Umjetnost

Radionice OŠ „Rudeš” iz Zagreba

Učenici naše škole imali su priliku, u subotu 8. lipnja, prisustvovati dvjema radionicama, koje su vodile profesorice OŠ „Rudeš” iz Zagreba u Republici Hrvatskoj. Po dvije profesorice podijelile su učenike u dvije učionice i održale zanimljive radionice, na temu: „Svevremenost mudrih izreka na hrvatskome jeziku” i „Kod nas je ovako, a kako je kod vas?”. Radionicu pod nazivom: „Svevremenost mudrih izreka u hrvatskome jeziku” vodile su profesorice Mlinar i Keket. Nakon kraćeg predstavljanja profesorice su podijelile učenicima ispisani tekst s dvama pitanjima. Prvo se odnosilo na opće poznavanje mudrih izreka svakog pojedinog učenika. Trebao je napisati dvije mudre izreke koje zna. Na drugo pitanje trebalo je odgovoriti nakon slušanja kratke radio-emisije. Radilo se o jednoj od mudrih izreka koje ste čuli u radijskoj emisiji, a zadatak je bio zapisati ju. Potom je uslijedio radetski film, koji su snimili učenici OŠ „Rudeš”, a govori o oblačenju u školama. Uslijedio je razgovor na tu temu, u smislu što se u našim školama smije, a što ne, držimo li se toga ili kršimo pravila i tko ih najčešće krši. Zaključak je da su u objema školama, bez obzira na udaljenost i pripadnost dvjema državama, pravila potpuno ista i da neki učenici (više dječaci) prekrše to pravilo, ali za to budu sankcionirani. Istovremeno profesorice Jukić i Farac-Jemrić vodile su radionicu pod nazivom: „Kod nas je ovako, a kako je kod Vas?”, gdje je profesorica Jukić, najprije, pročitala tekst na kajkavici „Zemljo mila”, a zatim je prisutnim učenicima podijelila papir s tekstom, na kojem su trebali zaokružiti poznate riječi. Rad se odvijao u grupama. Učenici su mogli raspravljati i pomagati jedni drugima.
Nakon grupnog čitanja i provjere napisanog, došlo je vrijeme zaokruživanja nepoznatih riječi, zatim evaluacija pročitanog. Nakon prve uslijedila je još jedna radionica slušanja radio-emisije „Šaljiva priča”, koja govori o svakodnevnom obiteljskom životu na selu i raspodjeli muških i ženskih poslova. Zanemarivanje ženskog posla od strane muža i potom zamjena uloga na prijedlog mudre žene. Zaista smiješna, a ujedno i poučna priča.
Nakon radionica uslijedila je kratka stanka, osvježenje u atriju, a nakon toga radionice škole domaćina: slamarska i radionica roljanja, pod vođstvom Milene Predojević i Miroslava Rauša. Bila je ovo lijepo osmišljena i organizirana suradnja dvije škole. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić