Ružičaste majice

Obilježen Dan ružičastih majica (2023.)


Međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se od 2007. godine, zadnje srijede u veljači, pod nazivom Dan ružičastih majica. Ružičaste majice simbol su borbe protiv vršnjačkog nasilja u znak sjećanja na jednog kanadskog dječaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju, jer je nosio ružičastu majicu kao podršku svojoj majci, koja je oboljela od raka. Tim povodom u obrazovnim ustanovama tijekom cijelog tjedna naglasak se stavlja na borbu protiv vršnjačkog nasilja.
Članovi Učeničkog parlamenta i fotografske sekcije su povodom ovog dana htjeli prikazati sve pozitivne strane prijateljstva u školi. Svaki je učenik u školi pronašao prijatelja: koji mu pomaže u učenju, koji se igra s njim, koji dijeli užinu s njim... Ove dragocjene trenutke „uhvatili“ su fotoaparatom, a zatim složili u jednu foto-priču. U srijedu 22. veljače ukrasili su pano kod glavnog ulaza u školu. Nakon toga razrednici su se, sa svojim učenicima odjevenim u ružičaste majice, slikali kod panoa i ponovili zašto je ovaj dan važan ukazujući na pozitivne primjere na panou.
Kako slika govori više od riječi, život i rad u školi bez nasilja najbolje pokazuju naše fotografije i naša foto-priča, pa svima preporučujemo da ih pogledaju.
Pogledajte galeriju slika

Prijevov: Ivan mikulić


Svake poslednje srede u februaru mesecu u školi se, sada već tradicionalno, obeležava Dan ružičastih majica.
Svi naši učenici, kroz različite aktivnosti, a sa svojim učiteljima i odeljenjskim starešinama, su učestvovali u radionicama na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja. Većina učenika, kao i zaposlenih, su obukli ružičaste majice u kojima su se fotografisali ispred, tematski uređenog, panoa na ulazu u školu.
Na času Likovne kulture učenici su pravili bedževe u vidu malih ružičastih majica, kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Obeležavanje ovog dana upotpunila je i radosna vest da su učenici naše škole sa svojim mentorima osvojili prvo mesto u kategoriji autorske pesme Ljubav je od svega jača na konkursu Drugarstvo je od svađe slađe, koji je organizovala Osnovna škola ,,Jovan Mikić“ iz Subotice. Četrnaest učenika viših razreda posetili su, 23. februara, školu ,,Jovan Mikić" u Subotici, u pratnji direktorice škole, Stanislave Stantić Prćić i nastavnica: Sandre Ilić Kostić i Danijele Radnić, gde su im uručene: nagrada, diploma i zahvalnica.
Učenici su bili presrećni jer su na ovaj način dali mali, ali veoma značajan, doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja. Pogledajte galeriju slika

Odgovori