Mjesec hrvatskog jezika

Povodom Mjeseca hrvatskog jezika, učenici
5. a i 8. a su, zajedno sa svojim nastavnicima hrvatskog jezika - Brunom Dronjićem i Morenom Rendulić, obilježili navedeni događaj izradom lente vremena sa slikama i osnovnim biografskim i bibliografskim podacima hrvatskih književnika kroz povijest.
Tekstovi starih hrvatskih pisaca od velikog su značaja za hrvatski jezik. Književni su tekstovi, od Marka Marulića pa sve do Andrije Kačića Miošića, poslužili jezikoslovcima pri oblikovanju hrvatskog standardnog jezika tijekom 18. i 19. stoljeća. I danas književni tekst slovi za uzor izražavanju i iskaz izražajnog umijeća svim građanima. Stoga poznavanje književne tradicije, od njezinih početaka - začinjavaca (autora nepotpisanih književnih tekstova iz srednjeg vijeka) pa do suvremenih autora, nezaobilazna je osnova svake jezične kulture.
Učenici, upoznavajući se s imenima, djelima, likom i vremenom djelovanja književnika, čine prve korake u povijesnom kontekstualiziranju hrvatske književne baštine. Sudeći po revnosti izrade lente vremena, odabrani način savladavanja navedenog nastavnog sadržaja, a prigodnog obljetnici, pokazao se kao pun pogodak! Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Bruno Dronjić

Odgovori