Tematski dan u školi

U svim objektima naše škole održan je malo drugačiji nastavni dan posvećen Međunarodnom danu djece koji se obilježava svake godine - 20. studenog.
Interdisciplinarnim pristupom nastavi povezali smo sadržaje raznih predmeta u jednu cjelinu s ciljem promocije zajedništva i podizanja svijesti o dobrobiti djece diljem svijeta.
Učenici su sa svojim učiteljicama u Ljutovu na satima matematike, srpskog jezika, glazbene kulture, digitalnog svijeta, tjelesnog i zdravstvenog odgoja sudjelovali u kvizu o poznavanju prava djece, slagali digitalnu slagalicu, izrađivali ukrase od slame, izradili plakat na temu: „Prava djeteta“, pisali novogodišnje čestitke, a sve uz radosne taktove dječjih pjesama.
U Gornjem Tavankutu djeca su pisala pisma prijateljstva, upoznavala se s pravima djece na srpskom i engleskom jeziku, izrađivala „drvo prava i obaveza”, sudjelovala u radionici „Internet bonton”, razvijala funkcionalno mišljenje kroz zagonetne priče Uroša Petrovića, pripremili i odglumili dramski tekst: „Savremena porodica”, zasadili drvo prijateljstva i pustili bijelog goluba - kao simbol mira. Na kraju su se zasladili palačinkama koje su vrijedni roditelji pripremili.
U školi u Donjem Tavankutu nastavnici su u okviru suradničke nastave na sartima srpskog kao nematernjeg jezika i engleskog jezika, građanskog odgoja, tehnike i tehnologije i srpskog kao nematernjeg jezika, biologije i povijesti, engleskog jezika i matematike, tjelesnog i zdravstvenog odgoja i fizike, kroz integriran pristup, učenicima približili pojam Konvencije o pravima djeteta, razgovarali i istakli značaj dječjih obaveza, kroz različite radionice, kvizove, slagalice, skupinski rad, rad u paru, igrane metode, metode slušanja i pjevanja, metode demonstracije…
Cilj ovakvog načina rada za učenike je razvoj multidisciplinarnog načina razmišljanja i povezivanje znanja sa svakodnevnim životom, a uz ovu tematiku svakako razvijanje empatije i uvažavanje i prihvaćanje različitosti.
Najvažniji nam je, ipak, dojam djece da je bilo „moćno” i da se već raduju sljedećoj temi i sljedećem tematskom danu. Pogledajte galeriju slika.

Prijevod: Ivan Mikulić

Odgovori