Шта знаш о саобраћају?

У суботу, 22. априла, у времену од 8:00 до 13:00 часова, у Основној школи „Кизур Иштван“ у Суботици, одржано је Градско такмичење из саобраћаја под називом Шта знаш о саобраћају. Из наше школе на такмичењу је учествовало двоје ученика - у такмичарској категорији „Ц“. Школу су представљале ученице: Анђела Газибар (6.б) и Жана Сукновић (7.б). Жана је освојила треће место, а Анђела седмо место у „Ц“ категорији. Жана Сукновић, иако је освојила треће место, није се пласирала окружно такмичење према правилнику такмичења. Ученице је на такмичење водила Ивана Вуковић.

Текст: Бранко Стантић

Дан аутизма

Ученици „Раширили крила један круг”

Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла и наши ученици читаве недеље учествују у активностима обележавања овог дана.
Рана дијагностика, третман укључивања у образовни процес и запошљавање су кључни за децу и одрасле са аутизмом.
Основна и средња школа „Др Светомир Бојанин“ и Школски центар са домом ученика „Доситеј Обрадовић“, под слоганом Дај ми крила један круг, заједничким деловањем обележили су овај дан у атријуму хотела Галерија.
Ученици наше школе су посетили пунктове и мало завирили у свет деце са аутизмом. Том приликом су кроз звучне, визуелне, олфакторне и друге стимулације покушали да осете како се особе са аутизмом осећају у тржном центру, на улици, током обављања свакодневних, и најобичнијих активности, али и направили сензорну флашу, омиљену играчку деце са аутизмом.
Ученици су изразили велику емпатију, толеранцију и закључили да нас различитост чини једнакима.

Задругари школе: „Аутизам није избор - прихватање јесте”

Ученичка задруга је у просторијама клуба за особе са инвалидитетом „Звуци срца - Суботица” организовала радионицу украшавања ускршњих плавих јаја сламом.
Цео амбијент и учесници су били у плавом, што није случајност. Плава боја је боја пријатељства са особама са аутизмом, боја смирености и прихватања. Оно што је важно јесте да прихватимо да аутизам није избор - то је начин живота.
Провели смо једно дивно поподне, украшавали кутак за све нас и дивно се дружили.

Погледајте галерију слика.

Текст: Анита Копиловић и Ивана Вуковић

Дани предузетништва

Ученици осмог разреда наше школе били су 4. априла на Дану предузетништва у Техничкој школи „Иван Сарић“ у Суботици. Представници фирми с којима ова школа сарађује кроз дуално образовање (учење кроз рад) представили су широки опсег свог пословања и истакли примере и могућност каснијег запослења ученика ове школе у њиховим компанијама. Пословно и животно искуство које Ametek, Kontinental, ATB Sever, Master Inženjering, Flender, NORMA Grupa и Електроремонт нуде представљени су кроз реалне потребе струковних знања и вештина које ученици могу стећи кроз средњошколско образовање.

Текст: Невена Баштовановић

Општинско такмичење из Биологије

На Општинском такмичењу из Биологије, које је одржано у недељу - 19. марта, учествовали су и ученици наше школе:
- Андреј Давчик (5.б), 80 бодова и 3. место (ипак недовољно за пролаз на следећи ниво такмичења),
- Лара Прћић (7.б), 70 бодова,
- Теолинда Главаш (8.а), 68 бодова,
- Мамужић Јосип (5.а), 68 бодова,
- Маријана Скендеровић (6.а), 51 бод и
- Дуња Скендеровић (8.б), 29 бодова.

Текст: Љиљана Јурчак

Изложба у Дому културе

Хуманитарна изложба старих светих слика, власника Драгана Човчића, одржана је у Дому културе у Таванкуту у сарадњи са МЗ Таванкут и нашом школом. Изложбени простор је био попуњен сакралним предметима, сликама, као и радовима ученичке задруге. Пригодним програмом у коме су учествовали ученици 3.б и 4.б одељења отворена је хуманитарна изложба, којој је био циљ некадашње свете слике поново оживети у нашим домовима, те прикупљеним донацијама помоћи што бољи психофизички и конгитивни развој наше деце кроз набавку наставних средстава и (незаобилазни) школски комби, којим би се могле остварити бројне ваннаставне активности.
„Ово је прва у низу хуманих акција, којом желим помоћи својој заједници“ - каже власник изложбе Драган Човчић.

Текст: Зорица Свирчев

XVII конкурс „Пој ричи материнске”

Наша школа и школа „Матија Губец” из Горње Стубице учествовале су на завршној свечаности Пој ричи материнске у Примоштену (Република Хрватска), где су најбољим ученицима додељене награде. Погледајте галерију слика.

Такмичење у коришћењу дронова

Републичко такмичење

Републичко такмичење у програмирању и управљању дроновима, у оквиру Фестивала ЗНАЊЕМ ЗА БУДУЋНОСТ, одржано је, у суботу 22. априла, у Хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду.
Екипу школе чинили су ученици:
- Душан Урукало 5.а,
- Ведран Тиквицки 6.а,
- Немања Моравчић 7.а и
- Богдан Ковачевић 7.а.
Такмичење се састојало из три задатка - три мисије. У првој мисији ученици су слободно управљали дроном по постављеном полигону. У другој мисији полигон је било потребно савладати писањем програмског кôда у Python-у, док је у трећој мисији програмски кôд писан употребом Skretch-а или Drone Blocks-а. Употреба варијабли у оба програмска кôда доносила је додатне бодове.
На републичко такмичење пласирало се 40 екипа са територије Републике Србије. Наша школа је показала солидно знање, али није успела заузети једно од прва три места. Школа је добила захвалницу за учешће, а ученици и ментор пригодне поклоне.

Текст: Бранко Стантић


Окружно такмичење

Окружно такмичење у коришћењу дронова у оквиру ФЕСТИВАЛА „ЗНАЊЕМ ЗА БУДУЋНОСТ“, одржано је у суботу, 25. марта, у Основној школи „Соња Маринковић“ у Новом Саду са почетком од 13:00 часова.
Екипу наше школе чинили су ученици: Душан Урукало (5.а), Ведран Тиквицки (6.а), Немања Моравчић и Богдан Ковачевић (7.а). Такмичење се састојало из три задатка - три мисије. У првој мисији ученици су слободно управљали дроном по постављеном полигону. У другој мисији полигон је било потребно савладати писањем програмског кода у Python-у, док је у трећој мисији програмски код писан употребом Skretch-а или Drone Blocks-а уз употребу варијабли.
Пријављено је било 18 екипа са територије Бачке, а екипа наше школе освојила је треће место (160 бодова) и пласирала се на републичко такмичење, које је заказано за 22. април у Хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду.
Школа је добила захвалницу за учешће, а ученици пригодан поклон у виду bluethoot звучника. Погледајте галерију слика.

Текст: Бранко Стантић

Дан броја π (пи)

Математичари широм света 14. марта обележавају Дан броја π. Таванкутски школарци, предвођени наставницама Иваном Вуковић и Биљаном Војнић Хајдук, организовали су активности како би се боље упознали са значајем овог броја у математици. Најмлађи су исписали број децимала и цртали број π. Виши разреди су припремили занимљиве презентације, плакате о занимљивостима, а сви заједно су уредили школски пано.

Текст: Ивана Вуковић

Пут крста

Ученици наше школе су учествовали на побожности Крижног пута 18. и 19. марта у Суботици. Наших осам осмака ходочастило је с младима Суботичке бискупије од Шандора преко Хрватског Мајура, Мале Босне и Мале Цркве. Преко 120 младих ходало 21 км са песмом, молитвом и дружењем у част Кристовог крста.
Нижа одјељења наше школе учествовала су на крижном путу на Суботичкој Калварији, где су читали две постаје, певали и молили.
Заједништво које су осетили у ова два дана, испуњене молитве, фантастично искуство померања личних граница је само делић онога што ће памтити кроз читав живот.
Са њима је оба дана била њихова вјероучитељица Зорица.