Staatlicher Wettbewerb in Informatik und Computer

Ana Davčik je učestvovala na Državnom takmičenju iz Informatike i računarstva, koje je održano 19. marta u Novom Sadu. Ana je uspešno prošla sve prethodne kvalifikacije, a na Državnom takmičenju se našla na „zlatnoj sredini“. Zadaci na Državnom takmičenju su bili teški i koncipirani, upravo, za buduće programere. Ponosni smo na Anine rezultate i nadamo se da će i srednjoj školi postizati ovako dobre rezultate u oblasti programiranja.

Lesen an den Sternen

U ponedjeljak, 21. ožujka, učenici 5. a i 8. a razreda sudjelovali su na gradskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda u organizaciji gradske knjižnice iz Subotice.
Šestero učenika 5. razreda te tri učenika 8. razreda natjecali su se u tri tročlane ekipe. Učenici su imali za zadatak pročitati tri knjige te pogledati njihove filmske adaptacije. Riječ je o knjigama Vještice Roalda Dahla, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa te Tajni vrt Francesa Hodgsona Burnetta. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo sedam ekipa. Naši su učenici zauzeli treće, peto i šesto mjesto. Već iskusnim osmašima za dlaku je izmaklo državno natjecanje, jer su samo prva dva mjesta vodila na sljedeću, završnu razinu natjecanja. Petašima je ovo bio prvi susret s novim načinom provjere pročitanog teksta i sjajna priprema za sljedeću godinu. Svi su učenici iskazali izuzetno zadovoljstvo stečenim iskustvom i izrazili želju za ponovnim sudjelovanjem.
Sve navedeno pomno su popratili i nastavnici hrvatskog jezika Morena Rendulić i Bruno Dronjić, koji su ujedno i pripremali učenike za natjecanje.
Ni učenici ni nastavnici nisu otišli kući praznih ruku, jer su na dar dobili knjigu bunjevačke autorice Katarine Firanj i potvrdu o sudjelovanju.

Takst: Bruno Dronjić

Monat kroatischer Sprache

Povodom Meseca hrvatskog jezika, učenici 5.a i 8.a su, zajedno sa svojim nastavnicima hrvatskog jezika - Brunom Dronjićem i Morenom Rendulić, obeležili navedeni događaj izradom trake vremena sa slikama i osnovnim biografskim i bibliografskim podacima hrvatskih književnika kroz istoriju.
Tekstovi starih hrvatskih pisaca od velikog su značaja za hrvatski jezik. Književni tekstovi su, od Marka Marulića pa sve do Andrije Kačića Miošića, poslužili jezikoslovcima pri oblikovanju hrvatskog standardnog jezika tokom 18. i 19. veka. I danas književni tekst važi za uzor izražavanja i iskaz izražajnog umeća svim građanima. Stoga poznavanje književne tradicije, od njenih početaka - začinjavaca (autora nepotpisanih književnih tekstova iz srednjeg veka) pa do savremenih autora, nezaobilazna je osnova svake jezičke kulture.
Učenici, upoznavajući se s imenima, delima, likom i vremenom delovanja književnika, čine prve korake u istorijskom kontekstualizovanju hrvatske književne baštine. Sudeći po revnosti izrade trake vremena, odabrani način savladavanja navedenog nastavnog sadržaja, a prigodnog godišnjici, pokazao se kao pun pogodak! Sie sehen sich die Bildergalerie an.

Ein Bezirkswettbewerb von Mathematik

U OŠ „Kizur Ištvan“, u Subotici, održano je Okružno natjecanje iz matematike na kom su sudjelovale i učenice naše škole. Pravo na učešće stekle su učenice: Lucija Skenderović (5. b) i Ana Davčik (8. b). One su se našle u društvu najboljih matematičara iz Subotice i okolice. Ana je na natjecanju osvojila treće mjesto, a Lucija je ovoga puta, nažalost, ostala bez nagrade.
Luciji i Ani čestitamo na postignutim rezultatima!

HIPPO, Internationaler englischer Wettbewerb

For the fifth consecutive year, our students have participated in the HIPPO English Language Olympiad, an international English language competition. Preliminary round was held at our school on Friday, 11 Mar. Our school was represented by 14 students, divided into three categories based on their age- Dušan Urukalo, Andrej Davčik, Teodora Vujković, Hana Lebović, Marijana Skenderović, Nemanja Vojnić Hajduk and Ivan Horvat (Hippo 1), Miljana Antal and Nemanja Moravčić (Hippo 2), Ivana Moravčić, Jonatan Sijanta, Ana Davčik, Andreas Damjanoski and Anđela Stantić (Hippo 3). After the preliminary round tests have been marked, the top 10% of participating students from our country will be invited to the semi-final round.
Thanks to our teachers Svetlana Pribičević, Ibolja Vukobratović and the school psychologist Dragana Miranović for their help in organising the first round of the competition.
We wish our students good luck! Sie sehen sich die Bildergalerie an.