Ružičaste majice

Obeležen Dan ružičastih majica (2023.)

Međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se od 2007. godine, poslednje srede u februaru, pod nazivom Dan ružičastih majica. Ružičaste majice su simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u znak sećanja na jednog kanadskog dečaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju, jer je nosio roze majicu kao podršku svojoj majci, koja je obolela od raka. Tim povodom u obrazovnim ustanovama tokom cele nedelje akcenat se stavlja na borbu protiv vršnjačkog nasilja.
Članovi Učeničkog parlamenta i fotografske sekcije su povodom ovog dana hteli da prikažu sve pozitivne strane drugarstva u školi. Svaki učenik je u školi našao druga: koji mu pomaže u učenju, koji se igra sa njim, koji deli užinu sa njim... Ove dragocene trenutke uhvatili su fotoaparatom, a zatim složili u jednu foto-priču. U sredu 22. februara ukrasili su pano kod glavnog ulaza u školu. Nakon toga odeljenske starešine su se, sa svojim učenicima obučenim u roze majice, slikali kod panoa i ponovili zašto je ovaj dan važan ukazujući na pozitivne primere na panou.
Kako slika govori više od reči, život i rad u školi bez nasilja najbolje pokazuju naše fotografije i naša foto-priča, pa svima preporučujemo da ih pogledaju.
Pogledajte galeriju slika

Tekst: Biljana Vojnić Hajduk


Svake poslednje srede u februaru mesecu u školi se, sada već tradicionalno, obeležava Dan ružičastih majica.
Svi naši učenici, kroz različite aktivnosti, a sa svojim učiteljima i odeljenjskim starešinama, su učestvovali u radionicama na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja. Većina učenika, kao i zaposlenih, su obukli ružičaste majice u kojima su se fotografisali ispred, tematski uređenog, panoa na ulazu u školu.
Na času Likovne kulture učenici su pravili bedževe u vidu malih ružičastih majica, kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Obeležavanje ovog dana upotpunila je i radosna vest da su učenici naše škole sa svojim mentorima osvojili prvo mesto u kategoriji autorske pesme Ljubav je od svega jača na konkursu Drugarstvo je od svađe slađe, koji je organizovala Osnovna škola ,,Jovan Mikić“ iz Subotice. Četrnaest učenika viših razreda posetili su, 23. februara, školu ,,Jovan Mikić" u Subotici, u pratnji direktorice škole, Stanislave Stantić Prćić i nastavnica: Sandre Ilić Kostić i Danijele Radnić, gde su im uručene: nagrada, diploma i zahvalnica.
Učenici su bili presrećni jer su na ovaj način dali mali, ali veoma značajan, doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja. Pogledajte galeriju slika

Tekst: Danijela Radnić

Ostavite odgovor