Tanulmányi kirándulás Budapesten

Učenici od 5. do 8. razreda su, sa svojim odeljenjskim starešinama, posetili Budimpeštu u okviru studijskog putovanja. Po dolasku u grad, obišli smo Trg heroja, a zatim smo se uputili u kompleks Vajdahunjadi zamka, koji je replika doma grofa Drakule iz Transilvanije. U obilasku Muzeja poljoprivrede, najvećeg muzeja te vrste u Evropi, đaci su pokazali odlično poznavanje biljnog i životinjskog sveta, kao i oruđa kojim se čovek ranije služio. Zgrada Parlamenta ostavila je i na učenike i na nastavnike poseban utisak. Kako je treći u svetu, a drugi u Evropi po veličini, svojim izgledom, arhitekturom i enterijerom, zadivio je sve. Zatim je predstavljen spomenik „Cipele na obali Dunava”. Prešavši preko Lančanog mosta, fotografisali smo se ispred Budimske palate. Nakon šetnji po gradu, a pre polaska za Tavankut, uputili smo se u Tropikarijum, gde smo imali prilike da vidimo ajkule, meduze, raže... Umorni ali srećni, krenuli smo kućama. Doživljaji i anegdote iz Budimpešte prepričavaće se do sledećeg putovanja. Lásd a képgalériát.

Usora látogatása

Predstavnici škole boravili su u poseti Usori i Osnovnoj školi „Ivan fra Frano Jukić” u Bosni i Hecegovini. Prisustvovali smo promociji knjige Mirka Jeleča „Trun u oku” održanoj u Opštoj biblioteci - Usora. Pozdravila nas je i srdačnu dobrodošlicu poželela direktorka biblioteke, Daliborka Matošević. O knjizi ovog bosanskohercegovačkog pisca su govorili i svoje viđenje izneli: pesnikinja i doktorantkinja književnosti Naida Mujkić, novinar Miralem Begić, kao i sam autor - Mirko Jeleč. Bilo je ovo divno druženje protkano kulturom, emocijom i pisanim slovom. Narednog dana prisustvovali smo programu proslave Dana škole i uživali u priredbi koju su pripremili učenici i nastavnici škole. U prijatnoj atmosferi razgovarali smo sa direktorkom škole - Ivanom Matić i prosvetnim savetnikom - Slobodanom Krajinom.
U društvu divnih domaćina obišli smo crkvu Svetog Ante u Sivši, stolnu usorsku crkvu, a zatim i stari grad Tešanj i gradinu iznad Tešnja gde smo čuli priče o nastanku same tvrđave koju čine dve celine: Gornji grad iz srednjovekovnog perioda i Donji grad nastao u osmanskom periodu. Posetu smo nastavili obilazeći staru begovsku kuću - Eminagića konak, koja je bila u upotrebi sve do 1970. godine, a krajem XX veka je restaurirana i danas svedoči o duhu prošlih vremena. Zahvaljujemo se domaćimima na gostoprimstvu i nadamo se skorom susretu i nastavku saradnje. Lásd a képgalériát.

Folytatódik a kupak gyüjtési akció

Iskolánk tanulói és dolgozói folytatták az újrahasznosításra szánt kupak-gyűjtés hagyományát, és ezzel hozzájárultak a Kupakkal a mosolyért környezetvédelmi humanitárius akcióhoz, melynek célja a fejlődésben akadályozott gyermekek számára segédeszközök beszerzése. Azáltal, hogy a tanulókat bevonjuk az ilyen tevékenységekbe, empátiát fejlesztünk, ami döntő fontosságú a másokkal való együttérzés kialakításában.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Tűzoltók

Svima je bezbednost važna, pa i najmlađi moraju imati barem osnovno zanje o tome kako se sačuvati u opasnim situacijama. Zbog toga je našu školu posetio predstavnik Vatrogasne čete iz Subotice. On je učenicima nižih razreda održao predavanje o bezbednosti. Predavač je najpre deci predstavio da su oni i vatrogasci i spasioci, jer deluju u slučaju požara, zemljotresa, poplava i drugih opasnih situacija u kojima se možemo naći. Detaljno je objasnio kako se, u kojoj od ovih situacija, postupa kako ne bismo ugrozili sebe i druge i kako vatrogascima-spasiocima možemo pomoći da što bolje obave svoj posao. Deca su aktivno učestvovala u predavanju, iznoseći svoja iskustva u sličnim situacijama. Predavanje je bilo poučno za sve. Saznali smo i neke činjenice o opasnim situacijama koje do sada nismo znali. Deci je pažljivo i detaljno objašnjeno kako se mogu sačuvati u kojoj situaciji, uz opomenu da se ne pokušavaju stavljati u uloge supreheroja jer tako dodatno mogu ugroziti i sebe i druge. Vredno znanje i podeljeno iskustvo deca će čuvati u svojim glavicama uz nadu da im nikad neće zatrebati.

A szenvedélybetegségek

A szenvedélybetegségek egyre nagyobb problémát jelentenek a fiatalok körében. Egyre lejjebb kerül az első alkohol-, dohány- vagy drogfogyasztás küszöbe, és egyre több gyermeknek vannak már nagyon korai életkorában súlyos, élete végéig tartó következményei. Ezért látogattak el iskolánkba a szabadkai Rendőrkapitányság képviselői, akik bemutatták munkájukat.
Nyolcadikosokkal a szenvedélybetegségek problémáiról beszélgettek, majd lehetőségük volt a diákok felpróbálni az alkohol és a pszichoaktív szerek hatását szimuláló szemüveget. E szemüveg használatának célja gyermekeink nevelésében, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy tudatos állapotban lássuk az alkohol és a kábítószer valós hatását a pszichofizikai állapotra.
Az említett tapasztalat emlékeztet arra, hogy ezt soha nem szabad megtenni, és ez az előadás mindenki számára tanulságos volt. Lásd a képgalériát.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Bodzjlé

Učenici 2.b odeljenja su, zajedno sa svojom učiteljicom Mirjanom Savanov, i ove godine rado učestvovali u radionici pravljenja soka od zove. Kako je radionica trajala dva dana, u pomoć su im pritekli i drugari iz produženog boravka. Prvog dana radionice obrali su zovu, prelili je vodom i ostavili da prenoći. Narednog dana, uz pomoć kuvarice Anice, u proceđeni sok dodali su šećer i limuntus i tako dobili ukusan sirup. Jedva čekamo da se, u toplim danima koji nam stižu, okrepimo ukusnim sokom koji su pripremili naši vredni učenici. Lásd a képgalériát.

Matematika

U subotu - 10. februara, u Osnovnoj školi „Miroslav Antić" na Paliću, je održano je Opštinsko takmičenje iz Matematike. Učestvovalo je 10 učenika naše škole, od kojih su se na Okružno takmičenje plasirali: Milovan Milovac (3.b), i Nađa Bedeković (5.b).
Pohvaljujem sve učenike koji uložili trud i došli na takmičenje.

Szerb nyelv- és nyelvkultúra

Kerületi verseny

A szabadkai „Jovan Jovanović Zmaj” Általános Iskolában is megrendezett Szerb Nyelv és Nyelvkultúra Kerületi Versenyen diákjaink kiváló eredményt értek el.
Nađa Bedeković 5.b tanuló a második, míg Lara Prćić 8.b tanuló a harmadik helyen végzett. Mivel a versenyt országos szinten csak a járási szinten első és második helyezést elért 7. és 8. osztályos tanulók számára rendezik, így sajnos nem folytatják a versenyt.
Gratulálunk a diákoknak és Nevena Ivić tanárnőnek kiemelkedő sikereikhez, és kívánjuk, hogy továbbra is ápolják és tanulják anyanyelvüket.

Községi verseny

A „Jovan Jovanović Zmaj" Általános Iskolában rendezték meg a Szerb Nyelv és Nyelvkultúra Városi Versenyét.
Iskolánkat tanulók képviselték: Nađa Bedeković és Lucija Babijanović (5. osztály), Nikolina Đukić és Teodora Vujković (6. osztály), Lucija Skenderović és Jana Rudinski (7. osztály) és Lara Prćić (8. osztály), tanáraikkal: Nevena Baštovanović és Nevena Ivić.
Nađa Bedeković 16 pont és harmadik hely megszerzése.

Fordítás: Ibolja Vitasović

Az udvariasság világnapja

Prije točno 25 godina - 13.11.1998. godine, u Tokiju je, na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, održana prva Konferencija o ljubaznosti na kojoj je donesena deklaracija koja promovira univerzalne vrijednosti - poštivanje osobnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti. Naša šola je obilježila ovaj dan s nekoliko aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici 3.b i 1.a razreda. Učiteljica Slavica Kovačević je sa svojim učenicima pripremila poučnu priču Ljubazni lav, koju su pročitali pred drugim učenicima ispred tematskog panoa kojeg su zajedno uredili s vjeroučiteljicom Zoricom Svirčev. Poruke o ljubaznosti izvlačili su iz kutije i ljepili ih u veliko crveno srce. Zatim su nakon provjerenog znanja o ljubaznosti bili nagrađeni fotografiranjem u ramu koji je imao izgled ljubaznog lava. Zadovoljstvo djece je bilo očito. Svi vam skupa poručujemo: Ljubaznost ne košta ništa, ali vrijedi mnogo. Lásd a képgalériát.