Дани Балинта Вујкова и посета Градском музеју

Ученици који похађају наставу на хрватском језику и ученици који похађају наставу хрватског језика са елементима националне културе су, у четвртак 24. октобра, присуствовали програму 18. Дана хрватске књиге и ријечи, а поводом обележавања Дана Балинта Вујкова.
Програм се одржавао у ХКЦ „Буњевачко коло“, а наступали су: тамбурашки оркестар кога предводи Мира Темуновић, ученици Основне школе „Матко Вуковић“ и малишани вртића „Петар Пан“ из Таванкута.
Наша школа је преузела обавезу да за идућу годину припреми програм - најављено је овом приликом.
Такође смо посетили и суботички Градски музеј. Погледали смо поставку „Природа и човек“, Природњачког одељења музеја, и имали прилику видети богатство живог света северне Бачке.
Диван јесењи дан ће нам остати у лепом сећању.

Види галерију слика

Обележен Дан кравате

Наши ученици су у пратњи својих наставника, у петак 18. октобра на суботичком Корзоу, обележили Дан кравате. За ту прилику су прирпемили и практичне сувенире - граничнике за књиге на којима су, у техници сламе, израђене кравате. Уз граничнике Суботичанима је дељен и пригодни летак с кратком информацијом и занимљивошћу о историји кравате, а заинтересовани су могли да учествују и у квизу. За учествовање у квизу био је потребан „паметни“ телефон којим се скенира QR код, као веза ка школској интернет страници, на којој се квиз решавао. Учесници су били веома успешни, а као награду су могли да освоје папирне шарене кошуљице с краватом,израђене техником оригамија. На самом почетку ученицима се у обележавању Дана кравате придружио и Хрвоје Вуковић, конзул првог разреда Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици.
Кравата је изворни хрватски производ који су светом проширили хрватски војници у служби француског краља Луја 14. Од 2003. године 18. октобар се обележава као Дан кравате, а наша школа у овој је манифестацији учествује седму годину заредом.

Лектура: Сандра Илић Костић

Директори школа Кантона Средње Босне

У посети нашој школи је, 15. и 16. октобра, боравио Актив директора основних школа Кантона Средње Босне. Током свог боравка они су разгледали школу и, у припремљеној презентацији, сазнали о нашим бројним ваннаставним активностима. Будући да је основна сврха посете развој сарадње и повезивање школа из Војводине са школама Кантона Средње Босне у којима се настава одржава на хрватском наставном језику, директори су нам, као потврду успостављене сарадње, поклонили новчана средства за куповину школског комбија.
Боравак и дружење с драгим гостима завршио се потписивањем Повеље о пријатељству и сарадњи - што је потврда и доказ наставка успостављене сарадње.

Квиз о кравати


Koji je narod kravatu raširio po Europi?

Correct!
Wrong!

U kojem se stoljeću kravata, kao modni dodatak, proširila po Europi?

Correct!
Wrong!

Koji je francuski kralj proslavio kravatu?

Correct!
Wrong!

Koliko teorijskih mogućnosti vezivanja čvora kravate postoji?

Correct!
Wrong!

Kako se zove najpoznatiji čvor koji se danas, najčešće, veže na kravati?

Correct!
Wrong!

Koji se dan u svijetu obilježava kao Dan kravate?

Correct!
Wrong!

Gdje je izložena najduža kravata na svijetu?

Correct!
Wrong!

Tko je imenovan prvim Veleposlanikom kravate?

Correct!
Wrong!

Od koje se godine obilježava Dan kravate?

Correct!
Wrong!

Tko je autor slikovnice Priča o kravati?

Correct!
Wrong!

Kravata

Čestitamo! Osvojili ste savjet o optimalnoj duljini Vaše kravate.

Share your Results:

Задругари у Винковцима

На позив председнице Хрватске заједнице Ученичких задруга, Драгице Бенчик, наше су ученице: Милица Тиквицки и Марија Саулић заједно са Станиславом Стантић Прћић, директорицм школе и Зором Слобода, руководиоцем наше задруге, од 8. до 11. октобра, биле гости на 31. Смотри Ученичких задруга Републике Хрватске. Смотра је одржана у дворани Барун Тренк Винковцима.
На смотри смо се представили изложбом и приказали рад школске Ученичке задруге кроз креативне радионице израде честитки од сламе за учеснике.

Види галерију слика

Слаткиш за осмех 2019


Ученички парламент је и ове године организовао хуманитарну акцију Слаткиш за осмех, уз подршку наставница: Данијеле Раднић и Иване Вуковић.
Током Дечије недеље сакупљани су слаткиши за малишане из вртића Петар Пан у Доњем Таванкуту - чоколаде, бомбоне, бананице и други слаткиши. Подела ових скромних, али од срца припремљених поклончића, била је данас, 11. октобра, у просторијама вртића. Малишани и њихови васпитачи нису штедели осмехе и задовољство, а пре свега - изненађење, овим лепим гестом старијих другара.
Циљ акције био је да обрадујемо мале другаре и да им покажемо да њихови велики другари мисле на њих.

Текст: Ивана Вуковић

Историја – квиз

У оквиру Дечије недеље је, у понедељак 07. октобра, одржан Историјски квиз у коме су учествовали ученици виших разреда.
По завршетку квиза све екипе су освојиле слатке награде.

Гости из Загреба у нашој школи

У понедељак 07. октобра је нашу школу посетила делегација из Загреба предвођена председником Градске скупштине Града Загреба Драгом Пргометом.
Била је то прилика за разговор о перспективама и могућностима будућих видова сарадње о којима се разговарало, на за ту прилику организованом округлом столу, у коме су учествовали: Станислава Стантић Прћић, директорица школе - као домаћин сусрета, Драго Пргомет - председником Градске скупштине Града Загреба, Тивадар Бунфорд - председник Скупштине Града Суботице, Ђула Ладоцки - секретар Скупштине Града Суботице, Велимир Плеша - генерални конзул Републике Хрватске у Републици Србији, Лазар Цвијин - председник Извршног одбора ХНВ-а, Јасмина Стевановић - руководилац Одељења за друштвене делатности Града Суботице, Љиљана Дулић - директорица Основне школе „Владимир Назор“ из Ђурђина, Мирјана Стевановић - директорица Основне школе „Матко Вуковић“ из Суботице и Иван Стипић - директор Основне школе „Иван Милутиновић“ из Суботице. Прве могућности сарадње с таванкутском и суботичким школама у пројекту „Међународна школа техничких вештина“ представили су Јосип Троха, као главни координатор пројекта, Иван Јурић, потпредседник Хрватске заједнице техничке културе и Томислав Стипановић, председник International Plastic Modelers' Asocciation Croatia.
У наставку протокола учесници су разгледали школу, а с посебним занимањем обишли су кабинет Техничке културе који је, захваљујући донацијама Министарства науке и образовања Републике Хрватске, опремљен савременим машинама и алатима, као што су: Unimat basic, вишенаменски алат за обраду дрвета, mBot роботи, micro:bitovi и 3Д принтер - Creality Ender 3 pro. Управо захваљујући оваквој опреми таванкутски ученици у настави упознају најсавременију технологију и остварују запажене резултате на државним и међународним такмичењима из техничке културе.
Договорена сарадња ће овакву наставу још унапредити, а ученицима и наставницима пружити прилику за упознавање и размену искустава с ученицима и колегама из Хрватске и других земаља укључених у представљени пројекат.

Види галерију слика
Погледај видео запис
Погледај видео запис 2

Амбијентална настава 7. и 8. разреда

Током дводневне амбијенталне наставе, ученици седмог и осмог разреда су 03. и 04. октобра 2019. године, посетили неколико значајних туристичких дестинација, у пратњи својих наставника: Соње Звекић, Милене Предојевић, Аните Копиловић, Мирослава Рауша и Славка Бенчика.
Првог дана обишли смо планину Авала и Авалски ТВ торањ. Затим је уследила посета археолошком налазишту „Виминацијум“ код Костолца, римског војног седишта и главног града римске провинције Горње Мезије. У Виминацијуму смо, између осталог, посетили и изложбу коју чине 18 бронзаних глава императора рођених на простору Србије и макета римскога града Виминацијума. Посебну атракцију у оквиру археолошког парка Виминацијум представља палеонтолошки парк у коме су презентовани мамути откривени у површинском копу Дрмном, а на ободима римског локалитета. Најзначајнији налаз представља мамут, очуван у целости, познат као Вика.
По доласку у Деспотовац смештени смо у коначиште „TLS Company“. Након вечере уследило је диско вече.

» Више...

Другог дана у јутарњим часовима обилазимо манастир Манасију којег је подигао српски деспот Стефан Лазаревић почетком XV века. Манастир је познат по ресавској школи. У њему су се скупљали монаси који су неговали књижевност и преписивачку делатност. У оквиру посете одржан је час српског језика и обрађена је песма „Манасија“ Васка Попе.
Уследио је обилазак Ресавске пећине, наше највеће и најлепше пећине, у пратњи спелеолога.
Потом стижемо у Свилајнац, где смо посетили Природњачки центар Србије, а ученицима је представљен спој науке, образовања, историје и туризма кроз изложбе Свет диносауруса, Животиње Африке, Свет минерала и стена, Геолошки времеплов, Биодиверзитет Србије, Мамут „Кика“, Геодиверзитет Србије, Небеско камење и Вулкан.
Препуни позитивних утисака вратили смо се за Таванкут.

» ...Мање

Текст: Мирослав Рауш

Види галерију слика

Дописна математичка олимпијада

На позив Математичког друштва „Архимедес“, а у циљу популаризације математике и припремања за различита математичка такмичења, ученице наше школе: Ана Давчик, одељење 6.б, и Петра Мачковић, одељење 5.б, учествовале су на четрнаестој дописној математичкој олимпијади.
Обе ученице су се пласирале у 2. коло, са освојеним максималним бројем бодова. Ментор ученицама је Ивана Вуковић.
Честитамо нашим ученицима и желимо им пуно среће у даљем такмичењу.

Текст: Ивана Вуковић