, olfaktorne i druge stimulacije pokušali da osete kako se osobe sa autizmom osećaju u tržnom centru, na ulici, tokom obavljanja svakodnevnih, i najobičnijih aktivnosti, ali i napravili senzornu flašu, omiljenu igračku dece sa autizmom.
Učenici su izrazili veliku empatiju, toleranciju i zaključili da nas različitost čini jednakima.

Zadrugari škole: „Autizam nije izbor - prihvatanje jeste”

Učenička zadruga je u prostorijama kluba za osobe sa invaliditetom „Zvuci srca - Subotica” organizovala radionicu ukrašavanja uskršnjih plavih jaja slamom.
Ceo ambijent i učesnici su bili u plavom, što nije slučajnost. Plava boja je boja prijateljstva sa osobama sa autizmom, boja smirenosti i prihvatanja. Ono što je važno jeste da prihvatimo da autizam nije izbor - to je način života.
Proveli smo jedno divno popodne, ukrašavali kutak za sve nas i divno se družili.

Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Anita Kopilović i Ivana Vuković

Ostavite odgovor