Recitovanje, nošnje i deklamovanje

Školsko takmičenje u recitovanju

Ponedeljak, 26. februara, bio je praznik poezije. Dvadeset i četvoro učenika pripremilo se, sa svojim učiteljima i nastavnicima, za nastup na Školskom takmičenju u recitovanju. Težak zadatak je bio pred tročlanim žirijom koji su činile: Ibolja Vukobratović, Dragana Miranović i Ivana Horvat. Učenici, koji će našu školu predstavljati na Opštinskoj smotri recitatora Pesniče naroda mog u nižoj kategoriji, su: Petra Bilinović, Marija Žarić i Nevena Antal, a u srednjoj kategoriji: Lara Prćić i Sara Gurinović.
Pohvaljujemo sve takmičare i njihove mentore, a pobednicima želimo mnogo uspeha na daljem takmičenju!

Tekst: Nevena Baštovanović

Učili smo o nošnji

U misecu prela učili smo o nacionalnom prazniku, na času Bunjevačkog jezika sa elementima nacionalne kulture. Lipa razlika je bila u tom što je inicijativa bila u rukama dice a nastavnica Vesna Biljanski je pomagala oko vođenja toka nastave. Nikolina Đukić, učenica 6.b razreda, obezbedila je bunjevačke nošnje i vodila ovaj čas. Nošnje su nosile još i učenice: Staša Stanković - 5.b, Hana Lebović - 6.b i učenik Nemanja Tot - 7.b. Nikolina je ostaloj dici objasnila dilove nošnje, tip materijala i način oblačenja i nošenja. Času je prisustvovala i učiteljica Mirjana Savanov, njeva bivša učiteljica, kod koje su dica krenila na ovaj izborni predmet i načinili prve korake u upoznavanju svog kulturnog nasleđa. Čas je imao i kraći kviz, ko proviru znanja a na samom kraju, dica su se malo i počastila. Takođe, snimatelji za RTV 2, ovekovičili su naš čas, a reportažu smo gledali u emisiji „Spektra“.

Tekst: Dragana Miranović

Takmičenje u deklamovanju na bunjevačkom jeziku

U organizaciji Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević“, održano je i ove godine, takmičenje recitatora pod nazivom „Volim bunjevački“. Iz naše škule, nastavnica Vesna Biljanski, vodila je tri učenice nižih razreda: Elena Antal - 1.b, Nevena Antal - 3.b i Natalia Gurinović - 3.b i tri učenice viših razreda: Staša Stanković, Sara Gurinović i Mingsin Ma - svi iz 5.b. Svi su recitovali odlično, a Staša Stanković je osvojila 3. misto, dok je Mingsin Ma osvojila specijalnu nagradu žirija, jer je deklamovala na jeziku koji joj nije maternji.
Svi učesnici su dobili zahavalnice za učešće i poklone u obliku knjiga, kao motivaciju da nastave sa čitanjem i deklamovanjem.

Tekst: Dragana Miranović

Ostavite odgovor