Prvaci u pohodu crkvama

Učenici prvog razreda naše škole su u sredu, 15. juna, bili gosti u tri crkve naših najvećih monoteističkih religija.
Nakon obilaska centra Subotice uputili smo se u franjevački samostan i crkvu, koju narod od milja zove „Stara crkva“, a nosi ime svetog Mihaela Arkanđela. U crkvi nas je sačekao gvardijan samostana fra. Zdenko i ljubazno odgovorio na sva naša pitanja. Upoznali smo se sa istorijom crkve i prepoznali verske simbole koje smo učili na časovima vjeronauka, a zatim utvrdili važnost sakralnog prostora. Gvardijan nas je proveo kroz njihovo veliko dvorište i nastavili smo naš pohod do pravoslavnog hrama „Vaznesenje Gospodnje", gde smo upoznali oca Lazara, koji nam je predstavio hram i njegove znamenitosti. Nekoj deci je ovo bio prvi susret sa sestrinskom crkvom i mnogo toga ih je interesovalo, a penjanje na galeriju posebno oduševilo. U dvorišnoj senci smo dobili okriepljenje od našeg veroučitelja Srđana Grubora, koji je brižno kružio oko dece i sipao sok u čaše. Morali smo nastaviti naš pohod, sijedeća stanica je bila Subotička sinagoga, koja spada u najvrednija srednjeevropska ostvarenja u stilu secesije. Ušavši u nju kao da smo zakoračili u neku drugu dimenziju. Deca su bila oduševljena vitražima, ukrasima, velikim svećnacima menorama, natpisima na hebrejskom jeziku i saznanjem da je naš Isus propovedao i molio se u jednoj sličnoj sinagogi kao našoj. Pored Davidove zvijezde učenici su primetili i ploče saveza, gdje su lako mogli povezati 10 Božjih zapovesti sa našom Katoličkom, kao i Pravoslavnom, verom.
Cilj ovog putovanja bila je realizacija ambijentalne nastave prema nastavnoj jedinici „Crkva i crkve - jedinstvo u različitosti (ekumenska tema)“, i približiti sličnosti naših crkvi i zajednica koje se okupljaju u njima. Pored zadatka prepoznavanja verskih simbola u našoj Subotici i uočavanja da je Subotica grad vernika, imali smo i „slatke momente“ u jednoj među najstarijim poslastičarnicama u gradu. Sladoled je prijao našim nepcima.
U realizaciji ove ambijentalne nastave koju je organizovala vjeroučiteljica Zorica Svirčev učestvovali su i učitelji: Slavica Kovačević, Antun Lučić i Tatjana Nimčević. Pogledajte galeriju slika.

Tekst: Zorica Svirčev

Ostavite odgovor