eTwinning

Školska godina -

2020/21.2019/20.2018/19.

Naziv projekta: eTwinning

Opis projekta

eTwinning je internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. eTwinning portal promoviše saradnju škola u Evropi i šire putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korišćenje portala je besplatno i bezbedno.
Učiteljica Slavica Pokornić iz područne škole u Ljutovu je prva iz naše škole, koja se priključila eTwinning portalu još 2016.godine, a ove školske godine su se priključili i nastavnici: Morena Rendulić i Miroslav Rauš. Prošle školske godine, Slavica Pokornić i njeni učenici su dobili 9 evropskih oznaka kvaliteta za svoje eTwinning projekte.


eTwinning škola 2020-2021.

Naša škola je jedina u našoj opštini, i jedna od 30 škola u Srbiji, kojoj je dodeljena eTwinning oznaka za škole 2020-2021. Škole kojima je dodeljena ova oznaka mogu je koristiti u svojim promotivnim i informativnim aktivnostima čime će imati veću vidljivost na evropskom nivou i formiraće evropsku mrežu vodećih eTwinning škola koje će inspirisati budući razvoj eTwinning-a.
Pored toga, ove škole će biti prepoznate kao predvodnici u oblasti digitalne prakse, prakse bezbednosti na internetu, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, podsticanja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja zaposlenih i podsticanja saradničkih nastavnih praksi sa zaposlenima i učenicima.

Spisak nagrađenih škola u Srbiji možete videti ovde.

Prevod: Miroslav Rauš

Školska 2020/21. godina


Aktivnosti učenika 4.d razreda i i učiteljice Slavice Pokornić

NURDOR - Za podršku deci oboleloj od rakaProjekat 7.a razreda i nastavnice Morene Rendulić

Žuta traka

Učenici 7.a razreda obeležili su, na časovima Hrvatskog jezika i književnosti, Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta (27. januar) priključivši se eTwininng projektu Žuta vrpca,koji traje od 18. januara do 5. februara 2021. godine.
Svi akteri projekta uključiće se sa prezentacijama i aktivnostima vezanim uz temu koje će se moći pogledati na sajtu Twinspace-a.
Cilj projekta je podstaći učenike da, kroz interaktivne aktivnosti promišljaju o antisemitizmu kao obliku rasne, nacionalne, verske i socijalne netolerancije, prepoznaju antisemitizam kao kršenje građanskih i ljudskih prava i da na primeru pojedinačnih priča uoče kako zakonska regulativa, koja uključuje antisemitizam utiče na život pojedinca i postanu svesni važnosti slobode za svakog pojedinca.
Ovom problematikom bavili smo se gotovo dve sedmice - kontinuirano, i preostaje nam povezati se sa ostalim školama kako bismo predstavili naš rad. Naime, pristupili smo problematici antisemitizma čitajući odlomke romana Dječak u prugastoj pidžami, a zatim smo pogledali i istoimeni film. Analizirali smo oba umetnička pristupa i uvideli da pravo i iskreno prijateljstvo ne poznaje granice.
Posvetili smo se događajima koji su obeležili jevrejski narod u tom razdoblju, a potrudili smo se i saznati osnovne informacije o Jevrejima, i na taj način smo obogatili naše živote.
Spoznali smo da nas i danas propaganda i lažne vesti mogu pokušati pomeriti s pravog puta, ali i spoznali koliko je važno kritički pristupati svemu što čitamo i čujemo oko nas.
Slažemo se s Otom Frankom da ne možemo promeniti ono što se dogodilo, ali definitivno se možemo boriti protiv toga da se tako nešto ponovi, a pesma Martina Nimolera učvrstila je u nama želju: Biti i ostati čovek!

Možete pogledati i poslušati prezentaciju naše škole:

Školska 2019/20. godina


Projekti 3.d razreda i učiteljice Slavice Pokornić

U zdravom telu zdrav duh

Kroz ovaj projekat unapređujemo svoje fizičko i mentalno zdravlje pomoću fizičkog vežbanja. Kroz fizičke aktivnosti razvijamo svest o značaju i potrebi za fizičkom aktivnošću i sportom.

U toku dečije nedelje jedan dan je izdvojen kao sportski dan, gde su se učenici iz više odeljenja takmičili u štafetnim igrama u grupama - prema voćkicama, koje su izvukli. Vreme nam nije dozvolilo da sportski dan obeležimo na igralištu. Koristili smo razne rekvizite prilagođene za rad u učionici: obruče, vijače, „stope i šake“, ping-pong loptice...

Dan jabuke

Dan jabuke obeležili smo kao tematski dan. Integrisali smo temu kroz sledeće školske predmete: Srpski jezik, Matematika, Priroda i društvo i Likovna kultura.
Na času srpskog jezika učenici su izradili osmosmerku u kojoj je trebalo pronaći reči koje imaju osobine jabuke.

Čas matematike bio je u znaku QR kodova, gde su učenici podeljeni u grupe rešavali zadatke. Na tabli su bile zalepljene jabuke na „drvetu" koje su brali i očitavali zadatke telefonima i tabletima. Kada se zadatak reši proveravaju na manjim jabukama da li imaju tačno rešenje. Ako su pronašli rešenje beru jabučicu i pune svoju korpu-činiju.

Čas prirode i društva protekao je u ponavljanju gradiva o tome šta znamo o jabuci, kroz kviz.

Čas likovne kulture i tema Kompozicija boja i linija bila je u skladu sa drugim aktivnostima toga dana.

Istražujem, promatram, snalazim se i orijentišem

Učenici će se kroz ovaj projekat upoznati sa orijentacijom u prirodi i na karti i istraživati prostor u svojoj okolini.

Zdrav doručak – zdrav đak

Tokom rada na projektu oslanjaćemo se na principe pravilne ishrane - redovnost obroka tokom dana (ne preskakati ih), pravilan izbor namirnica koje se koriste u ishrani (davanje prednosti namirnicama koje su bogate vlaknima), način njihove pripreme, ali i količinu pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo. Istraživali smo kako izgleda doručak u Engleskoj, Kini, Francuskoj i Rusiji.

Dizajnirali smo salvete, igrali igrice...

Ugledni čas iz matematike bio je povezan sa projektom. Razgovarali smo o pčelicama i medu rešavajući zadatke u QR kodu.


Kalendar na GLAGOLJICI za 2020. godinu

KALENDAR na GLAGOLJICI za 2020. godinu je projektna aktivnost na eTwinning projektu Glagoljamo, koju su zajednički sproveli učenici OŠ „Josipdol“ iz Josipdola, Republika Hrvatska, i učenici naše škole. Projekat su vodile mentorke: Morena Rendulić, Andreja Matijašić i Mirjana Grubišić.

Pogledaj Kalendar


Projekat 6.b razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

The European Day of Languages Challenge: let's celebrate!

Kroz niz izazova, kao što su: brzalice, zagonetke i razmena razglednica, učenici proslavljaju Evropski dan jezika.

Projekat 5.a razreda i nastavnika engleskog jezika Miroslava Rauša

European Day of Languages 2019

Razmena razglednica na engleskom i maternjem jeziku.

- Pogledajte naše fotografije sa eTwinning aktivnosti:


Naziv projekta: Povratak u budućnost

Poseta učenika i nastavnika iz škole "Podmurvice"

Pogledaj program posete

U okviru projekta „Povratak u budućnost“ našu školu je posetilo desetoro učenika, nastavnici i direktorica Osnovne škole „Podmurvice“ iz Rijeke. Riječani će u Tavankutu boraviti od 26. do 29. septembra i za to vrieme će predstaviti svoju veštinu izrade tradicionalnih ukrasa za maske, mapirati tavankutske prirodne i kulturne znamenitosti, posetiti seosko gazdinstvo Tome Vojnića Mijatova, a razgledaće i Suboticu, Drage ćemo nam goste povesti i na Festival voća, a naučićemo ih i kako izrađivati ukrase od slame.
Verujemo da će Riječani iz Tavankuta poneti pregršt lepih utisaka, a mi se radujemo i uzvratnom susretu i nastavku druženja.

Upoznavanje, druženje i učenje (1. deo)
 

Druženje i učenje (2. deo)

Pogledajte zapis o poseti đaka iz „Podmurvice“ našoj školi

Školska 2018/19. godina


Naziv projekta: „Huliganizam stop, mi volimo sport!“

Učenici protiv nasilja

U okviru „Dečije nedelje“, u petak 04. oktobra, u našoj školi je održana manifestacija pod geslom „Huliganizam stop, mi volimo sport!“
Nakon učešća na akreditovanom seminaru za nastavnike: „Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja“, u Tavankutu se okupilo 70 učenika u pratnji svojih nastavnika iz subotičkih osnovnih škola: „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, škola „Vladimir Nazor“ iz Đurđina i „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne.
Goste su dočekali tavankutski učenici i nastavnici, a nakon kratkog upoznavanja i pokazivanja škole svi zajedno su učestvovali u radionicama na temu nasilja, sa akcentom na nasilje na sportskim manifestacijama. Shvativši i produbivši svoju svest o važnosti sportskog takmičenja i pravilnog odnosa prema zdravom životu, učenici su se, u duhu poznatog De Kubertenovog gesla: „Važno je učestvovati“, uputili na sportske terene gde su odmerili snage u fudbalu, košarci i odbojci na pesku.
Nakon sportskih igara druženje je nastavljeno u dvorištu tavankutske župne crkve gde je sve učesnike projekta dočekao i ručkom počastio župnik Franjo Ivanković, uz lakumiće naše kuvarice Anice Crnković.
Projekat je finansijski pomogao, i time ga omogućio, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.