Praznik knjige

Zagrebački sajam knjiga Interliber održao se od 12. do 17. novembra, a u organizaciji naše škole, posetili su ga učenici, nastavnici i roditelji. Posle obilaska bogatih sajamskih štandova prisustvovali smo predstavljanju knjige Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija mladoga hrvatskog naučnika Wollfyja Krašića, a zatim nam je prigodne poklone uručio predsednik Nadzornoga odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul. Poseta Zagrebu nastavila se kraćim obilaskom gradskog središta kao i odlaskom u Zagrebačko kazalište mladih gdje je prikazana predstava Huddersfield.
Drugog dana izleta organizovana je poseta Ogulinu, hrvatskom gradu izuzetno bogate istorije, ali i predivnog prirodnoga krajolika. U okviru ogulinskog frankopanskog kaštela danas se, pored muzejskih prostora, nalazi i Kuća bajki posvećena najpoznatijoj hrvatskoj dečijoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić, rođenoj u Ogulinu. Brojne bajke ovog Hrvatskog Andersena oživljene su u muzejskoj postavci Kuća bajki. U neposrednoj blizini frankopanskog kaštela nalazi se poznati Đulin ponor, mesto gdje svoj tok završava reka Dobra. Nakon Kuće bajki ugostila nas je i Gradska biblioteka Ogulina predstavivši svoj bogati fond, a zatim smo otišli i u oštarsku župu gde nas je, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, dočekao župnik Ante Luketić. Predstavivši svoju izuzetno bogatu kolekciju knjiga župnik Luketić nam je ispričao i priču o istoriji ogulinskog kraja kao i o istoriji i razvoju glagoljice. Za to vreme su najmlađi svoje poznavanje glagoljice pokazali na radionici Mali oštarski glagoljaši koju je osmislila i vodila oštarska učiteljica Mirjana Grubišić.
Na samom rastanku smo sa domaćinima razmenili prigodne poklone dogovorivši nastavak započete saradnje i u Tavankutu.
Posetu Interliberu, koja se organizuje već nekoliko godina, finansijski su pomogli Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Školska knjiga. (Vidi galeriju slika)

Prevod: ADM

Ostavite odgovor