Recitiranje, nošnje, recitiranje

Školsko natjecanje u recitiranju

Ponedjeljak, 26. veljače, bio je praznik poezije. Dvadeset i četvero učenika pripremilo se, sa svojim učiteljima i nastavnicima, za nastup na Školskom natjecanju u recitiranju. Težak zadatak bio je pred tročlanim žirijem koji su činile: Ibolja Vukobratović, Dragana Miranović i Ivana Horvat. Učenici, koji će našu školu predstavljati na Općinskoj smotri recitatora Pjesniče naroda mog u nižoj kategoriji su: Petra Bilinović, Marija Žarić i Nevena Antal, a u srednjoj kategoriji: Lara Prćić i Sara Gurinović.
Pohvaljujemo sve natjecatelje i njihove mentore, a pobjednicima želimo mnogo uspjeha na daljnjem natjecanju!

Učili smo o nošnji

U mjesecu prela učili smo o nacionalnom prazniku, na satu Bunjevačkog jezika s elementima nacionalne kulture. Lijepa razlika bila je u tome što je inicijativa bila u rukama djece, a nastavnica Vesna Biljanski pomagala je oko vođenja tijeka nastave. Nikolina Đukić, učenica 6.b razreda, osigurala je bunjevačke nošnje i vodila ovaj sat. Nošnje su nosile još i učenice: Staša Stanković - 5.b, Hana Lebović - 6.b i učenik Nemanja Tot - 7.b. Nikolina je ostaloj djeci objasnila dijelove nošnje, tip materijala te način oblačenja i nošenja. Satu je prisustvovala i učiteljica Mirjana Savanov, njezina bivša učiteljica, kod koje su djeca krenula na ovaj izborni predmet i načinila prve korake u upoznavanju svojeg kulturnog nasljeđa. Sat je imao i kraći kviz, kao provjeru znanja, a na samom kraju, djeca su se malo i počastila. Također, snimatelji za RTV 2, snimili su naš sat, a reportažu smo gledali u emisiji „Spektra“.

Natjecanje u recitiranju na bunjevačkom

U organizaciji Bunjevačkog obrazovnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević“, održano je i ove godine, natjecanje recitatora pod nazivom „Volim bunjevački“. Iz naše škole, nastavnica Vesna Biljanski, vodila je tri učenice nižih razreda: Elena Antal - 1.b, Nevena Antal - 3.b i Natalia Gurinović - 3.b i tri učenice viših razreda: Staša Stanković, Sara Gurinović i Mingsin Ma - svi iz 5.b. Svi su recitirali odlično, a Staša Stanković osvojila je 3. mjesto, dok je Mingsin Ma osvojila posebnu nagradu žirija jer je recitirala na jeziku koji joj nije maternji.
Svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanje i poklone u obliku knjiga kao motivaciju da nastave čitati i recitirati.

Prijevodi: Ivan Mikulić

Odgovori