Dan međusobnoga pomaganja

Međunarodni dan međusobnoga pomaganja obilježava se 26. listopada. Smisao ovoga dana jest pogledati ljude oko sebe, ljude koji nas okružuju, saslušati ih, uputiti im osmijeh, podijeliti s njima lijepu riječ ili samo pridržati vrata. Učenici i zaposleni u našoj školi obilježili su ovaj dan brojnim aktivnostima: uređivanjem školskoga panoa, čitanjem izreka i citata o dobrim dijelima i sudjelovanjem na školskom foto-natječaju, na kojemu je Nikoleta Čupak, učenica 8. b odjela, osvojila prvo mjesto za najbolju fotografiju. Ujedno, naša škola priključila se akciji prikupljanja vizit-kartica za Ivana Rapaića, studenta iz Bačkoga Brega, koji ima Asperbergov sindrom. Hobi mu je prikupljanje vizit-kartica, a krajnji cilj da, jednoga dana, postavi i Guinnessov rekord.
Nitko nikada nije postao siromašan dajući drugima, Anna Frank.

Prijevod: Morena Rendulić

Svjetski dan pješačenja

22. listopada obilježen je Svjetski dan pješačenja. Nastavnici tjelesne zdravstvene kulture, Nikola Balažević i Čedomir Pađen, poveli su djecu u dvosatnu šetnju kroz tavankutsku šumu. Na obilježavanju ovoga dana sudjelovala su sva djeca viših razreda naše škole. Uz povoljne vremenske uvjete prepješačili smo oko 8 km. U pauzi, nastavnici su djeci održali kratko predavanje o tome koliko je fizička aktivnost važna i neophodna za čovjeka i njegovo postojanje.

Prijevod: Morena Rendulić

Svjetski dan jabuke

Svjetski dan jabuke 20. listopada obilježen je Svjetski dan jabuke.
Tim su povodom učenici naše škole ukrasili školski pano dječjim radovima s motivima jabuke, kao i poučnim izrekama o ovoj kraljici voća.
U izradi likovnih radova posebno su se istaknuli učenici 3. a odjela ‒ učiteljice Mirjane Savanov, učenici 2. b odjela ‒ učiteljice Zorice Lučić i učenici 4. a odjela ‒ učitelja Antuna Lučića.
Odjel 7. a i 7. b također su dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši poučne izreke o jabukama.
Članovi Učeničkoga parlamenta preuzeli su edukativnu stranu obilježavanja ovoga značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o sortama jabuke i važnosti ovoga voća u prehrani i zdravlju ljudi.
Učenici koji borave u produženom boravku posjetili su, zajedno sa svojom učiteljicom Jelenom Albijanić, voćnjak obitelji Mamužić, gdje su imali priliku više saznati o uzgajanju, sortama i proizvodima od jabuka. Pogledajte galeriju slika

Prijevod: Morena Rendulić

Svjetski dan čistih ruku

Prvi je put u svijetu, ali i kod nas, Svjetski dan čistih ruku obilježen 15. listopada 2008. godine. Glavni je cilj ovoga dana razvoj kulture pravilnoga pranja ruku, kako odraslih, tako i djece.
Svake godine 3,5 milijuna djece ne doživi svoj prvi rođendan zbog proljeva i upale pluća, a sve zbog neodržavanja higijene ruku sapunom.
Pranje ruku jednostavna je, ali spasonosna, mjera i treba je pretvoriti u svakodnevno automatsko i praktično ponašanje svake osobe. Zbog toga su učenici 7. b razreda, zajedno s nastavnikom kemije Slavkom Benčikom, istražili kako se radi domaći sapun, a koji su koristili još i naše bake. Na tu su temu osmislili i uredili pano kako bi se i ostali učenici naše škole upoznali s tehnikom izrade domaćega sapuna. Ujedno su s nastavnicom biologije, Ljiljanom Jurčak, obnovili i utvrdili znanja o pravilnom i temeljnom pranju ruku sa sapunom i toplom vodom.

Уређење паноа

« od 4 »

Prijevod: Morena Rendulić

Dani kruha

Učenici naše škole obilježili su Svjetski dan kruha i tim povodom ukrasili su školski pano dječjim radovima s motivima kruha, kao i poučnim izrekama o ovomu iskonskom proizvodu.
U izradi likovnih radova posebno su se istaknuli učenici 3. a odjela učiteljice Mirjane Savanov. Učenici odjela 8. b i 8. c također su dali svoj doprinos u izradi panoa napisavši riječ kruh na nekoliko stranih jezika.
Po već ustaljenom običaju, članovi Učeničkoga parlamenta preuzeli su edukativnu stranu obilježavanja ovoga značajnog datuma, tako što su svojim vršnjacima prikazali prezentaciju o konzumiranju kruha kroz povijest, njegovom porijeklu, kao i vrstama kruha, u svijetu i kod nas.
Fotografije u prilogu govore više od samih riječi.

Prijevod: Morena Rendulić

Trka biciklista u Donjemu Tavankutu

U subotu, 10. listopada, održana je utrka biciklista u kojoj je sudjelovalo mnoštvo sportaša iz cijele države. Utrka je održana na razini države i pokrajine. Utrku su otvorili najmlađi učenici naše škole, vozeći jedan krug cijele dionice, a nagrade su osvojili: Ivona Vuković, Viktor Čovčić i Danijel Čović. U utrci viših razreda prvu nagradu osvojio je Dorijan Orčić. Toplo i sunčano vrijeme pogodovalo je sportašima koji su u slobodnomu vremenu mogli pogledati znamenitosti Tavankuta. Organizator utrke bio je Biciklistički klub Spartak iz Subotice. Najzaslužnija je osoba za održavanje ove utrke Dejan Perčić. Nagrade je pobjednicima uručio predsjednik BK Spartak Arsen Perčić. Ugodno vrijeme omogućilo je razvijanje većih brzina u vožnji, što je uzrokovalo i većemu broju padova biciklista u opasnim zavojima. Organizaciju ove utrke pomogli su OŠ „Matija Gubec" i Župa u Tavankutu, čije su prostorije i prostrano dvorište bile na raspolaganju natjecateljima za parking i zagrijavanje. Cijela utrka odvijala se po predviđenomu redosljedu, a za osvježenje natjecatelja i gostiju pobrinuo se mjesni voćar Goran Vizin, koji je poklonio veću količinu jabuka koja je bila dovoljna, ne samo za cjelodnevno druženje, nego i za ponijeti za Sombor gdje je sljedećega dana održano natjecanje. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Franjo Ivanković
Lektura: Morena Rendulić

Svjetski dan pošte

U obilježavanju Dana pošte, u našoj školi, sudjelovali su učenici viših razreda.
Posebno su se istaknuli učenici 8. a i 8. b odjela u ukrašavanju školskoga panoa.
Učenici 6. a odjela napravili su razglednice u okviru akcije Post Crossing, koje su, također, našle svoje mjesto na školskomu panou.
Učenički parlament preuzeo je edukativnu stranu obilježavanja Dana pošte te je svoje vršnjake upoznao s poviješću pošte u našoj državi, ali ih je i podsjetio kako se pravilno adresiraju i šalju pisma.

Prijevod: Morena Rendulić

Slatkiš za osmijeh


Članovi su Učeničkoga parlamenta naše škole, petoga dana Dječjega tjedna, zajedno s ravnateljicom škole Stanislavom Stantić Prćić i nastavnicom Danijelom Radnić, sada već tradicionalno, posjetili svoje malene prijatelje u vrtiću Petar Pan u Donjemu Tavankutu.
Parlamentarci su mališanima i njihovim odgajateljima izmamili osmijehe na licima jer su ih darivali slatkišima, jabukama i računalom. Tijekom čitavoga Dječjeg tjedna, svi učenici viših razreda, nesebično su donosili i sakupljali slatkiše, da bi sve proteklo u duhu ovogodišnjega slogana: Podijeljena je sreća dva puta veća. Svi zaposleni u vrtiću bili su posebno zahvalni na računalu koji će im olakšati realizaciju aktivnosti s mališanima i istaknuli su važnost kvalitetne suradnje s našom školom.
U duhu dobročinstva, već se radujemo sljedećemu Dječjem tjednu i nesebično dijelimo sreću i osmijehe s našim malim prijateljima iz vrtića Petar Pan.

Prijevod: Morena Rendulić

Maslačak iz naše škole za bake i djedove u Gerontološkomu centru u Subotici

Učenici naše škole, uz podršku i pomoć nastavnice Ivane Vuković, razveselili su korisnike Gerontološkoga centra u Subotici izradivši za njih razglednice s motivom maslačka.
Na razglednice smo napisali najljepše želje i poruke, kojima smo željeli pokazati našim najstarijim sugrađanima da nisu zaboravljeni.
Osim razglednica, snimili smo i video u kojemu smo predstavili našu školu, kao i Dječji tjedan, koji nas je i potaknuo na ovu aktivnost, kojom smo htjeli poručiti da i najmlađima ne nedostaje brižnosti.
Ugledajmo se na njih!

Pogledajte galeriju slika

Prijevod: Morena Rendulić